Kiitollisuus elämänasenteena

Minulle jotkut päivät elämässäni tuntuvat haasteellisilta. Jotakin lapsuuteni kasvatuksessa on mennyt pieleen. Usein näen asioissa enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia. Näen helposti ensin epäkohdat ja huolenaiheet ja vasta sitten hyvin olevat asiat. Onko sinulla samanlainen tapa tarkastella omaa tai läheistesi elämää?

Olen yrittänyt kasvattaa itseäni katsomaan elämää useammin kiitollisuuden silmälasien läpi. Tämä alkoi hiihtoreissulla kolme vuotta sitten. Ystäväni piti hartauden aiheesta kiitollisuus. Minä olin yrittänyt käsitellä arjen pikkumurheita monia vuosia viipaloimalla niitä osiin kysymällä itseltäni: Mikä tässä asiassa kuormittaa, pelottaa tai huolestuttaa?

Ongelmiin tai huolenaiheisiin tuijottamisen sijaan, aloin kirjottamaan asioita, joista tunsin kiitollisuutta. Luin jostakin, että kun on löytänyt 1000 kiitollisuuden aihetta, siitä tulee elämänasenne. Päätin kokeilla tuohon 1000:een kiitosaiheeseen asti.

Nyt kolmen vuoden jälkeen olen kirjoittanut kiitosaiheita hengelliseen päiväkirjaani kaikkiaan 1322. Siellä toistuu usein samoja asioita. Ne ovat ihan tavallisia elämääni liittyviä ajatuksia. Myönteisten asioiden kirjoittamisen jälkeen oloni on levollisempi, iloisempi ja kiitollisempi. Tunnen itseni voimaantuneeksi.

Papin työssäni olen huomannut, miten nopeasti ja yllättäen elämän perusasiat voidaan ottaa ihmiseltä pois. Se on auttanut minua kunnioittamaan enemmän elämän lahjaa ja niitä monia tavallisia asioita, joita usein pidämme itsestäänselvyyksinä.

Kysy itseltäsi: Mistä sinä voisit olla tänään Taivaan Isälle kiitollinen?

Kappalainen
Nastolan seurakunta
PL 84 (Käyntiosoite: Immiläntie 2, Nastola)
15111 Lahti

Olen työskennellyt Nastolan seurakunnan pastorina vuodesta 1987.