Lahden seurakunnat toivottavat hyvää ja rauhallista joulua!

Joulun tapahtumia Lahden seurakunnissa

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Revon joulukirje

Tampereen hiippakunnan joulutervehdys

Sata Suomen joulua

Suomen tasavallan historiaan mahtuu sata erilaista joulua.  Sata vuotta sitten joulun aika oli kansamme keskuudessa levoton ja enteili alkavaa sisällissotaa. Historian vaiheet ja valtiolliset tapahtumat olivat heittäneet kansaamme erilleen. Löytyikö sata vuotta sitten joulun tunnelmaa, vaikka joulurauhaakaan ei julistettu? Toisen kerran tasavaltamme historiassa joulurauha on jäänyt julistamatta talvisodan aikana 1939 ilmapommitusten pelossa.

Kaksi vuosikymmentä sisällissodan jälkeen jouluja vietettiin jälleen talvi- ja jatkosodan taiston temmellyksessä ja sodan tunnelmissa.  Sotien jälkeiset joulut olivat monin tavoin aineellisesti niukkoja. Monien tämän hetken ikääntyneiden suomalaisten lapsuusajan joulumuistot sijoittuvat ajallisesti näihin sodan jälkeisiin vuosiin, jälleenrakentamisen aikaan.  Sataan vuoteen mahtuu sodan ja rauhan aikaa, niukkuuden aikaa ja yltäkylläisyyden aikaa. Lähestyessämme nyt tulevaa joulua, saamme olla kiitollisia tästä rauhallisesta ajanjaksosta maamme historiassa.

Itsenäisyytemme juhlavuonna saamme käydä iäkkäiden sukulaistemme ja ystäviemme matkassa vuosikymmenten takaisten joulujen muistoihin.  Mikä on ollut yhteistä kaikille jouluille? On haluttu tehdä mahdollisimman hyvä joulu läheisille.

Tänä vuonna vietämme reformaation 500-vuotisjuhlavuotta.  Martti Lutherin virsi Enkeli taivaan lausui näin kertoo joulun sanomasta,  joka kurottaa yli kansojen historian. ”Jo riennä katso sieluni, ken seimessä nyt makaapi: hän on sun Herras, Kristukses, Jumalan Poika, Jeesukses.”

Minna Rikkinen Asikkalan vs. kirkkoherra

Simo-Pekka Rantala Heinolan kirkkoherra

Antti Lahtinen Hollolan kirkkoherra

Hannes Wallin Joutjärven Kirkkoherra

Miika Hämäläinen Keski-Lahden kirkkoherra

Heikki Pelkonen Launeen kirkkoherra

Kari Eskelinen Nastolan kirkkoherra

Sari Kuirinlahti Salpausselän kirkkoherra

Luukkaan evankeliumi Jeesuksen syntymä

Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa.

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä." Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:

- Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet sanoivat toisilleen: "Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti." He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään. Mutta Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä.

Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.

Jouluseimi Nastolassa 2017