RIPPIKOULU 2020

Sähköinen ilmoittautuminen on ajalla 26.9.-9.10.2019

 

 

Kaikessa ilmoittautumiseen liittyvissä kysymyksissä voitte ottaa yhteyttä virka-aikana klo 9-15: Kasvatus ja perheasiat, Merja Rämänen, puh. 044 719 1295, merja.ramanen@evl.fi.

 

Ketkä ilmoittautuvat rippikouluun?

 

Nuoret, jotka hakevat

 • Lahden seurakuntien järjestämille leireille, kaupunki-, kevät- ja pienryhmärippikouluihin
 • rovastikunnalliseen erityisrippikouluun kehitysvammaisille
 • Esikoiset Ry:n leiririppikouluun
 • muun seurakunnan kuin Lahden tai järjestön/urheiluseuran järjestämään rippikouluun
 • vuodella rippikoulun käyntiä siirtävät
 • nuoret, jotka eivät käy rippikoulua ollenkaan (miksi pyydämme tämän ilmoituksen: lähetämme seurakuntaan kuuluville joilta ei ole tullut ilmoittautumista, muistutuskirjeen rippikoulusta. Tämän ilmoituksen johdosta emme tule  lähettämään  rippikoulupostia)

 

Yleistietoja ilmoittautumiseen liittyen


SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU ILMOITTAUTUMISESSA ja LEIRIEN MAKSAMISESSA

Olemme ottaneet käyttöön Sähköisen asiointipalvelun. Sähköistä asiointia käytetään ilmoittautumiseen ja verkkomaksamiseen (näiden linkit ohjaajat suoraan palveluun), sähköinen asiointipalvelu löytyy myös Lahden seurakuntien kotisivujen, www.lahdenseurakunnat.fi, etusivun linkistä.

Ensimmäisellä asiointikerralla tehtävään rekisteröitymiseen käytetään tietoturvan (GDPR) vuoksi julkishallinnon asiointipalveluiden yhteistä Suomi.fi -tunnistautumispalvelua, joka todentaa henkilöllisyyden, tunnistautumisessa voi käyttää pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.

Ohje ilmoittautumiseen:

 • Kun asioit asiointipalvelussa ensimmäisen kerran esim. ilmoittautumisessa, tulee siis rekisteröityä  Suomi.fi tunnistautumispalvelun kautta. Rekisteröitymisessä luodaan itselle henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana. Käyttäjätunnus voi olla esim. Etunimi Sukunimi -muodossa tai muu haluamasi. Salasana määritetään itse (8 merkkiä pitkä sisältäen väh. 3 erityyppistä merkkiä; pieni-, iso-, erikoismerkki, numero).
 • Tallenna itsellesi tunnus ja salasana jatkokäyttöä varten. Kirjautumisen jälkeen pääset jatkamaan ilmoittautumista.
 • Jatkossa pääset kirjautumaan asiointipalveluun, esim. ilmoittautumislinkin kautta suoraan käyttäjätunnuksella ja salasanalla esim. ilmoittamaan toista lasta rippikouluun.
 • Oma asiointi -osiossa voit käydä muuttamassa käyttäjätunnuksen ja salasanan Muokkaa -toiminnolla ja tarkastella tehtyjä ilmoittautumisia ja maksuja.

MAKSUT

Lasku lähtee heräteviestillä ilmoittautumisessa annettuun sähköpostiosoitteeseen. Viestin linkki ohjaa asiointipalveluun, johon kirjaudutaan luoduilla tunnuksilla. Maksamattomat maksut -välilehdeltä löytyvät laskut. Paytrailissa voi valita maksutavan. Maksun jälkeen maksuvahvistus tulee sähköpostiin.

Asiointipalvelun asiakasrekisteriä ei luovuteta ulkopuolisille eikä käytetä markkinointiin.

Sähköisen asiointipalvelun tiedotteen voit lukea myös tästä.


Ilmoittautumislomakkeet avautuvat 26.9. klo 8.00, sulkeutuvat 9.10. klo 23.55

 

 LOMAKE 1: LEIRIT

 

Rippileirien valintamäärä: pakollisena on ilmoitettava 8 vaihtoehtoa, joista 3 on oltava oman seurakuntasi rippikouluja ja vapaaehtoisesti voi ilmoittaa jopa 10 vaihtoehtoa.

Pakollisten vaihtoehtojen määrä johtuu siitä, että rippikoulun ikäluokka on suuri ja kaikkia ei voida sijoittaa samoihin suosittuihin (mm. ulkomaan-, Lapin-, alkukesän leirit) rippikouluihin. Viime vuosina ulkomaille ja kesällä Lappiin suuntautuvien rippileirien hakijamäärät ovat olleet erittäin suuria. Myös varalle jääneiden osuus on ollut suuri. Näiden leirien ryhmäkoko on kuitenkin hieman pienempi jo majoituspaikkojen rajallisen koon vuoksi. Erikoisleirejä hakevan kannattaa siis ilmoittaa mahdollisimman paljon vaihtoehtoja (max 8), jotta pystymme sijoittamaan arvonnoissa leirille.

 

 

LOMAKE 2: Kaupunki-, kevät-, päivä- tai pienryhmärippikoulut,

kehitysvammaisten erityisrippileiri ja Esikoiset ry:n leiri

 

Kaupungissa pidettäviä rippikouluja (kaupunki-, kevät- ja päivärippikoulu sekä pienryhmärippikoulu) järjestetään   jokaisessa paikallisseurakunnassa. Rippikouluihin liittyy kokoontumisia keväällä ja mahdollisesti retkipäiviä.

Kaupungissa pidettäviin rippikouluihin, kehitysvammaisten erityisriparille ja Esikoiset ry:n rippikouluun ilmoittaudutaan tällä lomakkeella ja pakollisena valintana on 1 vaihtoehto, toki voi valita lisäksi 3 muuta eri kaupunkirippikoulu vaihtoehtoa.

 

 

LOMAKE 3: Muualla kuin Lahdessa käytävät rippikoulut,

vuodelle 2020 siirto, ei rippikoulua -ilmoitus 

 

Sinun tulee ilmoittautua kun

 • käyt rippikoulun muualla kuin Lahdessa (kristillinen järjestö, urheiluseura, Lahden ulkopuolinen seurakunta), tällöin kutsumme sinut oman seurakuntasi tutustumisjaksolle Lahteen,

 • siirrät rippikoulun vuodelle 2020 tai

 • et halua käydä rippikoulua ollenkaan.

 

Kaverin kanssa samalle riparille?

Moni nuori haluaisi käydä rippikoulun yhdessä tutun ystävän kanssa. Tämä on ymmärrettävää, vaikkakaan ei aina mahdollista. Etusijalla ovat aina oman seurakunnan nuoret, poikkeuksena ovat yhteiset leirit, joihin ei ole seurakuntarajoja.

 

Jos kuitenkin haluat ehdottomasti ystäväsi kanssa samaan ryhmään, suosittelemme kaverikoodin käyttöä.

Kaveriryhmän muodostaa 2-3 henkilöä.

1. Varmistakaa, että KAIKILLE KÄY SAMAT rippikouluvaihtoehdot. Sopikaa, kuka kavereista ilmoittautuu ensin ja jakaa koodin toisille!  Ensimmäinen ryhmän ilmoittautuja saa sähköpostiin KAVERIKOODIN, jonka lähettää sähköpostitse kavereilleen (max 2 hlöä).

2. Kaverikoodi kysytään heti Tilaisuuksien valinta -sivulla kohdassa Ilmoittaudu kaverikoodilla. Klikkaa valintalaatikkoa ja kirjoita saamasi koodi valikkoon. Huomaa, että et enää pääse valitsemaan vaihtoehtoja vaan jatkat suoraan lomakkeelle täyttämään tietojasi.

Ohjelma muodostaa ilmoittautuneista kaveriryhmän, joilla on samat vaihtoehdot.

 

TÄRKEITÄ HUOMIOITA LIITTYEN KAVERITOIVEISIIN:

Lahden eri seurakunnista olevat kaverit (asutte siis Lahden eri kaupunginosissa): muistakaa että etusijalla seurakunnan omiin ripareihin on aina rippikoulun järjestävän seurakunnan alueella asuvat, poikkeuksena yhteiset leirit, joihin ei ole Lahden sisällä seurakuntarajaa. Valitkaa siis mahdollisimman paljon vaihtoehtoja molempien seurakunnista!

Mikäli kaverisi on ULKOPAIKKAKUNTALAINEN (Hollola, Orimattila jne.), huomioikaa että lahtelaiset ovat aina etusijalla, ulkopaikkakuntalainen kaveri aiheuttaa sen, että kaikki lahtelaiset ovat etusijalla kaveriryhmään nähden. Mikäli toisen seurakunnan nuoren ei ole mahdollista päästä valitsemiinne vaihtoehtoihin yhdessä kaverin kanssa, otamme perheisiin aina yhteyttä!

 

Muistakaa, että kaveritoiveen tulee olla yhteinen päätös ja myös perheiden tiedossa.

Toivomme, että lähdet avoimin mielin rippikouluun, vaikka ne parhaat kaverit eivät pääsisikään samalle leirille.


 


Erilaisia rippikouluvaihtoehtoja

Leirit

Leirimuotoinen rippikoulu on edelleen kaikkein suosituin rippikoulumuoto. Rippileirejä järjestetään sekä hiihtolomalla että kesällä.

Hiihtoloman aikana järjestettävät leirit sisältävät yleensä mahdollisuuden lasketteluun tai murtomaahiihtoon. Hiihto- tai laskettelutaito ei ole kuitenkaan edellytys leiriin osallistumiseen. Nastolan hiihtolomaleirillä Luomaniemessä ei lasketella.

Kesän rippikoulut alkavat kokoontumisilla jo varhain kevättalvella. Leirejä on tarjolla eripituisina Lahden seurakuntien omissa leirikeskuksissa, muissa leirikeskuksissa, ulkomailla ja Lapissa. Kesällä Lapin leirejä järjestävät Keski-Lahden, Joutjärven JA Salpasselän seurakunnat. Tarkemmin näistä leireistä ja rippikoulupaikoista on tietoja sivulla Rippikoulupaikat.

 

Kaupungissa järjestettävät rippikoulut

Kaupungissa pidettäviä rippikouluja järjestetään jokaisessa paikallisseurakunnassa.

Joutjärven ja Salpausselän seurakunnat järjestävät yhdessä keväällä kevätrippikoulun, joka pidetään Salpausselän seurakunnan tiloissa. Launeen ja Keski-Lahden seurakunnat puolestaan järjestävät kesän alussa pidettävän kaupunkirippikoulun, joka pidetään Launeen seurakunnan tiloissa.

Nastolan seurakunnassa päivärippikoulu toteutetaan hiihtolomalla pidettävän rippikoululeirin yhteydessä Luomaniemessä. Päivärippikoulun kesto on päivittäin klo 8.30-20.30. Rippikouluihin liittyy kokoontumisia keväällä ja mahdollisesti retkipäiviä.

Pienryhmärippikoulu on tarkoitettu niille nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Se sopii esim. pienluokalla opiskeleville tai nuorille, joiden elämäntilanteeseen sopii pienemmän ryhmän vaihtoehto. Kesäjakso toteutetaan kaupungissa.

 


Järjestö-, urheilurippikoulu tai muun seurakunnan rippikoulu

Oletko ajatellut hakeutua järjestön, urheiluopiston tai jonkun muun seurakunnan rippikouluun?  Sinun tulee käydä kotiseurakunnassasi seurakuntaan tutustumisen jakso (rippikoulun järjestävä taho edellyttää sitä). Ilmoittaudu meille lomakkeella 2, niin saamme lähetettyä sinulle kutsun kotiseurakunnan tutustumisjaksolle.

 

Rovastikunnallinen erityisrippikoulu kehitysvammaisille

Lahden seudulla järjestetään erityisrippikoulu kehitysvammaisille nuorille. Pienemmässä ryhmässä otetaan huomioon nuorten yksilölliset tarpeet. Lisäksi tiedolliset tavoitteet ovat sellaisia, että jokainen selviytyy niistä hyvin. Erityisrippikouluun kutsutaan nuoria koko Hollolan rovastikunnan alueelta. Suurien ilmoittautumismäärien vuoksi varaudumme ensi kesänä järjestämään leirimuotoisen rippikoulun lisäksi myös päivärippikoulun.

Erityisrippikouluun ilmoittaudutaan sähköisesti (ohjeet tässä esitteessä). Ilmoittautumisvaiheessa voi ilmoittaa, haluaako nuori osallistua päivärippikouluun, jos sen järjestämiseen tulee tarve. Olemme ilmoittautumisajan jälkeen ilmoittautuneisiin yhteydessä rippikoulun käytännön järjestelyistä.

Erityisrippikouluun liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä kehitysvammaistyön pappiin Jenni Jaakonsaareen, puh. 044 719 1522, jenni.jaakonsaari@evl.fi tai kehitysvammaistyön diakonissaan Tarja Kallioon, puh. 044 719 1297, tarja.kallio@evl.fi.

 

Esikoiset ry:n leiririppikoulu

Lahdessa vaikuttava Esikoiset ry järjestää rippikoululeirin. Lisätietoa on Esikoiset ry:n nettisivuilta www.esikoiset.fi. Lisätietoja saa myös rippikoulun järjestäjiltä.

 

Rippikoulun siirto vuodelle 2021

Rippikoulun siirtäminen vuodella voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos nuoren elämässä on vaikeita asioita kuten sairautta tai surua. Ilmoittamalla siirtämisestä saat seuraavana vuonna rippikouluesitteen automaattisesti ilmoittautumisessa annettuun osoitteeseen.

 

En aio käydä rippikoulua

Mikäli et aio käydä rippikoulua, pyydämme sinua ilmoittamaan siitä ilmoittautumislomakkeella. Saamme tietomme ajan tasalle, emmekä lähetä jatkossa sinulle postia rippikoulusta.

 

 

 

 

Riparilla 2018