Lahden seurakuntayhtymän uutiset

Uusi uurna-alue käyttöön Läntisellä hautausmaalla

7.6.2017 11.13

Lahden Läntisellä hautausmaalla otetaan sunnuntaina 11.6.2017 käyttöön uusi uurna-alue. Alueen vihkii käyttöön Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. Ennen vihkimistä hautausmaan kappelissa toimitetaan messu kello 10:00. Näin poikkeuksellisesti Salpausselän kirkossa ei pidetä sunnuntain messua.

Uusi uurna-alue sijoittuu hautausmaan itäreunalle. Näkyvin uusi rakennelma on noin 43 metriä pitkä muuri, joka on pystytetty suurimmaksi osaksi kierrätetyistä hautakivistä. Vuosien saatossa hautausmaille on kertynyt hautakiviä, joita omaiset ovat lahjoittaneet seurakunnalle siinä vaiheessa, kun haudan hallinta-aika on päättynyt. Nyt näille kiville on saatu arvokas uudelleenkäyttötapa. Ensimmäiset uurnat uudelle alueelle lasketaan piakkoin. Alueella on hieman alle 500 hautapaikkaa.

Hautapaikat tulevat muurin juurelle. Sen lisäksi alueelle tulee uurnahautoja kaarevien hiekka- ja nurmikäytävien varsille. Alueen rakennustyöt valmistuivat viime syksynä. Tänä keväänä ja alkavana kesänä alueella tehdään vielä mm. viherrakennus- ja istutustöitä.

Läntistä hautausmaata päädyttiin laajentamaan uurna-alueella, koska uusia arkkuhautapaikkoja tärkeälle pohjavesien muodostumisalueelle ei saa enää asemakaavan mukaan sijoittaa. Uurna-alueen rakennustöiden kustannukset ovat noin 350 000 euroa.

Hautausmaan kappelissa pidettävässä messussa ehtoollinen jaetaan intinktiona. Intinktio tarkoittaa ehtoollisen jakamista niin, että leipä kastetaan viiniin ja ojennetaan sitten seurakuntalaiselle. Messun jälkeen kirkkokansa siirtyy kulkueena uudelle uurna-alueelle vihkitoimitukseen. Uurna-alueen lisäksi käyttöön vihitään samalla myös vielä rakentamaton laajennusalue. Tämän jälkeen on vielä kahvitarjoilu, ja noin klo 12 hautausmaahan voi tutustua oppaan johdolla.