Kirkkovaltuusto hyväksyi tilinpäätöksen ja keskusteli valtionrahoituksesta sekä seurakuntien hallintorakenteesta

Lahden seurakunnille perustettiin yhteinen musiikkityö järjestämään seurakuntien rajat ylittävää musiikkitoimintaa. Kuvassa Lahden Gospelkuoro 30-vuotisjuhlakonsertissaan. Kuva: Janne Raevuori
Lahden seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi keskiviikkona seurakuntayhtymän vuoden 2024 tilinpäätöksen. Tilikauden tappio oli 0,3 miljoonaa euroa, ja poistoerojen korjauserien jälkeen tilikauden alijäämä oli 0,2 miljoonaa euroa. Seurakuntayhtymän toimintatuotot olivat 5,9 miljoonaa euroa ja toimintakulut 25,0 miljoonaa euroa. Lainoja ei ollut vuodenvaihteessa.
Vuosi 2024 oli toiminnallisesti vilkas. ”Seurakuntayhtymälle perustettiin yhteinen musiikkityö järjestämään seurakuntien rajat ylittävää musiikkitoimintaa, josta Lahden Gospelkuoro on hyvä esimerkki”, kertoi talouspäällikkö Pinja Halme kirkkovaltuuston jäsenille.
Hollolassa sijaitseva Upilan leirikeskus myytiin, yhteistyötä kehitettiin esimerkiksi seurakuntayhtymän ja DILAn yhteisessä Työtä & ravintoa -hankkeessa ja Lahden seurakuntayhtymälle myönnettiin kirkon ympäristödiplomi jo viidennen kerran.
Toimintavuoden kruununa oli pääsiäisenä esitetty Kärsimystie-katunäytelmä, joka keräsi 10 000 hengen yleisön. Se palkittiin Lahdessa Vuoden keskustatekona.
Valtionrahoitusta leikataan
Investoinnit olivat suuruudeltaan 1,8 miljoonaa euroa, suurimpana Ristinkirkon LVIA-saneerauksen maanrakennusurakka. LVIA-saneerauksen sisätyöt siirtyivät tulevaisuuteen, koska seurakuntayhtymä ei saanut tarjouspyyntöön tarjouksia. Kirkollisverotuloa kertyi 20,9 miljoonaa euroa, mikä on 0,6 prosenttia edellistä vuotta vähemmän.
Seurakuntayhtymän läsnä oleva jäsenmäärä pieneni 1 291 henkilöllä. Vuoden 2024 päätteeksi 59,4 prosenttia lahtelaisista kuului kirkkoon.
Evankelis-luterilainen kirkko on saanut valtiolta tehtäväksi huolehtia hautaustoimen palveluista. Hautaustoimella tarkoitetaan hautausmaiden ylläpitoa, hautaamiseen liittyviä palveluja, vainajien säilytystä ja krematoriotoimintaa. Palvelut on tarkoitettu kaikille suomalaisille, myös niille, jotka eivät kuulu kirkkoon. Lisäksi valtionrahoituksella tulee huolehtia väestökirjanpidon ja kulttuuriperinnön hoitamisesta.
Valtionrahoitusta leikataan tuntuvasti vuonna 2025. ”Muutokset valtionrahoituksessa tulevat vaikuttamaan jo tänä vuonna. Valtionrahoitus tulee vähenemään noin 500 000 eurolla. Tilanne on haastava, mutta Lahdessa rahoituksen riittävyyttä on laskettu tarkasti jo vuosia. Joudumme miettimään, mikä osa voidaan kompensoida hautaustoimen maksujen korotuksilla”, Halme toteaa.
Raportti herätti keskustelua
Kirkkovaltuusto sai myös tiedoksi Lahden seurakuntien toiminnan organisointia koskevan selvityksen tilanteen, josta keskusteltiin eri vaiheissa kokousta. Sisäinen työryhmä esitti joulukuussa 2024 julkaistussa raportissa seurakuntien yhteistyön suunnitelmallista lisäämistä. Sen vaiheita olisivat yhteistyösopimuksen solmiminen ja 2030-luvun alkupuolella siirtyminen yhden seurakunnan malliin.
Raportin esitykset saivat lausuntokierroksella vaihtelevaa palautetta. ”Lausunnot olivat laajoja. Katsotaan, mitä yhteistä niistä löytyy, ja mitä voitaisiin viedä eteenpäin. Väkisin ei tehdä mitään”, kommentoi yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Hannes Wallin.
”Raportissa pyydettiin antamaan vastauksia muun muassa valtuustoaloitteisiin. Yhteisen musiikkityöhön palkattu musiikkiasiantuntija aloitti työssään 1. huhtikuuta. Nuorten aikuisten tavoittamiseksi on puolestaan palkattu yhteistyökoordinaattori, joka aloitti maaliskuussa. Vilkkain keskustelu on kuitenkin käyty hallintorakenteeseen ehdotetuista muutoksista. Niiden kohdalla asia palautettiin virkamiesvalmisteluun. Johtoryhmä tekee ehdotuksen, kuinka asiassa voitaisiin edetä”, kertoi hallintojohtaja Matti Ilmivalta.
Valtuutettu Veli-Pekka Toivonen muistutti, että raportissa käsiteltiin muutakin kuin hallintorakennetta. ”Toivon, että puhuisimme seurakuntatyöstä ja sen kehittämisestä aiempaa enemmän yhdessä.”
Lisätiedot: Matti Ilmivalta, hallintojohtaja, matti.ilmivalta@evl.fi, 044 719 1201
2.4.2025 21.10