Hautaan siunaaminen ja hautajaiset

Seurakunta haluaa auttaa suuren surun kohdatessa. Hautajaisjärjestelyissä voi ja kannattaa pyytää apua. Hautajaisista sopiminen on vainajan lähiomaisten tehtävä. He voivat hoitaa itse asioista sopimisen, tai antaa järjestelyt hautaustoimistojen hoidettavaksi.

Hautajaisia järjestävää pyydetään ottamaan yhteys Lahden seurakuntayhtymän keskusrekisterin seurakuntatoimistoon.

Mikäli haluat asioida kasvotusten, palvelemme keskusrekisterin asiakaspalvelussa osoitteessa Vapaudenkatu 6, Lahti.

Nastolan seurakunnan virasto on Nastolan seurakuntatalossa, Immiläntie 2, Nastola.

Voit tiedustella myös siunaamisen ajankohtaa ja paikkaa sekä muistotilaisuuspaikkaa

Voit sopia seuraavista asioista

• siunauksen toimittava pappi ja kanttori. Siunauksen toimittanut pappi tulee muistotilaisuuteen, jos omaiset tätä toivovat. Toive papin läsnäolosta muistotilaisuudessa on hyvä esittää samalla, kun sovitaan siunaavasta papista ja siunausajasta.
  • tarvittaessa pappi auttaa muistotilaisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa
  • sanomakellojen soitto sekä vainajan muistaminen jumalanpalveluksessa
  • hautapaikasta, hinnaston löydät täältä
  • uurnahautauksissa myös uurnanhaku- tai uurnanlaskupäivä.

Surun kosketus, Hautaaminen Lahdessa -esite

Selaa julkaisua

Musiikki hautajaisissa

Siunaustilaisuudessa suosittuja virsiä ovat esimerkiksi

virsi 30   "Maa on niin kaunis"

virsi 338 "Päivä vain ja hetki kerrallansa"

virsi 341 "Kiitos sulle, Jumalani"

virsi 377 "Sun haltuus rakas Isäni"

virsi 498 "Nyt kulkee halki korpimaan"

virsi 517 "Herra kädelläsi, asua mä saan"

virsi 555 "Oi Herra luoksein jää jo ilta on"

virsi 631 "Oi Herra, jos mä matkamies maan"

virsi 932 "Oi ihmeellistä armoa"

virsi 971 "Maan korvessa"

Sopivia virsiä löytyy virsikirjan siunausvirsiosastosta 242-249 tai virsikirjan uusimmasta jumalanpalvelusliitteestä numerot 825-829. Verkkovirsikirja löytyy täältä.

Kanttoreilla on keskenään erilaiset ohjelmistot urku- ja laulumusiikin osalta, joten erityistoiveita kannattaa kysyä suoraan toimitusvuorossa olevalta muusikolta.

Vaihtoehtoja siunaustilaisuuden urkumusiikiksi

J.S.Bach: Air (orkesterisarjasta nro 3 D-duuri)

J.S.Bachin koraalit (esim. Herzlich tut mich verlangen, suom. "Oi rakkain Jeesukseni")

J.S.Bach:sinfonia ("Arioso") kirkkokantaatista nro 156

T.A.Albinoni: Adagio

G.F.Händel: Largo

F. Chopin: Surumarssi

O. Lindberg: Vanha virsi Taalaimaan karjamajoilta

A. Järnefelt: Kehtolaulu

Vaihtoehtoja siunaustilaisuuden laulumusiikiksi

Täällä Pohjantähden alla (suomalainen kansansävelmä)

Kreeta Haapasalo: Kanteleeni

Petri Laaksonen: Ota hänet vastaan

Kari Rydman: Niin kaunis on maa

Kuuntele hautajaismusiikkinäytteitä Suomen ev.lut.kirkon sivuilla.