Surussa ja kriisissä

Kuka tahansa meistä voi joutua kohtaamaan läheisen ihmisen kuoleman tai jonkin muun raskaan menetyksen. Onnettomuus tai muu ikävä tapahtuma saattaa sysätä elämämme kriisiin. Mielen täyttää monenlaiset, vaikeatkin ajatukset ja tunteet. Järkytys, hämmennys  epätoivo tai syyllisyys ja pelko, viha, häpeä.

Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on jokaiselle yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Tärkeää on, että ei jää yksin.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskusteluapua surun keskellä. Diakoniatyöntekijöiden avoimet ja ajanvaraukselliset vastaanottoajat näet täältä. Linkki avautuu uudessa välilehdessäVapaudenkatu 6:ssa päivystää pappiLinkki avautuu uudessa välilehdessä, jolle voit tulla juttelemaan tai soittaa ilman ajanvarausta.

Vertaistuki on tärkeää surun keskellä. Järjestämme erilaisia sururyhmiä ja -leirejäLinkki avautuu uudessa välilehdessä aikuisille. Myös lapsille ja nuorille on omia vertaisryhmiä surun käsittelyyn.

Pyhäinpäivän seudulla kirkoissa järjestetään monenlaisia surutapahtumia. Jo perinteeksi käynyt Pimeästä valoon -tapahtuma kutsuu Ristinkirkkoon kaikkia, joiden elämää suru, murhe ja mielenterveyden järkkyminen koskettaa.

Saattohoitopäivystystilanteisiin voi vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä pyytää paikalle saattohoitopäivystystä hoitavan papin palvelutalojen henkilökunnan kautta.

Sairaalasielunhoito

Oma tai läheisen vakava sairaus pysäyttää. Mitä nyt on edessä ja miten tämän kanssa eletään? Kuinka jaksan ja selviän, kun läheinen kuolee? Ajatusten jakaminen toisen kanssa voi auttaa jäsentämään tilannetta. Ei tarvitse jaksaa yksin. Sairaalasielunhoitajat antavat keskustelutukea matalalla kynnyksellä.

Sairaalasielunhoitajat toimivat Lahden sairaaloissa ja kahdessa hoivayksikössä potilaiden, läheisten ja henkilökunnan parissa. He ovat luterilaisen kirkon työntekijöitä sairaalassa, pappeja ja diakoniatyöntekijöitä. Keskustelut heidän kanssaan ovat luottamuksellisia. Kohtaamisten lähtökohtana on aina potilaan ja läheisen vakaumuksen kunnioittaminen. Kohtaamme eri kirkkokuntiin kuuluvia ja kirkkoon kuulumattomia, eri kulttuureista tulevia maahanmuuttajia ja sateekaarivähemmistöihin kuuluvia, kaikkia, jotka kaipaavat keskustelutukea sairauden ja elämänkriisien keskellä.

Sairaalasielunhoitajien työhön kuuluvat keskustelut, kriisivaiheiden tuki, ehtoollisen vietot, rukoushetket ja kirkolliset toimitukset. Myös koulutustilaisuudet ja ohjaukselliset tehtävät ovat osa työnkuvaa.

Sairaalasielunhoidon päivystys

Sairaalasielunhoitajat tavoittaa pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 8-16. Muina aikoina yksi työntekijä on tavoitettavissa kiireellisiä tilanteita varten. Hoitohenkilökunta ottaa tarvittaessa yhteyden päivystävään sielunhoitajaan.

Sairaalasielunhoitajat:

Pääsääntöinen työaika ma-pe klo 8-16. Yhteydenotot suoraan tai hoitohenkilökunnan väityksellä.

Jalmari Salpausselän kuntoutussairaala ja palliatiivinen kotisairaala:

Johanna Rantanen, johtava sairaalapastori. Sähköposti johanna.rantanen@evl.fi,  p. 044 7191 530

Vuorotteluvapaalla 16.8.2021 - 11.2.2022, sijaisena Ville Hakulinen, ville.hakulinen@evl.fi, puhelin sama kuin Johannalla.

Lehtiojan palvelukeskus ja Jalmari Salpausselän kuntoutussairaala palliatiivisen hoidon osasto J12:

Leena Hokka, sairaalapastori. Sähköposti leena.hokka@evl.fi, p. 050 3987 627

Onnelanpolun tehostettu palveluasuminen:

Kaarina Tynkkynen, diakoniatyöntekijä. Sähköposti kaarina.tynkkynen@evl.fi, p. 044 7191 264

Päijät-Hämeen keskussairaala:

Sirpa Kaukinen, sairaalapastori. Sähköposti sirpa.kaukinen@phhyky.fi, p. 044 7195 583

Elina Itäleino, sairaalapastori. Sähköposti elina.italeino@phhyky.fi, p. 044 7195 125

Sairaalasielunhoitajat vasemmalta:
Elina Itäleino, Leena Hokka, Johanna Rantanen, Kaarina Tynkkynen ja Sirpa Kaukinen

Lapsityö sairaalassa

Sairaalan lapsityö tukee hoitotyötä ja on tarkoitettu Päijät-Hämeen Keskussairaalan lastentautien poliklinikan ja lastenosastojen asiakkaille ja heidän perheilleen. Toiminta on lasten ja nuorten omista tarpeista lähtevää sisältäen pelejä, leikkiä, askartelua, musiikkia, kertomuksia sekä muuta yhdessäoloa.Toiminnassa seurataan kirkkovuoden kulkua ja pyritään huomioimaan tärkeimmät kristilliset juhlapyhät.

Lastenohjaajina toimivat Anu Moilanen ja Katri Massinen, jotka tavoitat numerosta 044 7191 492. He ovat ma–pe klo 8.30–15 aamupäivisin lastentautien poliklinikalla ja iltapäivisin lastenosastoilla 12.

Sairaalapastori työssään

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä.

Apua elämän kriiseihin

Suomen sairaaloissa toimii yli sata sairaalapappia. He ovat kaikkien potilaiden käytettävissä henkilökohtaista keskustelua, rippiä tai sielunhoitoa varten.

Sairaalapappi kulkee vierelläsi kun olet sairas

Oma tai läheisen ihmisen vakava tai parantumaton sairaus pysäyttää. Mitä nyt on edessä? Kuinka tästä selvitään?

Kirkon työntekijät sairaiden rinnalla

Tutustu lisää sairaalasielunhoitoon kirkon sivuilla.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Hiljainen huone sairaalassa

Hiljainen huone on sairaalan tila, joka on potilaiden, omaisten ja henkilökunnan käytössä uskontokunnasta riippumatta. Hiljaiseen huoneeseen voit vetäytyä hetkeksi kokoamaan ajatuksiasi ja hiljentymään.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa hiljainen huone on vuodeosastojen 0-kerroksessa hissiaulan lähellä. Huone on avoinna ympäri vuorokauden.

Jalmari Salpausselän kuntoutussairaalassa hiljainen huone sijaitsee pääaulan yhteydessä.