Reformaatio 500 vuotta

Ympäri maailmaa vietetään vuonna 2017 reformaation merkkivuotta. On kulunut 500 vuotta siitä, kun katolinen munkki Martti Luther julkaisi 95 teesiä Saksan Wittenbergissä. Hän halusi korjata väärinkäytöksiä ja uudistaa kirkkoa. Raamattua lukiessaan Luther oivalsi armon merkityksen. Ihminen pelastuu yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksen tähden. Siksi merkkivuoden tunnus on Armoa 2017!

Luther piti tärkeänä, että kaikki ihmiset pääsevät lukemaan Raamattua ja laulamaan virsiä. Hän avasi uskon kaikelle kansalle. Mikael Agricola meni Lutherin oppilaaksi ja toi uskonpuhdistuksen Suomeen. Hän käänsi Raamatun suomen kielelle. Sen jälkeen luterilainen kristillisyys on vaikuttanut merkittävästi mm. suomalaiseen kulttuuriin, koulutusjärjestelmään ja hyvinvointiyhteiskuntaan. On siis monta hyvää syytä yhdistää reformaation merkkivuosi ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla.

Luentoja Roomalaiskirjeestä

Reformaation merkkivuoden vietto Lahdessa jatkuu. Kahdeksana sunnuntai-iltana lahtelaiset papit avaavat kuulijoille Roomalaiskirjettä - tekstiä, joka oli Martti Lutherillekin hyvin tärkeä. Sarja alkaa 10.9. klo 18 Erkki Suhosen pitämällä luennolla Roomalaiskirjeen luvuista 1-2.

Muut raamattuluentojen pitäjät ovat Elisabet Sollo, Reetta Luoma, Elina Lehdeskoski, Riitta Särkiö, Hannu Lehdeskoski, Kia Sammalkorpi ja Heikki Pelkonen.

Joulukuuhun mennessä on käyty yleistajuisesti läpi koko Roomalaiskirje. Luennot pidetään Kirkkokatu 5:n seurakuntasalissa klo 18.00-19.30.

Keväällä oli Tunnustuskirjaluentoja pitämässä piispoja ja professoreita. Nyt pureudaan Roomalaiskirjeeseen paikallisten pappien voimin

Syksyn ohjelma:

26.11. Room. 13-14 Kia Sammalkorpi

10.12. Room. 15-16 Heikki Pelkonen

Roomalaiskirjeen luentosarja, Kirkkokatu 5

Juhlavuoden luentosarjan esitelmät

Rinstinkirkossa kuultiin keväällä reformaatioon liittyviä luentoja. Alla linkit luentosarjan esitelmiin:

Professori Miikka Ruokasen diat luennolta Ristinkirkossa 25.1.2017 (pdf)

TT, piispa Matti Revon diat luennolta Ristinkirkossa 15.2.2017 (pdf)

Professori Antti Laato diat luennolta Luther ja jumalanpalvelus (pdf)

”Erasmuksen tutkielman sisältö ja Lutherin Sidottu ratkaisuvalta”, prof. Antti Laato sekä ”Kun Sidottu ratkaisuvalta tuli Suomeen”, Teemu Kakkuri (pdf)

TT, piispa emeritus Juha Pihkalan esitelmä: Miten me luterilaisina ymmärrämme sakramentit

TT Jaakko Ripatti: Mitä reformaatio muutti ja mitä se ei muuttanut?  (pdf)

Taskumartti kirjoittaa - manipuloitu kuva

Parhaillaan vietettävänä reformaation 500-juhlavuonna pieni Martti-nukke seikkailee eri puolilla kaupunkia (käsitelty kuva).

Reformaatio 500 vuotta – miksi vietämme merkkivuotta

Lue TT Kari Kopperin artikkeli reformaatiosta ja sen juhlavuodesta (pdf)

Matka reformaatioon -luentosarja

Tutustu kirkkoherra, TD Kalle Elonheimon Matka reformaatioon -luentosarjaan ja sen materiaaleihin sarjan kotisivuilla.

Linkkejä

Reformaatio 2017