Partio

Partio on maailmanlaajuinen varhaisnuoriso- ja nuorisojärjestö, johon myös aikuiset ovat tervetulleita mukaan. Partio pyrkii kasvattamaan jäseniään vastuuseen ympäristöstään, toisista ihmisistä sekä itsestään. Jokaisessa partiomaassa on oman maan oloihin sopiva partio-ohjelma.

Suomalaista partiotoimintaa koordinoi Suomen Partiolaiset ry. Siihen kuuluvat kaikki suomalaiset partiolaiset ja se kerää vuosittain jäsenmaksun. Jäsenmaksun maksamalla saa Partio-lehden, vakuutuksen, oikeuden osallistua partiotapahtumiin ja leireille sekä mm Suomen retkeilymajajärjestön jäsenyyden.

Partiopiirit

Suomi on jaettu partiopiireihin. Partiopiirin jäseniä ovat paikalliset lippukunnat.
Lahtelaiset lippukunnat kuuluvat Hämeen Partiopiiri ry :een.

Lippukunta

Paikallinen partiotoiminnan yksikkö on lippukunta. Lippukunnan toimintaa johtaa vuosikokouksessa valitut lippukunnanjohtaja ja hallitus. Jokainen partiolainen pienimmästä suurimpaan kuuluu johonkin lippukuntaan. Lippukunnalla voi olla myös tukiyhteisöjä, kuten vanhempainyhdistys.

Ikäkausiryhmät

Sudenpennut ovat n. 7 - 9-vuotiaita, ryhmiä nimitetään laumoiksi.
Seikkailijat ovat n. 10 - 12-vuotiaita, seikkailijaryhmiä kutsutaan vartioiksi
Tarpojat ovat 12 - 15- vuotiaita ja kokoontuvat myös vartioissa
Samoajat ovat 15 - 17-vuotiaita ja heidänkin pienryhmänsä on vartio
Vaeltajat ovat 18 - 22-vuotiaita ja he toimivat myös vartioissa
Yli 22-vuotiaille aikuisille löytyy myös tekemistä lippukunnissa partiotoiminnan mahdollistajina erilaisissa johto- ja projektitehtävissä.

Nuoremmat partiolaiset kokoontuvat yleensä kerran viikossa tunnin tai puolentoista tunnin ajan sisällä "partiokolossa" tai ulkona. He noudattavat partio-ohjelmaa, jossa erilaisten tehtävien ja leikkien avulla opitaan hyödyllisiä tietoja ja taitoja. Vanhempien partiolaisten kokoontuminen voi olla epäsäännöllisempää ja heidän ohjelmansa on omaehtoisempaa koostuen erilaisista projektiluonteisista ohjelmakokonaisuuksista.

Tyttöjen/naisten lippukunnat

Nimi Taustayhteisönä toimiva seurakunta Tapaamispaikat ja muut tiedot Lippukunnanjohtaja Nettisivut
Lahden Katajaiset Keski-Lahti Kirkkokatu 7, Ankkurin seurakuntakoti ja Mukkulan kirkko

Naana Marttila p. 0400 487 142

lahdenkatajaiset@gmail.com

www.lahdenkatajaiset.com
Lähdesiskot Laune

Petra-Sofia Korpela,

Poikien/miesten lippukunnat

Nimi Taustayhteisönä toimiva seurakunta

Tapaamispaikat ja muut tiedot

Lippukunnanjohtaja Nettisivut
Lahden Siniset Keski-Lahti Kirkkokatu 7, Meripartio (vesillä liikkumista, purjehdusta)

Jaakko Nippala p. 040 777 3715

jaakko.nippala@lahdensiniset.net

Lähteen vartijat Laune Mikko Launiainen, p. 050 596 6171   www.lahteenvartijat.com

Tyttöjen/naisten ja poikien/miesten lippukunnat (sekalippukunnat)

Nimi Taustayhteisönä toimiva seurakunta Tapaamispaikat ja muut tiedot Lippukunnanjohtaja Nettiosoite

Joutjärven Kipinät ry

JoKi ry

Joutjärvi Lippukunnan kokoontumispaikat ovat Joutjärven kirkolla, Ahtialan seurakuntakeskuksessa, Kunnaksen seurakuntakodilla ja Kariston tilassa

Katariina Sinivaara,

joutjarvenkipinat@gmail.com

www.kipinat.fi
Harjunalustan Siniveljet (HSV) Salpausselkä Lippukunta kokoontuu Jalkarannan Seurakuntakodilla  ja Salpausselän kirkolla.

Eetu Salmensuu

Lisätietoa partiotoiminnasta saa seurakunnittain myös seuraavilta henkilöiltä

Keski-Lahti: nuorisotyönohjaaja Hannu Rui (yhteystiedot linkin takana)

Joutjärvi: nuorisotyönohjaaja Sirpa-Liisa Saaristo