Partio

Partio on maailmanlaajuinen varhaisnuoriso- ja nuorisojärjestö, johon myös aikuiset ovat tervetulleita mukaan. Partio pyrkii kasvattamaan jäseniään vastuuseen ympäristöstään, toisista ihmisistä sekä itsestään. Jokaisessa partiomaassa on oman maan oloihin sopiva partio-ohjelma.

Suomalaista partiotoimintaa koordinoi Suomen Partiolaiset ry. Siihen kuuluvat kaikki suomalaiset partiolaiset ja se kerää vuosittain jäsenmaksun. Jäsenmaksun maksamalla saa Partio-lehden, vakuutuksen, oikeuden osallistua partiotapahtumiin ja leireille sekä mm Suomen retkeilymajajärjestön jäsenyyden.

Partiopiirit

Suomi on jaettu partiopiireihin. Partiopiirin jäseniä ovat paikalliset lippukunnat. Lahtelaiset lippukunnat kuuluvat Hämeen Partiopiiri ry :een.

Lippukunta

Paikallinen partiotoiminnan yksikkö on lippukunta. Lippukunnan toimintaa johtaa vuosikokouksessa valitut lippukunnanjohtaja ja hallitus. Jokainen partiolainen pienimmästä suurimpaan kuuluu johonkin lippukuntaan. Lippukunnalla voi olla myös tukiyhteisöjä, kuten vanhempainyhdistys.

Ikäkausiryhmät

Sudenpennut ovat n. 7 - 9-vuotiaita, ryhmiä nimitetään laumoiksi.
Seikkailijat ovat n. 10 - 12-vuotiaita, seikkailijaryhmiä kutsutaan vartioiksi
Tarpojat ovat 12 - 15- vuotiaita ja kokoontuvat myös vartioissa
Samoajat ovat 15 - 17-vuotiaita ja heidänkin pienryhmänsä on vartio
Vaeltajat ovat 18 - 22-vuotiaita ja he toimivat myös vartioissa
Yli 22-vuotiaille aikuisille löytyy myös tekemistä lippukunnissa partiotoiminnan mahdollistajina erilaisissa johto- ja projektitehtävissä.

Nuoremmat partiolaiset kokoontuvat yleensä kerran viikossa tunnin tai puolentoista tunnin ajan sisällä "partiokolossa" tai ulkona. He noudattavat partio-ohjelmaa, jossa erilaisten tehtävien ja leikkien avulla opitaan hyödyllisiä tietoja ja taitoja. Vanhempien partiolaisten kokoontuminen voi olla epäsäännöllisempää ja heidän ohjelmansa on omaehtoisempaa koostuen erilaisista projektiluonteisista ohjelmakokonaisuuksista.

Tyttöjen/naisten lippukunnat

Nimi Taustayhteisönä toimiva seurakunta Tapaamispaikat ja muut tiedot Lippukunnanjohtaja Nettisivut
Lahden Katajaiset Keski-Lahti Kirkkokatu 7, Ankkurin seurakuntakoti ja Mukkulan kirkko

Naana Marttila p. 0400-487142

lahdenkatajaiset@gmail.com

www.lahdenkatajaiset.com
Joutjärven Tapulitytöt ry Joutjärvi Lippukunta kokoontuu Joutjärven kirkolla, Ahtialan seurakuntakeskuksessa, Kunnaksen seurakuntakodissa ja Kariston kerhotilassa (koululla). Mona Kivi, p. 044 3615 313 www.tapulitytot.net
Lähdesiskot Laune Petra-Sofia Korpela, p. 044 5476 292 https://sites.google.com/site/launeenlahdesiskotry/

Poikien/miesten lippukunnat

Nimi Taustayhteisönä toimiva seurakunta

Tapaamispaikat ja muut tiedot

Lippukunnanjohtaja Nettisivut
Lahden Siniset Keski-Lahti Kirkkokatu 7, Meripartio (vesillä liikkumista, purjehdusta)

Jaakko Nippala         p.  040-7773715

jaakko.nippala@lahdensiniset.net

Sinisissit ry Joutjärvi Lippukunta kokoontuu Joutjärven kirkolla, Ahtialan seurakuntakeskuksessa ja Kariston kerhotilassa (koululla). Tapio Rautiainen, p. 050 4909 698 www.sinisissit.partio.net
Lähteen vartijat Laune Mikko Launiainen, p. 050 5966 171 www.lahteenvartijat.com

Tyttöjen/naisten ja poikien/miesten lippukunnat (sekalippukunnat)

Nimi Taustayhteisönä toimiva lippukunta Tapaamispaikat ja muut tiedot Lippukunnanjohtaja Nettiosoite

Harjunalustan Siniveljet (HSV) Salpausselkä Lippukunta kokoontuu Jalkarannan Seurakuntakodilla  ja Salpausselän kirkolla.

Vilja Vihervuori, p. 050 575 5597

Lisätietoa partiotoiminnasta saa seurakunnittain myös seuraavilta henkilöiltä

Keski-Lahti: nuorisotyönohjaaja Hannu Rui (yhteystiedot linkin takana tai puh. (03) 891 246)

Joutjärvi: nuorisotyönohjaaja Sirpa-Liisa Saaristo