YKSIN SURUN KESKELLÄ?

Läheisen kuolema pysäyttää. Surun tunteita ja raskaita ajatuksia ei aina ole helppo jakaa edes omien läheisten kanssa. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään.

Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Aikuisten ryhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun tai tapaamisen kautta. Ryhmät ovat pieniä, 6 - 8 henkilöä. Kaikkien Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat yli seurakuntarajojen Päijät-Hämeen alueelta. Ryhmiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.

Lahden seurakunnissa alkaa vuosittain viisi aikuisten sururyhmää

Keski-Lahden seurakunta:

Salpausselän seurakunta:

Joutjärven seurakunta:

• Sururyhmä läheisensä menettäneille alkaa 15.9.21 Joutjärven kirkolla. Ilmoittautuminen ryhmään 11. - 31.8. välillä Kia Sammalkorpi, p. 044 7191 209.

Launeen seurakunta:

• Ryhmä kokoontuu yhteensä kahdeksan kertaa alkaen 9.11.21 klo 17.30-19.00. Muut tapaamiskerrat: 23.11, 7.12, 21.12, 4.1, 18.1, 1.2. ja viimeisestä kerrasta päätetään ryhmässä. Ryhmän ohjaajina ovat Launeen seurakunnan diakonissa Elisa Linkola ja kirkkoherra Heikki Pelkonen.

Ilmoittautua voit tästä linkistä tai puhelimella viimeistään 5.11. Elisa Linkola p.0447191447. Ryhmä kootaan ohjaajan kanssa käydyn keskustelun perusteella.

Nastolan seurakunta

Lasten ja nuorten ryhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi ja ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Hollolan ja Lahden seurakunnat tekevät lasten ja nuorten ryhmissä yhteistyötä.

R.I.P  yli 13 vuotiaille nuorille

STARS 6-12 -vuotiaille lapsille Katso esite

• Lasten ryhmä Stars alkaa lokakuussa.  STARS Vertaistukea lapsille , jotka ovat menettäneet läheisen.
    Sururyhmä 6-12v lapsille joiden läheinen on kuollut. Käsittelemme asioita toiminnallisin keinoin, lapsen tasolla.
    Ryhmä kokoontuu 3 kertaa 14.10, 21.10 ja 4.11 Kirkkokatu 5 klo 17.30-19 ja lisäksi on leiri Upilassa 13-14.11.2021
    Ilmoittatuminen ryhmään ja leirille 26.9. viimeistään.  HUOM. JATKETTU ILMOITTAUTUMISAIKA. Kysy lisää lastenohjaaja Mira Kähköseltä, mira.kahkonen@evl.fi tai p. 044 719 1485.
    Ilmoittaudu leirille tästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Sinun ei tarvitse jäädä yksin! Sururyhmiä kootaan koronapandemiasta huolimatta ja ne kokoontuvat turvallisesti, voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia  noudattaen. Seurakuntien papit ja diakoniatyöntekijät antavat myös kahdenkeskisiä keskusteluaikojaDiakoniatyöntekijöiden avoimet ja ajanvaraukselliset vastaanottoajat näet täältä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Lisätietoja: merja.seppala-makinen@evl.fi tai p. 044 719 1287

Läheisen itsemurha järkyttää sisintä

Teemme yhteistyötä Surunauha ry:n kanssa. Vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille on tauolla koronaepidemian vuoksi. Jatkamme kokoontumisia heti, kun se on mahdollista.

Läheisten ilta itsemurhan tehneiden läheisille

AIKA: 8.9.2021 klo 18–20
PAIKKA: Kokoustila Mattsson, MALSKI (Päijänteenkatu 9, 15140 Lahti)
ILMOITTAUTUMINEN: sähköpostitse vertaistuki@surunauha.net tai puhelimitse/tekstiviestillä 0447519916