YKSIN SURUN KESKELLÄ?

Läheisen kuolema nostaa monenlaisia tunteita ja ajatuksia pintaan. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi aivan yksin, on oikea aika tulla sururyhmään. Sururyhmä on ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä läheisensä menettäneille.

Aikuisten ryhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla turvallisesti läsnä, juuri sellaisena kuin olet. Voit keskustellen kohdata vaikeita tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä samassa veneessä olevien surijoiden kanssa. Ryhmissä halutaan kuulla ja kunnioittaa erilaisia ajatuksia ja mielipiteitä. Niissä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Lasten ja nuorten ryhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi ja ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Hollolan ja Lahden seurakunnat tekevät lasten ja nuorten ryhmissä yhteistyötä.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun kautta. Se helpottaa myös ryhmään tulemisen kynnystä. Kaikkien Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat ohi seurakuntarajojen Päijät-Hämeen alueelta, etusijalla kuitenkin lahtelaiset.

Lahden seurakunnissa alkaa vuosittain viisi aikuisten sururyhmää

1. Keski-Lahti aloittaa ryhmän tammi-helmikuussa

• Tammikuun 2020 lopussa alkaa ryhmä, jota ohjaavat diakoniatyöntekijä Seija Avikainen ja pastori Helena Ylönen.

2. Salpausselän seurakunta maaliskuussa

3. Joutjärven seurakunta syyskuussa

4. Launeen seurakunta marraskuussa

• Torstaina 7.11.2019 alkava ryhmä kokoontuu Launeen kirkolla. Ryhmää ohjaavat diakoniatyöntekijä Sirpa Hytönen ja pastori Riitta Särkiö.

5. Nastolan seurakunta marraskuussa

Tiedot täydentyvät myöhemmin.

Lasten ja nuorten vertaisryhmät Lahden ja Hollolan seurakuntien yhteistyönä vuorovuosin

Lasten sururyhmä Stars 6–12-vuotiaille alkaa 3.10.2019. Kysy lisää ja varaa alkukeskusteluaikasi 15.9. mennessä mira.kahkonen@evl.fi tai 044 719 1485, Lahden seurakuntayhtymä.

Katso esite

Ilmoittaudu tästä

Nuorten R.I.P. -selviytymisryhmä alkaa 3.10.2019 yläkouluikäisille, joilta on kuollut läheinen.

Kysy lisää ja varaa alkukeskuskusteluaikasi 15.9. mennessä paivi.sivonen@evl.fi  tai 044 524 6190, Hollolan seurakunta.

Esite RIP

RYHMÄ HENKIRIKOKSEN KAUTTA LÄHEISENSÄ MENETTÄNEILLE

Yhteistyössä Huoma ry. kanssa kootaan vertaisryhmää heille, joiden suru on usein äänetön ja raskas: jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina ja tapahtumasta on kulunut ainakin vuosi, ole yhteydessä Merja Seppälä-Mäkiseen (yhteystiedot alla.) http://www.kirkonseutu.fi/uutiset/art2531021

Seuraa Kirkonseutu-lehdestä surutapahtumiamme. Yhteyshenkilönä suruun, ryhmiin ja muihin tapahtumiin liittyen:  merja.seppala-makinen@evl.fi tai 044 719 1287.  Voit kysyä niistä myös diakoniakeskuksen neuvonnasta p. 044 7191 265.

Olemme myös facebookissa. https://www.facebook.com/lahdenseurakunnat

Linkit: