Selaa Ripariesitettä vuodelle 2021 tästä verkkolinkistä. 

Esitteen leiritietoihin on tullut muutoksia, päivitetyt tiedot on luettavissa tästä Rippikoulutiedot taulukkomuodossa -linkistä (pdf).

 

RIPARILLE VUONNA 2022

Vuoden 2022 rippikoulu ilmoittautuminen on syksyllä, ajalla 30.9.-13.10.2021. Päivitämme sivustolle rippikoulutiedot elokuussa.

 

INFOA RIPPIKOULUSTA

Lähetämme seurakuntiin kuuluville infomateriaalin syyskuun aikana. Seurakuntaan kuulumaton voi pyytää lähettämään infomateriaalin osoitteesta: lahti.rippikoulu@evl.fi.

 

 

 

RIPARILLE 2021!

 

TIEDOTE: Rippikoulut Lahden seurakunnissa kesällä 2021 (päivitetty 25.5.2021)

Yleisiä huomioita

Toimimme rippikoulujen valmistelussa Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Aluehallintoviraston (AVI) sekä Kirkkohallituksen ohjeiden ja määräysten mukaan. Määräykset sekä suositukset voivat muuttua kesän aikana, joten lähetämme tarpeen vaatiessa päivitettyjä tietoja sähköpostilla.

Leiritoiminta käynnistetään terveydenhuollon ammattilaisten ohjeiden mukaan

Rippikoulu on seurakunnalle kirkkojärjestykseen perustuvaa, velvoittavaa toimintaa. Rippikoulut on toteutettava tavalla tai toisella koronatilanteesta huolimatta. Lisäksi on tärkeää, että lasten ja nuorten toiminta saadaan käyntiin, jotta heidän hyvinvointiaan voidaan tukea pitkän poikkeusajan jälkeen.

Olemme olleet yhteydessä sekä Päijät-Hämeen että Lapin sairaanhoitopiirien ammattilaisiin, joiden ohjeiden mukaan leiritoiminta käynnistetään suunnitellusti kesäkuussa. Jokaisen rippikoulun kohdalla kartoitetaan huolellisesti kaikki turvallisuusriskit ja hygieniaan liittyvät tekijät, jotka vaikuttavat ryhmän toimintaan. 

Epidemiatilanteen ollessa Päijät-Hämeessä edelleen haastava, kaikkeen kokoavaan toimintaan liittyy kuitenkin riskejä. Hyvällä valmistautumisella ja jokaisen leirille osallistuvan omalla toiminnalla voidaan vaikuttaa riskien suuruuteen. Leirien järjestäjänä teemme omasta puolestamme kaikkemme, jotta leirit ovat turvallisia. Silti on hyvä tiedostaa, että ihmisten kokoontuessa viruksen leviämiseen on edelleen mahdollisuus.

Rippikouluun ei saa tulla sairaana

Kenenkään nuoren tai aikuisen ei pidä lähteä rippikoulun tapaamiseen tai leirille, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. 

Leirille ei myöskään voi lähteä, jos omassa perhepiirissä on koronaepäily, jota ei ole leiriin mennessä saatu suljettua pois negatiivisella testituloksella.

Toiminta rippileireillä ja päivärippikouluissa

Rippileirin osallistujat muodostavat viikon aikana ns. leirikuplan. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että rippikouluun ei tuoda ulkopuolelta virusta. Keskeistä on myös se, että ryhmissä noudatetaan annettuja hygieniaohjeita (käsienpesu, yskiminen ja aivastaminen oikein, ruokailutilanteet). 

Rippikoululeirit toteutetaan niin, ettei rippikouluryhmä joudu kosketuksiin siihen kuulumattomien henkilöiden kanssa. Tästä syystä leiriltä ei voi poistua sen aikana esimerkiksi perhejuhliin tai urheiluharrastuksiin. Myöskään vierailupäivän järjestäminen ei ole mahdollista.

Jos leirikeskuksessa on useampia rippikoulu- ja/tai muita ryhmiä samanaikaisesti, ohjelma järjestetään niin, että ryhmät pystyvät toimimaan erillään kaikissa tilanteissa.

Päivärippikoulussa osallistujat eivät muodosta samanlaista rajattua yhteisöä kuin leirillä. Siksi suosittelemme vahvasti maskien käyttöä sisätiloissa. Lisäksi turvaväleihin pitää kiinnittää huomiota, erityisesti ruokailussa.

Ruokaa otettaessa suositellaan käytettävän maskeja silloin kun kyse on päivärippikoulusta tai leiristä, joka on samaan aikaan toisen ryhmän kanssa leirikeskuksessa.

Bussimatkoilla käytetään maskeja. Lapin rippikoulujen matkoista saatte lisätietoa leirin työntekijöiltä.

Maskit nuori saa seurakunnalta.

Tilojen siivous

Kaikissa rippikoulutiloissa kiinnitetään huomiota yleisiin hygieniaohjeisiin ja hyvään siivoukseen, niin leirien aikana kuin ennen uuden ryhmän saapumista. Lahden seurakuntien leirikeskusten siivous on ulkoistettu ja siivouksesta vastaa Lassila & Tikanoja. Siivousta on tehostettu tilanne huomioon ottaen. Siivousfirma huolehtii siivouksesta, leiriläisten ei tarvitse huolehtia siitä. Tarvittavat desinfiointiaineet on hankittu rippikoulunjärjestäjän puolesta, myös käsien desinfiointiaine. Käsidesiä käytetään aina leirin aikuisten valvonnassa.

Riskiryhmiin kuuluvien rippikoulu

Riskiryhmiin kuuluvien nuorten kohdalla vanhempien tulee olla yhteydessä paikalliseen terveydenhuoltoon, joka kartoittaa toiminnan olosuhteet ja ohjeistaa osallistumispäätöksen teossa.

Kuinka toimitaan sairastumistapauksissa?

Jos leiriläinen sairastuu rippikoulun aikana, leirin turvallisuusvastaava ottaa yhteyttä leiriläisen huoltajaan, jotta huoltaja voi olla yhteydessä leiripaikkakunnan terveysviranomaisiin koronatestiin hakeutumiseksi. Leirin jatkumisesta neuvotellaan terveydenhuollon ja huoltajien kanssa.

Kun testitulos selviää, tartuntatautilääkäri tekee päätöksen mahdollisesta karanteenista, kuultuaan toiminnasta vastaavia työntekijöitä. Tapauskohtaisesti tartuntatautilääkärin ohjeet viestitään osallistujille sekä huoltajille ilman tarpeetonta viivytystä ja selkeästi.  Leirille osallistuvia kehotetaan olemaan levittämättä huhuja tartuntaepäilyistä.

Jos leiri keskeytyy, tarjoamme rippikoululaiselle mahdollisuuden jatkaa rippikoulu loppuun esimerkiksi etäyhteyksin, yksityisrippikouluna tai mahdollisuuksien mukaan toisessa ryhmässä.

Konfirmaatio

Konfirmaatiomessut toteutetaan toistaiseksi poikkeusjärjestelyin kokoontumisrajoitusten takia. On todennäköistä, että rippikouluryhmä konfirmoidaan useammassa erässä konfirmaatiopäivän aikana, jotta jokaiselta nuorelta pääsee joitain läheisiä mukaan tilaisuuteen. Vierasmäärää joudutaan silti rajoittamaan varsinkin kesän alussa. Kokoontumisrajoitukset saattavat kesän aikana muuttua, joten kunkin rippikoulun työntekijät tiedottavat erikseen, miten konfirmaatio toteutuu ryhmän kohdalla.

Turvallista rippikoulukesää!

 

Rippikoulun ilmoittautumisasioissa:

Ilmoittautumiseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä: Kasvatus ja perheasioiden yksikkö, Merja Rämänen, lahti.rippikoulu@evl.fi, puh. 044 719 1295, arkipäivinä klo 9-15 välillä.

 

YouTube-video

Rippikouluvideo

YouTube-video

 

Ketkä voivat tulla rippikouluun?

Nuoret (kirkkoon ja väestörekisteriin kuuluvat), jotka hakevat

  • Lahden seurakuntien järjestämille leireille tai kaupunki-, kevät- ja pienryhmärippikouluihin
  • hakevat rovastikunnalliseen, kehitysvammaisille nuorille tarkoitettuun erityisrippikouluun
  • menevät muualle kuin Lahteen (esim. järjestö-, urheilu, yms. rippikoulut
  • siirtävät rippikoulua vuodella
  • eivät käy rippikoulua ollenkaan, ilmoittavat asiasta (jotta emme lähetä jatkossa postia rippikoulusta)

 

Ilmoittautumiseen liityvät ohjeet ja lomakkeet ovat sivulla Sähköiset ilmoittautumislomakkeet ja infoa.

 

Rippikoulusta perittävät maksut

Leiriläisiltä kerättävä omavastuuosuus kattaa rippikoulun todellisista kustannuksista alle 20 %. Muu osa katetaan kirkollisverovaroilla, ja näin kirkon jäsenet mahdollistavat rippikoulujen pitämisen tässä laajuudessa ja kaikille avoimena.

Rippikoululeireistä peritään perusleirimaksu 100 €. Lapin hiihtoloma- ja kesäleireistä sekä ulkomaan leireistä peritään lisäksi kuljetus- ja majoitusmaksu (hinnat vaihtelevat leirikohtaisesti). Hinnat vuodelle 2021 löytyvät tästä (pdf). Kevät- ja kaupunkirippikoulut sekä pienryhmärippikoulu ovat ilmaisia.

Sisaruksille myönnetään perusleirimaksusta (100 €) sisaralennus seuraavasti: ensimmäinen täysi hinta, toinen 25 % alennus ja kolmas 50 % alennus.

Lahden ulkopuolelta tuleville perusleirimaksu on kaksinkertainen, esim. Heinäsaari 100 € lahtelaiselta => 200 € ulkopaikkakuntalaiselta, kuljetus- ja muut kulut eivät tule kaksinkertaisena.

 

Vapautus leirimaksusta

Lahtelaisilla on mahdollisuus saada vapautus vain leirin perusmaksusta (100 €) sosiaalisin perustein, voimassa olevat tulotositteet on oltava hakemuksen liitteenä, ilman tositteita hakemusta ei käsitellä. Huom! Kuljetus- ja majoittumiskuluista ei voi anoa vapautusta.  Maksuvapautusten tulorajatLinkki avautuu uudessa välilehdessä on nähtävillä tästä liitteestä.

Maksuvapautushakemus liitteineen tulee palauttaa pikaisesti osoitteella Kasvatus ja perheasiat, Kirkkokatu 5, 3. krs, 15110 LAHTI.  HUOM! Kirkkokatu 5:n ulko-ovet on suljettu toistaiseksi asti ja toimistosihteerit etätyössä. 

 

 

Leirin peruminen

Kun olet saanut tiedon rippikoulupaikastasi, toivomme, että ilmoitat meille heti, mikäli et voi ottaa sitä vastaan. Tällöin voimme antaa sen jonossa olevalle.

Ennen leirijaksoa perutun leirin jo maksetut maksut voidaan palauttaa. Mikäli leiri on jo alkanut ja nuori keskeyttää leirin syystä tai toisesta, ei leirimaksua enää palauteta.

 

Rippikoululaisen vakuutusturva

Kotimaassa järjestettävien rippikoulujen osallistujat on vakuutettu tavallisella ryhmätapaturmavakuutuksella, joka kattaa rippikouluissa tapahtuvista tapaturmista aiheutuneet kulut tiettyyn rajaan asti. Tapaturmavakuutus ei sisällä matkatavaravakuutusta.

Ulkomaan leireillä on voimassa vakuutusosakeyhtiö Eurooppalaisen matkavakuutus.

Pyydämme perheitä tutustumaan vakuutusehtoihin ja arvioimaan oman tarpeen lisävakuutuksista. Seurakuntayhtymän vakuutusehtoihin pääset tutustumaan tästä linkistä (pdf).

 

Lisätietoja:

Ilmoittautumisasiat: Merja Rämänen, puh. 044 7191 295 tai merja.ramanen@evl.fi.

Kasvatustyön teologi: Reetta Kalteenmäki, puh. 044 719 1472 tai reetta.kalteenmaki@evl.fi.

 

Tietoa aikuisrippikouluista löydät täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

Rippikoulurekisterin ja sähköisen ilmoittautumisen tietosuojaselosteLinkki avautuu uudessa välilehdessä.