Reformaatio 500 vuotta

Ympäri maailmaa vietetään vuonna 2017 reformaation merkkivuotta. On kulunut 500 vuotta siitä, kun katolinen munkki Martti Luther julkaisi 95 teesiä Saksan Wittenbergissä. Hän halusi korjata väärinkäytöksiä ja uudistaa kirkkoa. Raamattua lukiessaan Luther oivalsi armon merkityksen. Ihminen pelastuu yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen tähden. Siksi merkkivuoden tunnus on Armoa 2017!

Luther piti tärkeänä, että kaikki ihmiset pääsevät lukemaan Raamattua ja laulamaan virsiä. Hän avasi uskon kaikelle kansalle. Mikael Agricola meni Lutherin oppilaaksi ja toi uskonpuhdistuksen Suomeen. Hän käänsi Raamatun suomen kielelle. Sen jälkeen luterilainen kristillisyys on vaikuttanut merkittävästi mm. suomalaiseen kulttuuriin, koulutusjärjestelmään ja hyvinvointiyhteiskuntaan. On siis monta hyvää syytä yhdistää reformaation merkkivuosi ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla.

Reformaation merkkivuoden urkukonsertit Lahden Ristinkirkossa sunnuntaisin klo 17

Su 20.8. Teesi no 1

Lutherin oppilas, reformaatiourkuri Henri Hersta. Protestanttinen koraali à la Bach ja Buxte.

Su 10.9. Teesi no 2

Koko perheen lastenkonsertti: Siina Hirvonen, Mukulakuoro ja kanttorit AIKAMATKA:lla –musiikkia, tarinaseikkailua, yhteislauluja, ilmapalloja. Tule mukaan musiikkiseikkailuun ja matkustamaan aikakoneen musiikkipoluilla Lutherin aikaan. Martti Luther ja Katariina-rouvansa vierailevat!

Su 8.10. Teesi no 3

Hurskas reformaatiourkuri Pauliina Hyry soittaa Bachia ja Mendelsshow´ta otsikolla VATER UNSER – ISÄ MEIDÄN

Su 22.10. Antiteesi no 1

Roomalais-katolinen vastaisku! Italialainen urkuri Adriano Falcioni. Bach – Liszt – Reger – O. Nicolai. Mikään ei ole tälle urkurille liian vaikeaa.

John the Baptist - Johannes Kastaja oratorio Lahden Ristinkirkossa

Lahden Ristinkirkossa kuullaan la 11.11.2017 klo 18.00 Heikki Sarmannon säveltämä John the Baptist Oratorio/Ooppera. Se on nykyaikaan sijoitettu kaksinäytöksinen musiikkidraama, rosoinen kertomus aikansa edelläkulkijasta Johannes Kastajasta, tehtävästä, totuudesta ja elämän tarkoituksesta.

Lue lisää esityksestä

Lipunmyynti

Juhlavuoden luentosarja Lahden Ristinkirkossa, Kirkkokatu 4

keväällä 2017

Alla linkit luentosarjan esitelmiin:

Professori Miikka Ruokasen diat luennolta Ristinkirkossa 25.1.2017 (pdf)

TT, piispa Matti Revon diat luennolta Ristinkirkossa 15.2.2017 (pdf)

Professori Antti Laato diat luennolta Luther ja jumalanpalvelus (pdf)

”Erasmuksen tutkielman sisältö ja Lutherin Sidottu ratkaisuvalta”, prof. Antti Laato sekä ”Kun Sidottu ratkaisuvalta tuli Suomeen”, Teemu Kakkuri (pdf)

TT, piispa emeritus Juha Pihkalan esitelmä: Miten me luterilaisina ymmärrämme sakramentit

TT Jaakko Ripatti: Mitä reformaatio muutti ja mitä se ei muuttanut?  (pdf)

Taskumartti kirjoittaa - manipuloitu kuva

Parhaillaan vietettävänä reformaation 500-juhlavuonna pieni Martti-nukke seikkailee eri puolilla kaupunkia (käsitelty kuva).

Reformaatio 500 vuotta – miksi vietämme merkkivuotta

Lue TT Kari Kopperin artikkeli reformaatiosta ja sen juhlavuodesta (pdf)

Matka reformaatioon -luentosarja

Tutustu kirkkoherra, TD Kalle Elonheimon Matka reformaatioon -luentosarjaan ja sen materiaaleihin sarjan kotisivuilla.

Linkkejä

Reformaatio 2017