YKSIN SURUN KESKELLÄ?

Läheisen kuolema pysäyttää. Surun tunteita ja raskaita ajatuksia ei aina ole helppo jakaa edes omien läheisten kanssa. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään.

Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Aikuisten ryhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun tai tapaamisen kautta. Ryhmät ovat pieniä, 6 - 8 henkilöä. Kaikkien Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat yli seurakuntarajojen Päijät-Hämeen alueelta.

Lahden seurakunnissa alkaa vuosittain viisi aikuisten sururyhmää

Keski-Lahden seurakunta aloittaa ryhmän tammi-helmikuussa

Salpausselän seurakunta maaliskuussa

Joutjärven seurakunta syyskuussa

Launeen seurakunta marraskuussa

Nastolan seurakunta

• Sururyhmä kokoontuu Nastolan Rakokivessä, Bedan pirtissä, Rakokiventie 10, tiistaisin klo 17.30-19.00 seuraavasti: 9.3., 23.3., 6.4., 20.4., 4.5., 18.5. ja 25.5. Ohjaajana toimii diakoniapastori Virpi Vikman. Tiedustelut ja ilmoittautuminen ke 3.3. mennessä: Pastori Virpi Vikman p.040 801 3610.

Lasten ja nuorten ryhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi ja ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Hollolan ja Lahden seurakunnat tekevät lasten ja nuorten ryhmissä yhteistyötä.

R.I.P  yli 13 vuotiaille nuorille

STARS 6-12 -vuotiaille lapsille

• Selviytymisryhmä STARS koululaisille, jotka ovat menettäneet läheisensä, kokoontuu Sovituksenkirkolla Hollolassa torstaisin klo 17-18.30 alkaen18.3.21 yhteensä viisi kertaa. llmoittautuminen 28. 2. mennessä.

Kysy lisää: Päivi Sivonen 044 5246190,  Ville Särkkä 044 5246205   Katso esite tästä

Älä jää yksin, vaan ota rohkeasti yhteyttä! Sururyhmiä kootaan koronapandemiasta huolimatta ja ne kokoontuvat voimassa olevia suosituksia noudattaen. Seurakuntien papit ja diakoniatyöntekijät antavat myös kahdenkeskisiä keskusteluaikoja. Diakoniatyöntekijöiden avoimet ja ajanvaraukselliset vastaanottoajat näet täältä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Lisätietoja: merja.seppala-makinen@evl.fi tai p. 044 719 1287

LÄHEISEN ITSEMURHA JÄRKYTTÄÄ SISINTÄ

Teemme yhteistyötä Surunauha ry:n kanssa. Vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille on tauolla koronaepidemian vuoksi. Jatkamme kokoontumisia heti, kun se on mahdollista. Etsimme myös vertaistukiohjaajia Surunauha ry.n Lahden ryhmään. Ota yhteyttä p. 040 545 8954. Katso https://surunauha.net/vertaistuki/koulutus/

Helmi-maaliskuussa kokoamme seurakunnan suljettua ryhmää itsemurhan tehneiden läheisille. Ryhmän on määrä alkaa huhtikuun alussa ja se toteutetaan verkossa. Ota yhteyttä merja.seppala-makinen@evl.fi ja kysy lisää.

VERTAISRYHMÄ HENKIRIKOKSEN KAUTTA LÄHEISENSÄ MENETTÄNEILLE

Yhteistyössä Huoma ry. kanssa kokoamme vertaisryhmää heille, joiden suru on usein äänetön ja raskas:
jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina ja tapahtumasta on kulunut noin vuosi, ole yhteydessä merja.seppala-makinen@evl.fi, tai p. 044 719 1287               http://www.kirkonseutu.fi/uutiset/art2531021

Olemme myös facebookissa. https://www.facebook.com/lahdenseurakunnat

Linkit: