RIPPIKOULU 2020

Sähköinen ilmoittautuminen on päättynyt 9.10.2019

 

TÄRKEÄ TIEDOTUS!

POSTILAKON VUOKSI OLEMME LÄHETTÄNEET VAHVISTUKSEN RIPPIKOULUVALINNASTA HUOLTAJALLE SÄHKÖPOSTIIN, LIITTEENÄ OLEVASSA KIRJEESSÄ ON  ENSIMMÄISEN TAPAAMISEN AJANKOHTA JA OPETTAJIEN YHTEYSTIEDOT. 

MIKÄLI ETTE OLE SAANEET TIETOA, PYYDÄMME OTTAMAAN YHTEYTTÄ lahti.rippikoulu@evl.fi.  

 

Jälki-ilmoittautumiset, lisätiedot, muutokset pyydetään ilmoittamaan puhelimitse, puh. 044 719 1295 (arkipäivinä klo 9-15). Sähköpostilla ilmoittautumisia ei voida ottaa, koska ilmoittautumisessa kysytään henkilötietoja, jotka eivät saa kulkea sähköpostilla.

 

Kaikessa ilmoittautumiseen liittyvissä kysymyksissä voitte ottaa yhteyttä virka-aikana klo 9-15: Kasvatus ja perheasiat, Merja Rämänen, puh. 044 719 1295, merja.ramanen@evl.fi.

 

Ketkä ilmoittautuvat rippikouluun?

 

Nuoret, jotka hakevat

 • Lahden seurakuntien järjestämille leireille kaupunki-, kevät- ja pienryhmärippikouluihin
 • rovastikunnalliseen erityisrippikouluun kehitysvammaisille
 • Esikoiset Ry:n leiririppikouluun
 • muun seurakunnan kuin Lahden tai järjestön/urheiluseuran järjestämään rippikouluun
 • vuodella rippikoulun käyntiä siirtävät
 • nuoret, jotka eivät käy rippikoulua ollenkaan (miksi pyydämme tämän ilmoituksen: lähetämme seurakuntaan kuuluville, joilta ei ole tullut ilmoittautumista, muistutuskirjeen rippikoulusta. Tämän ilmoituksen johdosta emme tule  lähettämään  rippikoulupostia)

 

Yleistietoja ilmoittautumiseen liittyen


SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU ILMOITTAUTUMISESSA ja LEIRIEN MAKSAMISESSA

Olemme ottaneet käyttöön Sähköisen asiointipalvelun. Sähköistä asiointia käytetään ilmoittautumiseen ja verkkomaksamiseen (näiden linkit ohjaavat suoraan palveluun), sähköinen asiointipalvelu löytyy myös Lahden seurakuntien kotisivujen, www.lahdenseurakunnat.fi, etusivun linkistä.

Ensimmäisellä asiointikerralla tehtävään rekisteröitymiseen käytetään tietoturvan (GDPR) vuoksi julkishallinnon asiointipalveluiden yhteistä Suomi.fi -tunnistautumispalvelua, joka todentaa henkilöllisyyden, tunnistautumisessa voi käyttää pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.

Huoltajan tulee tehdä alaikäisen nuoren ilmoittautumisen.

Ohje ilmoittautumiseen:

 • Kun asioit asiointipalvelussa ensimmäisen kerran esim. ilmoittautumisessa, tulee siis rekisteröityä  Suomi.fi tunnistautumispalvelun kautta. Rekisteröitymisessä luodaan itselle henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana. Käyttäjätunnus voi olla esim. Etunimi Sukunimi -muodossa tai muu haluamasi. Salasana määritetään itse (8 merkkiä pitkä sisältäen väh. 3 erityyppistä merkkiä; pieni-, iso-, erikoismerkki, numero).
 • Tallenna itsellesi tunnus ja salasana jatkokäyttöä varten. Kirjautumisen jälkeen pääset jatkamaan ilmoittautumista.
 • Jatkossa pääset kirjautumaan asiointipalveluun, esim. ilmoittautumislinkin kautta suoraan käyttäjätunnuksella ja salasanalla esim. ilmoittamaan toista lasta rippikouluun.
 • Oma asiointi -osiossa voit käydä muuttamassa käyttäjätunnuksen ja salasanan Muokkaa -toiminnolla ja tarkastella tehtyjä ilmoittautumisia ja maksuja.

MAKSUT

Lasku lähtee heräteviestillä rekisteröitymisessä/ilmoittautumisessa annettuun sähköpostiosoitteeseen. Viestin linkki ohjaa asiointipalveluun, johon kirjaudutaan jo luoduilla tunnuksilla. Maksamattomat maksut -välilehdeltä löytyvät laskutMaksun jälkeen tulee maksuvahvistus sähköpostiin.

Asiointipalvelun asiakasrekisteriä ei luovuteta ulkopuolisille eikä käytetä markkinointiin.

Sähköisen asiointipalvelun tiedotteen voit lukea myös tästä.

 

TÄRKEÄÄ!

 Esitteen julkaisun jälkeen on tullut muutamia muutoksia konfirmaatiopäiviin/aikoihin:

 • Keski-Lahden seurakunnan järjestämän leirin nro 17 Luomaniemi, Nastola, ajalla 17.-25.7., konfirmaatiopäivä on muuttunut: konfirmaatio on 26.7. klo 10 Ristinkirkko.
 • Launeen seurakunnan järjestämän kaupunkirippikoulun konfirmaatioaika on muuttunut, konfirmaatio on klo 10.00!

Lomakkeilla voi ilmoittaa vapaamuotoisesti myös lisätietoja esim. rippileirin valintaan, kaveritoiveisiin yms. liittyen.

 

Tiedoksi ulkomaan ja Lapin ripareista kiinnostuneille

Viime vuosina ulkomaille ja Lappiin suuntautuvat riparit ovat olleet suosittuja. Kaikki halukkaat eivät millään mahdu leireille (leirikeskuksien tilat ovat rajatut). Mikäli haet erityisesti juuri näille leireille, sinun olisi tärkeää sisällyttää valintoihisi myös joku leiri omassa seurakunnassasi täällä Lahdessa. Joissakin tapauksissa on käynyt niin, että nuori on hakenut paikkaa vain ulkomaille tai Lappiin suuntautuvilta leireiltä, mutta ei saa paikkaa erityisleiriltä (jää toistuvasti arvonnoissa rannalle). Näissä tilanteissa joudumme sijoittamaan sinut jollekin vapaana olevalle paikalle kesän leireillä Lahdessa. Lisäämällä vaihtoehtoihin oman seurakunnan leirejä täällä Lahdessa, varmistat, että sinulle ainakin löytyy jokin mieluinen paikka.

 

 

LEIRIT

 

Rippileirien valintamäärä: pakollisena on ilmoitettava 8 vaihtoehtoa, joista 3 on oltava oman seurakuntasi rippikouluja ja vapaaehtoisesti voi ilmoittaa jopa 10 vaihtoehtoa.

Pakollisten vaihtoehtojen määrä johtuu siitä, että rippikoulun ikäluokka on suuri ja kaikkia ei voida sijoittaa samoihin suosittuihin (mm. ulkomaan-, Lapin-, alkukesän leirit) rippikouluihin. Viime vuosina ulkomaille ja kesällä Lappiin suuntautuvien rippileirien hakijamäärät ovat olleet erittäin suuria. Myös varalle jääneiden osuus on ollut suuri. Näiden leirien ryhmäkoko on kuitenkin hieman pienempi jo majoituspaikkojen rajallisen koon vuoksi. Erikoisleirejä hakevan kannattaa siis ilmoittaa mahdollisimman paljon vaihtoehtoja (max 8), jotta pystymme sijoittamaan arvonnoissa leirille.

 

 

Kaupunki-, kevät-, päivä- tai pienryhmärippikoulut, ja rovastikunnallinen kehitysvammaisten erityisrippileiri.

 

Kaupungissa pidettäviä rippikouluja (kaupunki-, kevät- ja päivärippikoulu sekä pienryhmärippikoulu) järjestetään   jokaisessa paikallisseurakunnassa. Rippikouluihin liittyy kokoontumisia keväällä ja mahdollisesti retkipäiviä.

Lahden seudulla järjestetään erityisrippikoulu kehitysvammaisille nuorille (27.–31.7.2020). Pienemmässä ryhmässä otetaan huomioon nuorten yksilölliset tarpeet. Lisäksi tiedolliset tavoitteet ovat sellaisia, että jokainen selviytyy niistä hyvin. Erityisrippikouluun kutsutaan nuoria koko Hollolan rovastikunnan alueelta. Suurien ilmoittautumismäärien vuoksi varaudumme ensi kesänä järjestämään leirimuotoisen rippikoulun lisäksi myös päivärippikoulun (8.–12.6.2020).

 

 

Muualla kuin Lahdessa käytävät rippikoulut, 

Esikoiset ry:n leiri, vuodelle 2021 siirto

 

Sinun tulee ilmoittautua kun

 • käyt rippikoulun muualla kuin Lahdessa (kristillinen järjestö, urheiluseura, Lahden ulkopuolinen seurakunta), tällöin kutsumme sinut oman seurakuntasi tutustumisjaksolle Lahteen, 

 • ilmoittaudut Esikoiset ry:n rippikouluun,

 • siirrät rippikoulun vuodelle 2021 

 • voit myös ilmoittaa, mikäli et halua käydä rippikoulua ollenkaan.

 

Kaverin kanssa samalle riparille?

Moni nuori haluaisi käydä rippikoulun yhdessä tutun ystävän kanssa. Tämä on ymmärrettävää, vaikkakaan ei aina mahdollista. Etusijalla ovat aina oman seurakunnan nuoret, poikkeuksena ovat yhteiset leirit, joihin ei ole seurakuntarajoja.

 

TÄRKEITÄ HUOMIOITA LIITTYEN KAVERITOIVEISIIN:

Lahden eri seurakunnista olevat kaverit (asutte siis Lahden eri kaupunginosissa): muistakaa että etusijalla seurakunnan omiin ripareihin on aina rippikoulun järjestävän seurakunnan alueella asuvat, poikkeuksena yhteiset leirit, joihin ei ole Lahden sisällä seurakuntarajaa. Valitkaa siis mahdollisimman paljon vaihtoehtoja molempien seurakunnista!

Mikäli kaverisi on ULKOPAIKKAKUNTALAINEN (Hollola, Orimattila jne.), huomioikaa että lahtelaiset ovat aina etusijalla, ulkopaikkakuntalainen kaveri aiheuttaa sen, että kaikki lahtelaiset ovat etusijalla kaveriryhmään nähden. Mikäli toisen seurakunnan nuoren ei ole mahdollista päästä valitsemiinne vaihtoehtoihin yhdessä kaverin kanssa, otamme perheisiin aina yhteyttä!

 

Muistakaa, että kaveritoiveen tulee olla yhteinen päätös ja myös perheiden tiedossa.

Toivomme, että lähdet avoimin mielin rippikouluun, vaikka ne parhaat kaverit eivät pääsisikään samalle leirille.


 


Erilaisia rippikouluvaihtoehtoja

Leirit

Leirimuotoinen rippikoulu on edelleen kaikkein suosituin rippikoulumuoto. Rippileirejä järjestetään sekä hiihtolomalla että kesällä.

Hiihtoloman aikana järjestettävät leirit sisältävät yleensä mahdollisuuden lasketteluun tai murtomaahiihtoon. Hiihto- tai laskettelutaito ei ole kuitenkaan edellytys leiriin osallistumiseen. Nastolan hiihtolomaleirillä Luomaniemessä ei lasketella.

Kesän rippikoulut alkavat kokoontumisilla jo varhain kevättalvella. Leirejä on tarjolla eripituisina Lahden seurakuntien omissa leirikeskuksissa, muissa leirikeskuksissa, ulkomailla ja Lapissa. Kesällä Lapin leirejä järjestävät Keski-Lahden, Joutjärven JA Salpasselän seurakunnat. Tarkemmin näistä leireistä ja rippikoulupaikoista on tietoja sivulla Rippikoulupaikat.

 

Kaupungissa järjestettävät rippikoulut

Kaupungissa pidettäviä rippikouluja järjestetään jokaisessa paikallisseurakunnassa.

Joutjärven ja Salpausselän seurakunnat järjestävät yhdessä keväällä kevätrippikoulun, joka pidetään Salpausselän seurakunnan tiloissa. Launeen ja Keski-Lahden seurakunnat puolestaan järjestävät kesän alussa pidettävän kaupunkirippikoulun, joka pidetään Launeen seurakunnan tiloissa.

Nastolan seurakunnassa päivärippikoulu toteutetaan hiihtolomalla pidettävän rippikoululeirin yhteydessä Luomaniemessä. Päivärippikoulun kesto on päivittäin klo 8.30-20.30. Rippikouluihin liittyy kokoontumisia keväällä ja mahdollisesti retkipäiviä.

Pienryhmärippikoulu on tarkoitettu niille nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Se sopii esim. pienluokalla opiskeleville tai nuorille, joiden elämäntilanteeseen sopii pienemmän ryhmän vaihtoehto. Kesäjakso toteutetaan kaupungissa.

 


Järjestö-, urheilurippikoulu tai muun seurakunnan rippikoulu

Oletko ajatellut hakeutua järjestön, urheiluopiston tai jonkun muun seurakunnan rippikouluun?  Sinun tulee käydä kotiseurakunnassasi seurakuntaan tutustumisen jakso (rippikoulun järjestävä taho edellyttää sitä). Ilmoittaudu meille lomakkeella 2, niin saamme lähetettyä sinulle kutsun kotiseurakunnan tutustumisjaksolle.

 

Rovastikunnallinen erityisrippikoulu kehitysvammaisille

Lahden seudulla järjestetään erityisrippikoulu kehitysvammaisille nuorille. Pienemmässä ryhmässä otetaan huomioon nuorten yksilölliset tarpeet. Lisäksi tiedolliset tavoitteet ovat sellaisia, että jokainen selviytyy niistä hyvin. Erityisrippikouluun kutsutaan nuoria koko Hollolan rovastikunnan alueelta. Suurien ilmoittautumismäärien vuoksi varaudumme ensi kesänä järjestämään leirimuotoisen rippikoulun lisäksi myös päivärippikoulun.

Erityisrippikouluun ilmoittaudutaan ilmoittautumisajan päätyttyä puhelimitse. Ilmoittautumisvaiheessa voi ilmoittaa, haluaako nuori osallistua päivärippikouluun, jos sen järjestämiseen tulee tarve. Olemme ilmoittautumisajan jälkeen ilmoittautuneisiin yhteydessä rippikoulun käytännön järjestelyistä.

Erityisrippikouluun liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä kehitysvammaistyön pappiin Jenni Jaakonsaareen, puh. 044 719 1522, jenni.jaakonsaari@evl.fi tai kehitysvammaistyön diakonissaan Tarja Kallioon, puh. 044 719 1297, tarja.kallio@evl.fi.

 

Esikoiset ry:n leiririppikoulu

Lahdessa vaikuttava Esikoiset ry järjestää rippikoululeirin. Lisätietoa on Esikoiset ry:n nettisivuilta www.esikoiset.fi. Lisätietoja saa myös rippikoulun järjestäjiltä.

 

Rippikoulun siirto vuodelle 2021

Rippikoulun siirtäminen vuodella voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos nuoren elämässä on vaikeita asioita kuten sairautta tai surua. Ilmoittamalla siirtämisestä saat seuraavana vuonna rippikouluesitteen automaattisesti ilmoittautumisessa annettuun osoitteeseen.

 

En aio käydä rippikoulua

Mikäli et aio käydä rippikoulua, pyydämme sinua ilmoittamaan siitä ilmoittautumislomakkeella. Saamme tietomme ajan tasalle, emmekä lähetä jatkossa sinulle postia rippikoulusta.

 

 

 

 

Riparilla 2018