Häät ja kirkollinen vihkiminen Lahden ev.lut.seurakunnissa

Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviilivihkimisellä. Kirkollisessa vihkimisessä avioliittoon vihittävät rukoilevat yhdessä seurakunnan kanssa Jumalan siunausta liitolle. Kirkollinen arvioliittoon vihkiminen on mahdollista rippikoulun käynneille kirkon jäsenille. Heidät voidaan vihkiä kirkollisesti, vaikka toinen kihlakumppaneista ei olisikaan kirkon jäsen, jos hän on kuitenkin jonkin muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen.

Kirkkohäät voivat olla pienet tai suuret. Vihkiminen voidaan toimittaa esimerkiksi kirkossa, kotona tai kappelissa. Vihkikirkko varataan hyvissä ajoin siitä seurakunnasta, jonka alueella kyseinen kirkko sijaitsee. Vihkitilaisuudessa tulee olla läsnä kaksi todistajaa.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen. Toimituksessa tulisi olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu (ks. virsikirjan osaa Lauluja kasuaalitoimituksiin).

Tutustu Lahden seurakuntien vihkioppaaseen:

Häävirret

• Virsikirjan osiosta Avioliitto (virret 238-241) ja virsikirjan uusimmasta jumalanpalveluliitteestä (816-824)
  • Kiitosvirret
  • Vuodenaikaan ja luomistyöhön liittyvät virret

Verkkovirsikirjan löydät kirkon www.evl.fi -palvelun kautta.

Vihkitilaisuudessa voi olla myös muuta musiikkia, yksinlaulua, yhtyelaulua, kuorolaulua tai soitinmusiikkia.

Muusta musiikista on aina neuvoteltava kanttorin kanssa.

Suosituimmat häämarssit:

E. Melartin: Juhlamarssi (Prinsessa Ruususen häämarssi)

T. Kuula: Häämarssi

F. Mendelssohn: Häämarssi (Kesäyön unelma)

J.S. Bach: Preludi C-duuri

R. Wagner: Morsiuskuoro

J. Clarke: Trumpet voluntary

E. Elgar: Pomp & Circumstance

Kuuntele häämusiikkinäytteitä Suomen ev.lut.kirkon sivuilta.