Sumusta selviää!

Autolla liikkuessasi olet joskus joutunut yllättäen sumun keskelle. Silloin vauhtia on hiljennettävä. Et välttämättä näe tuulilasia kauemmaksi. Silloin on muutenkin oltava erittäin tarkkana, että pysyt omalla kaistallasi etkä törmää vastaantulijoihin. Sumussa ajaminen on vaarallista ja pelottavaakin. Myös joskus tunturilla kulkiessa sumu voi yllättää vaeltajan. Silloin on vaarana eksyä reitiltä. Ainoa turva on kompassissa ja kartassa.

Kenties sinut sumu yllätti hieman eri tavalla kuin äsken kuvasin. Sumupilvi laskeutui elämääsi lomautuksen tai työpaikan menettämisen kautta tai siten, että firmasi teki konkurssin. Ehkä sumupilvi syveni edessäsi alkoholin, avioeron tai rakkaan kuoleman tai läheisesi elämän vaikeuksien kautta. Joka tapauksessa kadotit suuntavaistosi sumussa ja nyt olet vain törmäillyt milloin mihinkin vastaantulijoihin ja esteisiin. Sisimpäsi on täynnä sirpaleita ja haavoja.

Sinulle, joka kyselet mielessäsi: ”Miten selviäisin tästä sumusta päivänvaloon?”, kuuluvat Jeesuksen sanat: ”Rauha teille!” Sana rauha merkitsee Raamatun varhaiskielessä ”kasaa sirpaleita”. Heprean kielessä tuo sana tarkoittaa ”tehdä sirpaleista jotakin ehjää”. Kun Jeesus sanoo meille ”rauha teille”, Hän samalla sanoo, että jokainen särkynyt sirpaleihminen, jokainen sumussa eksynyt ihminen saa tulla Hänen Isänsä syliin korjattavaksi. Kun Jeesus sanoo meille ”rauha teille”, Hän ei vaadi meiltä rauhaa, vaan saamme tulla Hänen syliinsä levottomina, katkerinakin. Sanat ”rauha teille” ovat ennen kaikkea työhaaste Taivaalliselle Isälle parantaa meissä se, mikä on mennyt rikki. Sinulla on kartta ja kompassi elämänyhteydessä Jeesukseen ja Hänen seurakuntaansa. Käytä niitä. Sinä voit löytää takaisin tielle.

Kappalainen
Nastolan seurakunta
PL 84 (Käyntiosoite: Immiläntie 2, Nastola)
15111 Lahti

Olen työskennellyt Nastolan seurakunnan pastorina vuodesta 1987.