YKSIN SURUN KESKELLÄ?

Läheisen kuolema pysäyttää. Surun tunteita tai raskaita ajatuksia ei ole aina helppo jakaa edes omien läheisten kanssa. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään.

Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Aikuisten ryhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia, samassa veneessä olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Lasten ja nuorten ryhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi ja ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Hollolan ja Lahden seurakunnat tekevät lasten ja nuorten ryhmissä yhteistyötä.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun kautta. Ryhmät ovat pieniä, 6 - 8 henkilöä. Kaikkien Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat ohi seurakuntarajojen Päijät-Hämeen alueelta.

Lahden seurakunnissa alkaa vuosittain viisi aikuisten sururyhmää

1. Keski-Lahti aloittaa ryhmän tammi-helmikuussa

• Tammikuun 2020 lopussa alkaa ryhmä, jota ohjaavat diakoniatyöntekijä Seija Avikainen ja pastori Helena Ylönen. Ilmoittautumiset ryhmään alkavat 23.11.19.

2. Salpausselän seurakunta maaliskuussa

3. Joutjärven seurakunta syyskuussa

• Vuoden 2019 ryhmä on täysi.

4. Launeen seurakunta marraskuussa

5. Nastolan seurakunta tammikuussa

• Keskiviikkona 8.1.2020 alkava ryhmä kokoontuu pääsääntöisesti kahden viikon välein maaliskuun loppuun asti. Kysy lisää diakoniapastorilta,  virpi.vikman@evl.fi, p. 040 801 3610

Tietoja täydennetään jatkuvasti.

Lasten ja nuorten vertaisryhmät Lahden ja Hollolan seurakuntien yhteistyönä vuorovuosin

Lasten sururyhmä Stars 6–12-vuotiaille alkaa 3.10.2019.

- ilmoittatuminen ryhmään on päättynyt.

LÄHEISEN ITSEMURHA JÄRKYTTÄÄ SISINTÄ

Teemme yhteistyötä Surunauha ry:n kanssa. Vertaisryhmä teille, jotka olette menettäneet läheisenne itsemurhan kautta kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 17.30 - 19.30 Mariankatu 16 B-rappu, kokoustila Foibe. Ryhmä on avoin, sinne voit tulla ilmoittatumatta, joten tule vaikka kerran tutustumaan. Ryhmässä mukana vertaistukiohjaaja Mona ja kriisiterapeutti, diakoniatyöntekijä Merja.

ETSIMME JÄSENIÄ VERTAISRYHMÄÄN HENKIRIKOKSEN KAUTTA LÄHEISENSÄ MENETTÄNEILLE

Yhteistyössä Huoma ry. kanssa kootaan vertaisryhmää heille, joiden suru on usein äänetön ja raskas: jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina ja tapahtumasta on kulunut ainakin vuosi, ole yhteydessä Merja Seppälä-Mäkiseen (yhteystiedot alla.) http://www.kirkonseutu.fi/uutiset/art2531021

Seuraa Kirkonseutu-lehdestä surutapahtumiamme. Yhteyshenkilönä suruun, ryhmiin ja muihin tapahtumiin liittyen:  merja.seppala-makinen@evl.fi tai 044 719 1287.  Voit kysyä niistä myös diakoniakeskuksen neuvonnasta p. 044 7191 265.

Olemme myös facebookissa. https://www.facebook.com/lahdenseurakunnat

Linkit: