Ristiäiset Lahden ev.lut.seurakunnissa

Onneksi olkoon, olette saaneet ihmiselämän arvokkaimman lahjan - lapsen. Saatte iloita hänestä ja kaikesta siitä elämän rikkaudesta, jota hän levittää ympärilleen. Lapsi on myös kutsu vanhemmuuteen. Laspsi tarvitsee turvallisuutta, rakkautta, huolenpitoa ja hyväksyntää. Vanhempina te olette niiden tärkeitä välittäjiä.

Ristiäisistä sopiaksesi ota yhteyttä seurakuntatoimistoon

Miksi lapsi kastetaan

Kaste on evankelisluterilaisen kirkon toinen sakramentti ja se perustuu Jeesuksen sanoihin:

"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." (Matteus 28:18–20)

Kasteen kautta lapsesta tulee Jumalan lapsi ja Jeesuksen opetuslapsi. Samalla hänestä tulee paikallisseurakunnan ja maailmanlaajuisen Kristuksen kirkon jäsen.

Kasteessa Jumala kutsuu ihmisen nimeltä omakseen ja lahjoittaa hänelle oman uskon. Nimi on ihmisen käyntikortti, ja siitä tulee osa hänen persoonallisuuttaan. Kristityille kastejuhlassa ei ole kuitenkaan koskaan kyse pelkästä nimenannosta, vaikka juhla tunnetaan myös nimellä ristiäiset.

Ristiäisten järjestämiseen liittyviä käytäntöjä

Sivun oikeassa laidassa on kolme artikkelia liittyen ristiäisten järjestämiseen. Niiden lisäksi olemme kirjanneet avuksenne muutamia tärkeitä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ristiäisiä järjestettäessä.

• Ennen kastetilaisuutta pappi keskustelee vanhempien kanssa kasteeseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Pääsääntöisesti pappi vierailee perheen kotona. Hän auttaa sinua mm. lapsen nimiasioissa. Papin tehtävänä on kastekeskustelun yhteydessä arvioida tulevan nimen lainmukaisuutta. Mikäli etu- tai sukunimen lainmukaisuus askarruttaa, voit olla myös yhteydessä Päijät-Hämeen seurakuntien keskusrekisteriin tai Lahden maistraattiin.
  • Ennen papin kanssa käytävää keskustelua voit seurakuntatoimiston (p. 044 719 4629) kanssa sopia ja varata ristiäisajan ja -paikan. Kaste voidaan toimittaa yhtä hyvin kirkossa kuin kotona. Kastetilaisuuden järjestäminen seurakunnan tiloissa on maksutonta Lahden seurakuntayhtymän seurakuntien jäsenille.
  • Ristiäisiin voi halutessaan järjestää myös tarjoilun. Jos haluat järjestää tarjoilun seurakunnan tiloissa, siitä on hyvä sopia kastepäivää varattaessa.
  • Seurakunta voi lainata lapselle kauniin kastemekon. Tästä toiveesta voit kertoa seurakuntatoimistossa varausta tehdessäsi.

Kasteoppaaseen pääset tutustumaan alla

Kastevirret

Virsikirjasta löytyy monta hyvää kastevirttä, esimerkiksi Virsikirjan virret 214- 219, sekä virsikirjan uusimmasta jumalanpalvelusliitteestä numerot 808–810. Kirkon sivuilta löydät myös verkkovirsikirjan ja muita linkkejä netissä oleviin virsiaiheisiin sivustoihin.

Kuuntele kastevirsinäytteitä Suomen ev.lut.kirkon sivuilta.