Uutislistaukseen

Mikkelin piispa Mari Parkkinen Kärsimystie-katunäytelmän suojelijaksi

Piispa Mari Parkkinen Mikkelin tuomiokirkon portailla.

"Lähes kaksisataa lahtelaista vapaaehtoista on mukana rakentamassa tätä kokemusta kaupunkilaisille. Kiitos teille", kirjoittaa katunäytelmän suojelija Mari Parkkinen tervehdyksessään. Kuva: Mikkelin hiippakunta

Mikkelin piispa Mari Parkkinen on lupautunut Kärsimystie-katunäytelmän suojelijaksi. Kärsimystie palaa kahdeksan vuoden tauon jälkeen Lahden katukuvaan pääsiäisenä 2024. Jeesuksen dramaattinen viimeinen matka kulkee 28.–30.3.2024 kaupungintalolta Ristinkirkolle, jonka edustalla esitetään näytelmän loppukohtaus: ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus. Kohtauksia nähdään myös Mariankadun puistossa, Hakkapeliitta-patsaalla, kauppatorilla, Mariankadun ja Vapaudenkadun kulmassa sekä Ristikirkolle noustaessa Mariankadun mäessä. Katunäytelmän tuottaa Lahden seurakuntayhtymä.

”Pääsiäinen on kertomus petoksesta, hylkäämisestä, tuskasta ja valosta. Ihmisyydelle mikään näistä ei ole vierasta. Lahden Kärsimystie-katunäytelmä vie meidät seuraamaan Jeesuksen vaellusta Via Dolorosalla, tuskien taipaleella”, sanoo piispa tervehdyksessään.   

”Kristityt ovat toteuttaneet katunäytelmiä Jeesuksen viimeisistä vaiheista vuosisatojen ajan. Iloitsen siitä, että Lahdessa usean vuoden tauon jälkeen voidaan jälleen kulkea Kärsimystie-katunäytelmän mukana. Kärsimystie-katunäytelmä on suuri yhteinen ponnistus. Lähes kaksisataa lahtelaista vapaaehtoista on mukana rakentamassa tätä kokemusta kaupunkilaisille. Kiitos teille”, Mari Parkkinen jatkaa.

Kärsimystie on värikäs ja kuohuva kaupunkispektaakkeli, ja sen paluuta Lahteen on odotettu. Professori Paavo Liskin (1939–2005) käsikirjoittaman näytelmän ohjaa Petri Liski Kansallisteatterista, ja Jeesuksena nähdään Lahden kaupunginteatterista tuttu Tapani Kalliomäki. Vapaaehtoisia on mukana muun muassa muissa puherooleissa, kuorossa, kansanjoukoissa, tarpeistonhoitajina ja puvustajina. 

Kärsimystietä on esitetty Lahdessa aiemmin 2000, 2001, 2003, 2004, 2012 ja 2016. Koronapandemia siirsi tuotannon paluuta muutamalla vuodella. 

Kärsimystie-katunäytelmän esitykset

To 28.3.2024 klo 21-22.30 kenraaliharjoitus (avoin yleisölle)
Pe 29.3.2024 klo 21-22.30 Kärsimystie-katunäytelmän esitys
La 30.3.2024 klo 21-22.30 Kärsimystie-katunäytelmän esitys

Lisätiedot: Marja Okkola, tuottaja, marja.okkola@evl.fi, 044 719 1444 tai Markus Luukkonen, viestintäpäällikkö, markus.luukkonen@evl.fi, 044 719 1250

 

Piispa Mari Parkkisen tervehdys kokonaisuudessaan:

 

Pääsiäinen on kertomus petoksesta, hylkäämisestä, tuskasta ja valosta. Ihmisyydelle mikään näistä ei ole vierasta.   
 
Lahden Kärsimystie-katunäytelmä vie meidät seuraamaan Jeesuksen vaellusta Via Dolorosalla, tuskien taipaleella.   
  
Kiirastorstai asettaa meidät yhteisen pöydän ääreen, jakamaan leipää, palvelemaan toisiamme, mutta petos on jo sydämessä.   
 
Pitkäperjantai tuo eteemme hylkäämisen, tuskan ja kärsimyksen. Kuinka usein syytämmekään, tuomitsemme ja pesemme kätemme. Ristillä Jeesus kuiskaa, se on täytetty.   
  
Kärsimystie ei kuitenkaan pääty ihmisen tuskaan. Pimeyteen loistaa valo. Jeesus kantoi kipumme ja tuskamme ristille. Särkyneeseen maailmaan loistaa anteeksiannon valo.  
 
Kärsimystiellä laulettava virsi 61 tiivistää tämän sanoman: “sen tien on Herra käynyt loppuun saakka, ja nyt hän meille kaikille on elämä ja autuus”.  
 
Pääsiäisaamun valo julistaa riemullista ylösnousemusta! 
 
Kristityt ovat toteuttaneet katunäytelmiä Jeesuksen viimeisistä vaiheista vuosisatojen ajan. 
Iloitsen siitä, että Lahdessa usean vuoden tauon jälkeen voidaan jälleen kulkea Kärsimystie- katunäytelmän mukana. 
 
Kärsimystie-katunäytelmä on suuri yhteinen ponnistus. Lähes kaksisataa lahtelaista vapaaehtoista on mukana rakentamassa tätä kokemusta kaupunkilaisille. Kiitos teille. 
 
Tervetuloa kulkemaan Kärsimystie-katunäytelmän mukana, eläytymään pääsiäisen sanomaan. Siunattua pääsiäisen aikaa kaikille! 
 
Mari Parkkinen 
Mikkelin hiippakunnan piispa

12.2.2024 08.45