Lahden sankarihautausmaa

Kirkkokatu 4, 15110 Lahti

Lahden sankarihautausmaa

Lahden sankarihautausmaa on perustettu sodissa 1939–1945 kaatuneiden sankarivainajien muistoksi. Se sijaitsee Lahden Ristinkirkon mäellä.

Alueen keskellä on Wäinö Aaltosen suunnittelema veistos ”Vapauden hengetär”. Veistos on Vehmaan punaista graniittia ja se on pystytetty vuonna 1952. Hauta-alueella on 574 hautalaattaa, jotka ovat nurmen tasossa. Laattojen välissä kasvaa 2600 kpl jaloruusuja.

Sankarihautausmaan kartan ja vainajien nimilistan saat näkyviin tästä.

Seurakunta hoitaa alueen ja Lahden kaupunki maksaa puolet hoitokustannuksista.

Nastolan sankarihautausmaa

Nastolan kirkon vieressä sijaitsee Nastolan sankarihautausmaa.Nastolan sankarihautausmaan muistomerkki

Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkiKarjalaan jääneiden vainajien muistomerkki

Ristinkirkon vieressä sijaitsee Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Se on pystytetty vuonna 1953 sotavuosina 1939–1944 Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi.

Muistomerkin suunnitteli ja muotoili Walter Mikkola. Siinä on teksti "Karjalaan jääneiden vainajien muistoa kunnioittaen Lahden karjalaiset 1953".

Pysäköinnistä Ristinkirkon alueella löytyy lisätietoja kirkon sivulta.

Sotaveteraanien hautaosastot

Levon hautausmaan kappelin lähellä on sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen tarkoitetut arkku- ja uurnahautaosastot sekä muistolehto ja Mannerheimin ristiritareiden sekä sodassa saamiinsa vammoihin kuolleiden hauta-alue. Kullakin hauta-alueella on oma muistomerkkinsä.

Lisätietoja näistä hauta-alueista löytyy Levon hautausmaan sivulta.

Ilmapommitusuhrien hauta-alue

Mustankallion hautausmaalla pääkäytävän varrella on ilmapommitusuhrien hauta-alue ja yhteinen muistomerkki.

Lisätietoja tästä hauta-alueesta löytyy Mustankallion hautausmaan sivulta.