Arjen ongelmat

Diakoniatyöntekijöiden vastaanottoajat

Diakoniatyöntekijöiden kanssa voit keskustella joko sopimalla henkilökohtaisen tapaamisajan tai tulemalla avoimille vastaanotoille. Katso täältä vastaanottoajat ja avoimet vastaanotot.

Esirukouspyynnöt

Voit pyytää seurakunnaltasi esirukousta huoliisi. Rukouksesi aihe voi nousta omasta ja läheistesi elämästä tai se voi käsitellä laajoja uskon ja elämän kysymyksiä. Myös päivystävät papit voivat auttaa sinua esirukouksen kanssa.

Jätä yhteydenottopyyntö papille tai diakoniatyöntekijälle

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeellaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

Työelämän huolissa

Kirkko arvostaa työtä, sillä sen kautta ihmiset saavat monenlaista aineellista ja henkistä hyvää. Liian suuret vaatimukset työelämässä voivat kuitenkin myös väsyttää ihmisen, pahimmillaan polttaa loppuun asti.  Jos

 •  olet väsynyt työhösi
 •  kamppailet työpaineittesi keskellä
 • työelämän muutokset ahdistavat
 • elät irtisanomisuhan alla tai olet irtisanottu
 • koet ihmisyytesi tai ihmisarvosi olevan uhattuna
 • koet työelämän epäoikeudenmukaisuuden
 • pohdit elämän tarkoitusta tai
 • pohdit työtä ja työelämää koskevia eettisiä kysymyksiä, 

ota yhteyttä vaitiolovelvolliseen pappiin tai diakoniatyöntekijään, joka kuuntelee ja keskustelee kanssasi mieltäsi painavista työelämään liittyvistä asioista.

Jos sinulla ei ole jo tiedossa tuttua ja luotettavaa kirkon työntekijää, voit ottaa yhteyttä Lahden seurakuntayhtymän yhteiskuntatyön pappiin, Tomi Alasalmeen, 044 719 1288, tomi.alasalmi@evl.fi . Hänen tehtäviinsä kuuluu kirkon yhteyksien rakentaminen työelämään ja työn kysymykset.

 

Työttömyydessä

Apua ja tukea työttömyydessä saat papeilta ja diakonityöntekijöiltä. Heidän kanssaan voit jutella luottamuksellisesti sekä diakoniatyöntekilöiltä voit saada tilapäistä rahallista apua. Voit ottaa yhteyttä joko päivystävään pappiin, oman seurakuntasi pappiin tai yhteiskuntatyön pappiin ja jutella. Diakoniatyöntekijöiden ajanvaraukselliset ja avoimet vastaanottoajat näet täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

Apua saa myös Lahden seurakuntayhtymän ja Lahden kaupungin ylläpitämässä Monitoimikeskus Takataskussa, jossa voit työskennellä ja saada edullisia palveluja. 

Voit pyrkiä eteenpäin työllisyyspolullasi Takataskun kautta, jos

 • olet ollut työttömänä jo pidempään
 • sinulla ei ole ammatillista koulutusta
 • olet maahanmuuttaja
 • osatyökykyinen
 • nuori tai jo iäkkäämpi työnhakija.

Vaihtoehtomme ovat työkokeilu, palkkatukityö, kuntouttava työtoiminta ja opiskeluun liittyvä harjoittelu tai työssä oppiminen.
Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä työvalmennuspäällikköömme.

Yhteystiedot ja lisätietoa Takataskun toiminnasta täälläLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

 

Erityisnuorisotyö

Pallo hukassa? Asiat solmussa? Tekemistä vailla?

Erityisnuorisotyön tehtävänä on toimia nuorten, sekä heidän perheidensä tukena. Erityisnuorisotyö on pitkäjänteistä rinnalla kulkemista ja ratkaisujen etsimistä yhdessä.

 

Erityisnuorisotyönohjaaja Anne-Mari Andersson 044 7191 272, anne-mari.andersson@evl.fi

Erityisnuorisotyöntekijä Antti Ojala 044 7191 243, antti.s.ojala@evl.fi.

Tutustu tarkemmin erityisnuorisotyön toimintaan täällä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Kampuspappi mukana oppilaitosten arjessa

Työskentelen LAB-ammattikorkeakoulun sekä LUT-yliopiston Lahden kampuksella ja Koulutuskeskus Salpauksen Lahden, Asikkalan ja Heinolan kampuksilla. Olen sekä opiskelijoita että henkilökuntaa varten vakaumuksesta riippumatta. Sinun ei siis tarvitse kuulua luterilaiseen kirkkoon ottaaksesi yhteyttä. Palveluni ovat kaikille maksuttomia.

 

Ota yhteyttä, kun

 • haluat jutella luottamuksellisesti mielessäsi olevista asioista. Olen täysin vaitiolovelvollinen.
 • tarvitset apua kriisitilanteessa
 • tarvitset tukea opiskelussa ja työssäjaksamisessa
 • haluat käydä aikuisrippikoulun
 • ristiäiset, häät tai vaikka kodin siunaaminen tulevat ajankohtaisiksi

Myös pandemian aikana minuun voi olla yhteydessä erilaisten digitaalisten kanavien kautta, mikä vain kätevimmältä tuntuu. Voimme myös tarvittaessa tavata kasvotusten Olokolossa, Kirkkokatu 7. Toivon kuitenkin, ettet tule tapaamiseen sairaana.  Ota yhteyttä, pyöriipä mielessä sitten tämä ajankohtainen tilanne tai aivan muut asiat!

Kampuspappi Sonja Turunen, 044 719 1203, sonja.turunen@evl.fi.

Tutustu toimintaan tarkemmin täälläLinkki avautuu uudessa välilehdessä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Taloudelliset ongelmat

Kun rahat eivät riitä, sinulla on mahdollisuus hakea taloudellista apua diakoniatyöltä. Sen päämääränä on lähimmäisen auttaminen. Seurakunnan taloudellinen apu on pääsääntöisesti kertaluontoista.

Taloudellista tukea hakevalta edellytetään, että hän on selvittänyt mahdollisuuden saada yhteiskunnan lainmukainen sosiaaliturva. Taloudellisen avun muotoja ovat raha- ja ruoka-apu. Voit hakea apua ottamalla yhteyttä diakoniatyöntekijöihin tai tulemalla diakoniatyönvastaanotolle. Vähävaraisuuden toteamiseksi sinun tulee esittää samassa ruokataloudessa asuvien tulo- ja menotiedot.

Taloudellinen avustaminen

Ennen diakonia-avustuksen myöntämistä selvitetään mahdollisuutesi yhteiskunnan tarjoamaan apuun. Kirkon taloudellinen avustaminen on luonteeltaan kertaluonteista kriisiapua. Taloudellista avustusta haettaessa on toimeentulotukihakemus oltava vireillä. Ota käyntiä varten mukaasi henkilöllisyystodistus sekä selvitykset taloudellisesta tilanteestasi, kuten viimeisin toimeentulotukipäätös, tositteet tuloista ja menoista ja mahdollinen velkajärjestelypäätös.

Kela Linkki avautuu uudessa välilehdessä   
Lahden kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Talousongelmissa kannattaa ensin ottaa yhteyttä sosiaalitoimistoon. Voit ottaa yhteyttä myös kunnan velkaneuvojaan. Neuvonta on maksutonta.

Talousapua ja -neuvontaa

Asunnottomuus

Lahden seurakunnat vuokraavat diakonisin perustein tukiasuntoja, joita on yhteensä 27 kpl. Asuntoja vapautuu erittäin harvoin. Tukiasunnossa asuminen on määräaikaista ja vuokrasopimuksia jatketaan maksimissaan 3 vuoden ajan. Asunnot ovat yksiöitä ja ne on tarkoitettu erityisesti yksinäisille ja asuntovaikeuksissa oleville.

Hakuedellytykset:

 • hakija on taloudellisten, sosiaalisten tai perhesyiden takia vailla asuntoa
 • hakijalla on riittävästi valmiuksia itsenäiseen asumiseen
 • mahdollisten päihde- tai mielenterveysongelmien osalta hoitojärjestelyt ovat kunnossa

Lisätietoja tukiasunnoista antavat:

Meri Kalanti (päihde- ja asuntotyön diakoni) puh. 044 719 1268,
Matti Ahokas (päihde- ja kriminaalityön diakoni) puh. 044 719 1269

Vuokrarästit

Maksamattomille vuokrille kannattaa aina tehdä jotain. Jos sinulla on vuokrarästejä, neuvottele vuokranantajan kanssa, ota yhteyttä sosiaalityöntekijään tai kysy talous- ja velkaneuvontaa.
Voit pyytää myös seurakunnan tarjoamaa tukea.

Työpaikkapapit auttavat työhyvinvoinnin edistämisessä. He käyvät säännöllisesti erilaisissa työyhteisöissä. 

Työelämä

Toisinaan arki ei sujukaan kuin tanssi. Onneksi apua on tarjolla. Hiertääkö työpaikallasi? Tai oletko ilman työtä? Huolestuttaako rahatilanteesi? Aiheuttaako asuminen murheita? Tutustu avun muotoihin. Lisää tietoa löydät oman seurakuntasi sivuilta.   Arjen ongelmat

Apua kaipaava maahanmuuttaja

Maahanmuuttajatyö tukee uskontokunnasta tai maahanmuuttotavasta riippumatta yksilöitä ja perheitä, jotka eivät selviydy maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvistä haasteista yksin. Maahanmuuttajatyössä on  

 • vastaanottoja ja kotikäyntejä
 • sielunhoitotyötä, kriisi- ja perhetyötä
 • taloudellista tukea ja neuvontaa
 • retki- ja leiritoimintaa
 • ryhmätoimintaa
 • tukihenkilötoimintaa
 • laajaa verkostoyhteistyötä
 • tarjolla myös monikulttuurisia Tuomasmessuja ja Maailmojen messuja

Lisätietoja oskari.jurvanen@evl.fi

Tutustu tapahtumakalenteriimmeLinkki avautuu uudessa välilehdessä.