Juhliva kirkonmäki - Ristinkirkko 40 vuotta, kirkonpaikka 140 vuotta

to 29.11. kello 10.00 - su 6.1. kello 15.00

Juhliva kirkonmäki - Ristinkirkko 40 vuotta, kirkonpaikka 140 vuotta Ristinkirkko

Lahden museot ja Lahden seurakuntayhtymä ovat yhteistyössä koonneet pienoisnäyttelyn Lahden kirkonpaikan, ensimmäisen kirkon ja Ristinkirkon historiasta. Kirkonpaikka täyttää 140 vuotta, Ristinkirkko 40 vuotta.

Kirkonpaikka määrättiin Lahden ensimmäisessä asemakaavassa vuonna 1878. Pyhäkkö osoitettiin Kolkanmäen lakikohdalle kauppalan pohjoislaitaan, pienen kauppalan yläpuolelle. Puukirkko rakennettiin vuonna 1890 ja sai seistä paikallaan lähes 90 vuotta ennen purkamistaan vuonna 1977.

1920-luvulla alkanut keskustelu uudesta pääkirkosta päättyi Ristinkirkon valmistumiseen vuonna 1978. Akateemikko Alvar Aalto jätti kirkollaan vahvan jäljen Lahden kaupunkikuvaan. Hän loi valon temppelin, jonka monet yksityiskohdat ja vanha Kirkkopuisto kertovat tarinaa Lahden kauppala- ja kaupunkihistorian kaikilta vuosikymmeniltä.

Näyttelyssä on esillä myös kuvanveistäjä Pentti Papinahon Ristinkirkon alttariveistoskilpailuun vuonna 1977 suunnittelemat reliefiluonnokset. Papinahon ehdotukset saavuttivat kilpailussa 1. ja 4. sijan. Ristinkirkon alttariseinälle ei kuitenkaan koskaan tilattu taideteosta, vaan paikalle päätettiin sijoittaa puinen risti.
Luonnokset ovat tuore lahjoitus kuvanveistäjän perikunnalta Lahden taidemuseolle.

Juhliva kirkonmäki. Ristinkirkko 40 vuotta, kirkonpaikka 140 vuotta. Näyttelyyn Lahden Ristinkirkossa on vapaa pääsy 29.11.2018–6.1.2019 kirkon aukioloaikoina. Kirkko on avoinna joka päivä klo 10–15 sekä tilaisuuksien yhteydessä.

Lahden seurakuntayhtymä

Viestintäpäällikkö
Viestintäpalvelut
Kirkkokatu 5
15110 Lahti

Ristinkirkon kahvio

Global Gathering

'I have a dream' - international gathering. Discussion on the topic, music, snack. Something for the kids too.

Ristinkirkko

Lahden yhteinen kastejuhla

Matalan kynnyksen tapahtuma 0-15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Otamme ilolla vastaan kaikki uudet seurakunnan jäsenet! Tervetuloa!