Hautojen hoito

Vapaudenkatu 6:n asiakaspalvelussa

Sähköposti: lahti.hautainhoito@evl.fi

Nastolassa hautaamiseen ja haudan hoitoon liittyvät asiat hoidetaan Nastolan seurakunnan virastossa, Immiläntie 2, Nastola

Puh. 040 834 5840, 040 801 3624

Sähköposti: nastola.hautausasiat@evl.fi

Hautojen hoidon asiakaspalvelupisteessä voi solmia haudan hoitosopimuksen tai hoitaa haudanhoidon laskutukseen liittyviä asioita. Hautausmailla tapahtuvaan hautojen hoitamiseen liittyvissä kysymyksissä pyydämme ottamaan yhteyttä kyseisen hautausmaan työnjohtajaan.

Hoitohinnasto 2017 - 2018

Perennahoitoesite

Hoitovaihtoehdot

Hoitohaudoilla tehtävät työt

Kevätkukat, puuvartiset kasvit, amppelikasvit, hautalyhdyt yms. hoitohaudoilla

Hoitovaihtoehdot

Hoitokausi alkaa kesäkuun alussa ja loppuu 15. päivä syyskuuta.

Toukokuussa haudoilla tehdään kunnostustöitä.

Seurakunnalta voi tilata seuraavia palveluja:

1. Kukkahoito

• voidaan tilata 1 tai 5 vuodeksi kerrallaan
    • haudalle voi tilata useamman kukkaryhmän. Yhden kukkaryhmän istutusalueen koko on 50 x 40cm.
    • yksi kukkaryhmä sisältää kaksi isoa tai seitsemän pientä kesäkukkaa, jotka seurakunta (alueen puutarhuri) valitsee haudalle
    • kukkahoito sisältää:
      • kasvualustan kunnostaminen keväällä, lannoitus ja kastelu
      • kesäkukkien hankinta ja istutus
      • huonojen kukkien nyppiminen ja huonojen lehtien poistaminen
      • kasvualustan möyhentäminen tarvittaessa
      • kesän aikana huonoiksi menevät kukat vaihdetaan uusiin
      • nurmikon leikkuu ja viimeistely trimmerillä
      • haudan siistiminen
      • huonon nurmikon paikkauskylvö
      • hiekkahaudan pinnan siistiminen haravoimalla ja tarvittaessa hiekan lisääminen haudalle

1. Perennahoito (monivuotinen ruohovartinen kasvi)

• tilataan 5 vuodeksi kerrallaan
    • seurakunta (alueen puutarhuri) valitsee haudalle istutettavat perennalajit
    • perennahoito sisältää:
      • kasvualustan kunnostaminen istutuksen yhteydessä, lannoitus ja kastelu. Istutusalueen koko on 50 x 40cm.
      • perennojen hankinta ja istutus ensimmäisenä hoitovuotena
      • huonojen lehtien poistaminen tarvittaessa (useimpien perennojen syksyllä kellastuvat lehdet poistetaan vasta keväällä)
      • kasvualustan möyhentäminen tarvittaessa
      • kesän aikana huonoiksi menevät kukat vaihdetaan uusiin
      • nurmikon leikkuu ja viimeistely trimmerillä
      • haudan siistiminen
      • huonon nurmikon paikkauskylvö

1. Peruskunnostus

• haudalle voi teettää peruskunnostuksen, vaikka sillä ei olisi hoitosopimusta
    • peruskunnostus sisältää:
      • nurmen uusiminen vaihtamalla kasvualusta noin 20 cm syvyydeltä ja asentamalla siirtonurmi
      • hiekkapinnan uusiminen vaihtamalla hiekka noin 20 cm syvyydeltä

Hoitohaudoilla tehtävät työt

Keväällä tehtävät työt:

• kesäkukkien ja istutettavien perennojen kasvualustan muokkaus, maanparannus ja lannoitus. Istutusalueen koko on 50 x 40cm.
  • kukkien istutus
  • nurmikon lisälannoitus tarvittaessa

Hoitokaudella tehtävät työt:

• vanhojen kukkien nyppiminen ja huonojen lehtien poistaminen
  • kasvualustan pinnan möyhentäminen
  • kastelu ja haudan siistiminen
  • ruohon leikkuu ja trimmeröinti

Tarvittaessa tehtävät työt:

• huonojen kasvien vaihtaminen uusiin
  • huonon nurmikon uusiminen rikkomalla pinta rautaharavalla ja kylvämällä uusi nurmi

Kevätkukat, puuvartiset kasvit, amppelikasvit, hautalyhdyt yms. hoitohaudoilla

Kevätkukat yms.

Omaiset istuttavat kukkia haudoille, joille on myös seurakunnalta ostettu kukat ja niiden hoito. Tällaisia kukkia ovat mm. keväällä istutetut äitienpäiväruusut, krysanteemit ja orvokit. Jos omaiset istuttavat kukkia seurakunnalta tilattuja kukkia varten tehdylle kasvualustalle, kukkien istutusaikaan toimitaan seuraavasti:

• Äitienpäiväruusut nostetaan ylös, koska ne eivät mahdu kasvamaan tilattujen kesäkukkien kanssa samassa kukkapesässä. Ruusut istutetaan ruukkuun kesäkuun alussa ja säilytetään juhannukseen saakka. Toivomme, että omaiset hakisivat ruusut pois haudalta, juhannuksen jälkeen ne poistetaan.
  • Krysanteemit ovat lyhytikäisiä kukkia ja ne poistetaan kukkien istutuksen yhteydessä.
  • Orvokit hoidetaan kesäkukkien tavoin, jos ne mahtuvat samaan kukkapesään muiden kukkien kanssa. Kesän kuluessa huonot orvokit poistetaan.

Puuvartiset kasvit

Nurmialueelle istutetut puuvartiset kasvit haittaavat nurmikon hoitoa. Kesäkukkaistutuksille varattuun kukkapesään ne eivät yleensä mahdu. Ohjeena on, että kasvien on täysikokoisinakin mahduttava haudan rajojen sisäpuolelle. Jos omaiset haluavat tuoda puuvartisia kasveja haudalle, on siitä aina ensin neuvoteltava hautausmaan työnjohtajan kanssa. Haudalle istutetut puuvartiset kasvit joudutaan tarvittaessa poistamaan hautauksen yhteydessä.

Amppelikasvit

Amppelikasvien hoito ei sisälly hoitosopimukseen.

Hautalyhdyt

Haudoille talveksi tuodut kynttilälyhdyt tulee viedä pois kesäksi. Lyhdyt saattavat rikkoontua kesän aikana haudoilla ja ne myös haittaavat hoitotöitä.

Kesällä kynttilöiden polttaminen hautausmailla on kielletty.