Lahden seurakuntayhtymän uutiset

Mustankallion hautausmaalla 100-vuotisjuhla

8.8.2017 10.58

MustankallionHautausmaa_L.jpg

Mustankallion hautausmaa Mattilanmäellä täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Se on toiseksi vanhin Lahden seurakuntien viidestä hautausmaasta. Vanhin on Vanha hautausmaa.

Kun Mustankallion hautausmaa perustettiin, se vihittiin käyttöön 3.6.1917 nimellä Uusi hautausmaa. Nimi muutettiin kirkkohallintokunnan päätöksellä Mustankallion hautausmaaksi 19.9.1958.

Hautausmaalle on ensimmäisenä haudattu Olga Pauliina Happonen.  Hänen haudalleen Lahden seurakunta on pysyttänyt patsaan. Hautausmaan vanhin osa sijoittuu siunauskappelin oikealle puolelle. Tässä osassa hautausmaata on säästetty hautakiviä perustamisen ajoilta asti kulttuurihistoriallisesti arvokkaina.

Mustankallion hautausmaalle on haudattu vuoden 1918 tapahtumissa kuolleita, talvi- ja jatkosodassa kaatuneita sekä ilmapommitusuhreja. Heille on hautausmaalla omia muistomerkkejä. Hautausmaalta löytyy myös diakonissalaitoksen sisarten yhteinen hauta. Hautakiven jalustassa on kirjoitus Diakonissalaitos Betelin Sisarhauta. Yhteiseen hautaan on haudattu liki 30 sisarta, viimeisin vuonna 1999.

Hautausmaa on pinta-alaltaan 4,7 hehtaaria, ja siellä on nurmi- tai hiekkapintaisia arkku- ja uurnahautaosastoja. Alueella on liki 5000 arkkuhautaa ja yli 600 uurnahautaa. Koska hautausmaa on rajoitettu alue, uusia hautapaikkoja ei voida perustaa, mutta vanhoja otetaan uudelleen käyttöön niiden palauduttua seurakunnalle.

Hautausmaalle on haudattu tunnettuja lahtelaisia vaikuttajia kuten esimerkiksi kansanedustajat Osmo Kock, Ensio Partanen ja Hulda Salmi, olympiamitalistit Erkki Laine ja Tapani Niku sekä päätoimittaja Olli Järvinen, näyttelijä Ola Johansson ja taiteilija Thelma Salo.

Alueen puusto ja muu kasvillisuus on tyypillistä hautausmaille. Mustankallion erikoisuus on kuitenkin Katsura-koristepuu. Japanista peräisin olevan Katsuran kauneus perustuu lehtien erikoiseen kasvutapaan. Miltei pyöreät nyhälaitaiset lehdet ovat asettuneet oksille säännöllisiin kulmiin. Puu kasvaa lähellä kellotapulia. Hautausmaalla kasvaa myös punakoivu, jalopähkinä sekä rungollisia pikkusyreenejä ja pikkusyreenihortensioita.

Mustankallion kappelin on suunnitellut rakennusmestari A. Koiviston. Se on Lahden kappeleista vanhin ja valmistui vuonna 1925. Kappelin vieressä on muualle haudattujen muistelupaikka, johon omaiset voivat tuoda kukkia tai kynttilän.

Laura Visapää

Hautausmaan 100-vuotisjuhla

Mustankallion hautausmaa, Huhtakatu 25, Lahti

Sunnuntai 3.9. kello 15.

Musiikki Aurora Ikävalko, Miika Kallio, juhlahartaus Miika Hämäläinen

Kahvit

Opastettu hautausmaakierros

Kuva: Olga Pauliina Happosen muistomerkki.