YKSIN SURUN KESKELLÄ?

Läheisen kuolema nostattaa luonnollisesti monenlaisia tunteita ja ajatuksia mieleen. Surun tunteita, saati vaikeita ja raskaita asioita ei oleaina helppo jakaa edes omien läheisten kanssa. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään.

Seurakuntien sururyhmä on luottamuksellinen ja turvallinen, ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä läheisensä menettäneille.

Aikuisten ryhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla turvallisesti läsnä, juuri sellaisena kuin olet. Voit keskustellen kohdata itseäsi ja samassa veneessä olevia surijoita. Ryhmissä halutaan kuulla ja kunnioittaa erilaisia ajatuksia ja mielipiteitä. Niissä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Lasten ja nuorten ryhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi ja ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Hollolan ja Lahden seurakunnat tekevät lasten ja nuorten ryhmissä yhteistyötä.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun kautta. Ryhmät ovat pieniä, 6 - 8 henkilöä. Kaikkien Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat ohi seurakuntarajojen Päijät-Hämeen alueelta.

Lahden seurakunnissa alkaa vuosittain viisi aikuisten sururyhmää

1. Keski-Lahti aloittaa ryhmän tammi-helmikuussa

• Tammikuun 2020 lopussa alkaa ryhmä, jota ohjaavat diakoniatyöntekijä Seija Avikainen ja pastori Helena Ylönen.

2. Salpausselän seurakunta maaliskuussa

3. Joutjärven seurakunta syyskuussa

• Syyskuun 2019 lopulla alkaa torstaisin klo 16.30 - 18.30 Joutjärven kirkolla kokoontuva ryhmä läheisensä menettäneille. Ohjaajina diakonissa Liisa Malin ja pastori Kia Sammalkorpi.    Ilmoittatumisen ajankohdat ja tiedot tästä.

4. Launeen seurakunta marraskuussa

• Torstaina 7.11.2019 alkava ryhmä kokoontuu Launeen kirkolla. Ryhmää ohjaavat diakoniatyöntekijä Sirpa Hytönen ja pastori Riitta Särkiö.

5. Nastolan seurakunta marraskuussa

Tietoja täydennetään jatkuvasti.

Lasten ja nuorten vertaisryhmät Lahden ja Hollolan seurakuntien yhteistyönä vuorovuosin

Lasten sururyhmä Stars 6–12-vuotiaille alkaa 3.10.2019.  Kysy lisää ja varaa alkukeskusteluaikasi 15.9. mennessä mira.kahkonen@evl.fi , p. 044 719 1485 tai tai Ilmoittaudu tästä , jolloin sinuun otetaan yhteyttä viimeistään ilmoittatumisajan päätyttyä.

Katso esite

Nuorten R.I.P. -selviytymisryhmä alkaa 3.10.2019 yläkouluikäisille, joilta on kuollut läheinen. Kysy lisää ja varaa alkukeskuskusteluaikasi 15.9. mennessä paivi.sivonen@evl.fi  tai 044 524 6190, Hollolan seurakunta.

Esite RIP

LÄHEISEN ITSEMURHA JÄRKYTTÄÄ SISINTÄ

Teemme yhteistyötä Surunauha ry:n kanssa. Vertaisryhmä teille, jotka olette menettäneet läheisenne itsemurhan kautta kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 17.30 - 19.30 Mariankatu 16 B-rappu, kokoustila Foibe. Ryhmä on avoin, sinne voit tulla ilmoittatumatta, joten tule vaikka kerran tutustumaan. Ryhmässä mukana vertaistukiohjaaja Mona ja kriisiterapeutti, diakoniatyöntekijä Merja.

ETSIMME JÄSENIÄ VERTAISRYHMÄÄN HENKIRIKOKSEN KAUTTA LÄHEISENSÄ MENETTÄNEILLE

Yhteistyössä Huoma ry. kanssa kootaan vertaisryhmää heille, joiden suru on usein äänetön ja raskas: jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina ja tapahtumasta on kulunut ainakin vuosi, ole yhteydessä Merja Seppälä-Mäkiseen (yhteystiedot alla.) http://www.kirkonseutu.fi/uutiset/art2531021

Seuraa Kirkonseutu-lehdestä surutapahtumiamme. Yhteyshenkilönä suruun, ryhmiin ja muihin tapahtumiin liittyen:  merja.seppala-makinen@evl.fi tai 044 719 1287.  Voit kysyä niistä myös diakoniakeskuksen neuvonnasta p. 044 7191 265.

Olemme myös facebookissa. https://www.facebook.com/lahdenseurakunnat

Linkit: