Kun kohtaat surun, menetyksen tai onnettomuuden, seurakunta tukee

Kuka tahansa meistä voi joutua kohtaamaan läheisen ihmisen kuoleman tai jonkin muun raskaan menetyksen. Onnettomuus tai muu ikävä tapahtuma saattaa sysätä elämän kriisiin. Tuemme sinua kriisissäsi.

Kriisissä mielen täyttää monenlaiset, vaikeatkin ajatukset ja tunteet: järkytys, hämmennys, epätoivo tai syyllisyys ja pelko, viha, häpeä. Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on jokaiselle yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Tärkeää on, että ei jää yksin.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskustelutukea surun keskellä.

Keskustelutukea on saatavissa myös sairaaloissa ja palveluasumisen yksiköissä. Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksiköissä saattohoidon päivystävän papin voi pyytää asukkaan ja läheisen tueksi henkilökunnan kautta. Sairaalasielunhoitajat toimivat Lahden sairaaloissa ja kahdessa palveluasumisen yksikössä potilaiden, läheisten ja henkilökunnan parissa. Ota rohkeasti yhteyttä seurakunnan työntekijöihin! 

Lahdessa järjestetään vuosittain useita sururyhmiä aikuisilla ja lapsille

Läheisen kuolema pysäyttää. Surun tunteita ja raskaita ajatuksia ei aina ole helppo jakaa edes omien läheisten kanssa. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään. Löydät ryhmien esittelyt tältä sivulta.

Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Sururyhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Aikuisten sururyhmät läheisensä menettäneille viisi kertaa vuodessa

 Kuvituskuva

Lahden seurakunnat järjestää vuosittain viisi sururyhmää läheisensä menettäneille. Järjestäjinä ovat vuorollaan eri paikallisseurakunnat. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki päijäthämäläiset.

Joutjärven sururyhmä läheisensä menettäneille alkaa syyskuussa 23. RYHMÄ ON TÄYNNÄ

Launeen seuraava ryhmä alkaa marraskuussa 2023.  

Keski-Lahden seuraava ryhmä alkaa tammikuun 24 puolivälissä ja kokoontuu aina keskiviikkoisin klo 17 - 19. Voit jättää yhteydenottopyynnön 29.12.2023 mennessä helena.ylonen@evl.fi puh. 044-7191 438 tai paula.huttunen@evl.fi puh.044-7191 541.

Nastolan seuraava ryhmä maaliskuuss 24:  tiedustelut diakoniapastori Virpi Vikman, p. 040 801 3610.

Salpausselän ryhmä vuonna 2024: tiedustelut diakoniapappi Päivi Airas puh. 044 719 1417 tai diakoniatyöntekijä Kirsi Simpanen puh. 044 719 1470.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun tai tapaamisen kautta. Ryhmät ovat pieniä, 68 henkilöä. Kaikkiin Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat yli seurakuntarajojen koko Lahden ja ympäristökuntien alueelta.  Ryhmiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.

Käpy - Lapsikuolemaperheet ry.
Vertaisryhmä Lahdessa, Päijänteenkatu 1, P-H Omaishoitajien tiloissa. Ryhmä on avoin, mukaan voi tulla milloin vain.  Kysy lisää: Leena Härmälä, leena.harmala@apteekit.net tai viestillä 040 574 4448, tai Katriina Hämäläinen, hamalainen.katriina@outlook.com tai viestillä 041 545 1904. Lisätietoja ryhmästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lasten ja nuorten surutyössä toimitaan ikätason mukaisesti

Lasten ja nuorten sururyhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi. Ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Lahden ja Hollolan seurakunnat tekevät lasten ja nuorten surutoiminnassa yhteistyötä. Ryhmiin voi tulla yli seurakuntarajojen.

R.I.P. yli 13-vuotiaille nuorille

Tule juttelemaan kahden kesken kaikkeen suruun ja elämään liittyvästä. Yhteyshenkilöt: Tea Härkönen, tea.harkonen@evl.fi tai p. 044 71 91427, Merja Forstedt, merja.forsted@evl.fi, p. 044 719 1425 ja Tuomas Luoma, tuomas.luoma@evl.fi tai  p. 044 719 1446

STARS, vertaistukea 6–12-vuotiaille lapsille, joiden läheinen on kuollut.

Lasten sururyhmä STARS Lahdessa syksyllä 2023, ilmoittautuminen on päättynyt.

Hollolan seurakunnassa alkaa lasten sururyhmä syksyllä 24, siitä lisätietoja antavat Hanna-Leena Penttilä, hanna-leena.penttila@evl.fi, p. 044 524 6213 ja Ville Särkkä, ville.sarkka@evl.fi, p. 044 524 6205.
 

Traumaattisen surun vertaisryhmissä käsitellään esimerkiksi päihteisiin tai henkirikoksen uhrina kuolleiden omaisten surua 

Vaiettu suru vai jaettu suru? - Sururyhmä päihteisiin kuolleiden läheisille 

Päihdesuru on aina erityinen. Kun perheenjäsen, ystävä tai muu läheinen on kuollut huumeiden, alkoholin tai muiden päihteiden käytön seurauksena, siihen liittyy monenlaisia kipeitä ja vaikeita ajatuksia ja tunteita, häpeää ja salailuakin. Älä jää yksin. Tule juttelemaan ja etsimään voimavaroja yhdessä saman kokeneiden kanssa. Luottamuksellinen pienryhmä tarjoaa mahdollisuuden käsitellä ja jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia turvallisesti sekä paikan löytää myötätuntoa ja toivoa elämään eteenpäin.  

Helmikuussa 24 on alkamassa vertaisryhmä päihteisiin kuolleiden läheisille yhteistyössä Hollolan seurakunnan kanssa. Jos olet kiinnostunut,  jätä yhteydenottopyyntö merja.seppala-makinen@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai soita minulle p. 044 7191 287, niin otan yhteyttä ja pohditaan yhdessä, olisiko ryhmästä sinulle apua ja tukea. 

Henkirikosuhrien omaisten vertaisryhmä

Teemme yhteistyötä Huoma ry:nLinkki avautuu uudessa välilehdessä kanssa. Lahdessa toimii vertaisryhmä heille, joiden suru on usein ääretön ja raskas.
Jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina, ja tapahtumasta on kulunut noin vuosi, ja harkitset ryhmään tuloa, mutta se arveluttaa, tule tutustumaan ryhmäämme, se ei sido sinua mihinkään.

Kysy lisää: merja.seppala-makinen@evl.fi, tai p. 044 719 1287. (email / soita / whatsapp / txt)

Apua läheisen itsemurhan järkyttäneille

Läheisen itsemurha järkyttää aina sisintä. Teemme yhteistyötä Surunauha ryLinkki avautuu uudessa välilehdessä:n kanssa.

 

 

Lahden seurakuntien surutoiminnan koordinaattori

Diakoniatyöntekijä
Lahden seurakuntayhtymä
Vapaudenkatu 6, PL 84
15111 Lahti

Pimeästä valoon -konsertin taltionti niille, joita suru, murhe tai mielenterveyden järkkyminen koskettaa