lapsia kerhossa

Lapsille ja lapsiperheille

Lapset ja lapsiperheet                                                                                                  Paavali_pöllö_logo

Seurakuntien varhaiskasvatus    

Seurakunnan varhaiskasvatuksessa haluamme tukea koteja ja vanhempia kasvatustehtävässä. Tarjoamme monipuolista toimintaa kaikenikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Lapset voivat osallistua muun muassa päiväkerhoon, kirjepyhäkouluun, avoimeen päiväkerhoon, koululaisten iltapäivätoimintaan sekä perhekerhoon. Korostamme varhaiskasvatuksessa lapsuuden merkitystä ja lapsuuden ainutlaatuisuutta. Uskomme, että kristillinen arvomaailma tarjoaa lapselle parhaan mahdollisen kasvualustan. Olemme Sinua ja perhettäsi varten.

Varhaiskasvatuksen omat Facebook-sivut löydät alta. Sivuilta saat tietoa lapsiperheille tarkoitetuista ajankohtaisista tapahtumista, artikkeleista ja muista hyödyllisistä asioista. Lisäksi löydät meidät myös Instagramista nimellä pieni_on_suurta.

Tutustu Pieni on suurtaLinkki avautuu uudessa välilehdessä -Facebook-sivuun!

Pikalinkit kyseisiin aiheisiin tällä sivulla:

Syntymäpäiväonnittelut

Yhteistyö kunnan varhaiskasvatuksen kanssa

Perhekerhot ja avoimet päiväkerhot

Päiväkerhot

Leikkitoimintaa Päijät-Hämeen keskussairaalassa

Alakouluikäiset

Koululaisten iltapäivätoiminta

Varhaiskasvatuksen syntymäpäiväonnittelut

"Taivaan Isä, hoida kättä, pikkujalkaa, nyt kun elon matka alkaa."

Kotiseurakuntasi haluaa olla kasteen jälkeen mukana lapsen elämässä. Lapsi saa onnittelupostia seurakunnalta täyttäessään 1, 2, 3 ja 4 vuotta.
4-vuotiaille järjestetään Ilon kekkerit, 5-vuotiaille Raamattuseikkailu sekä 6-vuotiaat kutsutaan kummiretkelle. Näistä tapahtumista lähetetään henkilökohtaiset kutsut koteihin. Seurakunta antaa lisäksi 4-vuotiaille Lapsen Raamatun lahjaksi. 
Lisätietoja saat kunkin seurakunnan varhaiskasvatuksen esimieheltä.

Yhteistyö kunnan varhaiskasvatuksen kanssa

Seurakunnat pitävät kiinteää yhteyttä kunnan varhaiskasvatukseen. Katsomuskasvatusta kunnan varhaiskasvatuksessa toteuttavat varhaiskasvatuksen työntekijät, koska he tuntevat parhaiten lasten kysymykset ja ajattelun sekä perheiden näkemykset. Seurakuntien työntekijät tukevat varhaiskasvatuksen henkilökuntaa järjestämällä koulutusta, tiedottamalla katsomuskasvatukseen liittyvästä materiaalista ja järjestämällä lasten kirkkohetkiä.

Jokaisen seurakunnan alueella kokoontuu katsomuskasvatuksen alueryhmä 2–4 kertaa vuodessa. Ryhmään kuuluvat seurakunnan varhaiskasvatuksen pappi, varhaiskasvatuksen esimies ja kunnan varhaiskasvatuksen valitsemat edustajat alueittain (varhaiskasvatuksen opettaja ja yksi päiväkodin johtaja). Varhaiskasvatuksen yhteistyön koordinoinnista vastaavat seurakuntien varhaiskasvatuksen esimiehet.

Perhekerhot ja avoimet päiväkerhot

Perhekerhossa on ohjelmaa lapsille ja aikuisille yhdessä: laulua, leikkiä, askartelua, keskustelua, hiljentymistä ja pieni maksuton tarjoilu. Perhekerhoon voit tulla ilman ennakkoilmoittautumista jo ihan pienenkin vauvan kanssa.
Tutustu seurakuntien perhekerhoihin.

Avoin päiväkerho – lasten ja aikuisten yhteinen kerho – alkaa perheiden kirkkohetkellä. Avoimeen päiväkerhoon ei tarvitse ilmoittautua. Mukaan voit tulla ihan pienenkin vauvan kanssa. Kirkkokahvien ja mehujen jälkeen on mahdollisuus askarteluun, piirtämiseen ja leikkiin.
Tutustu seurakuntien avoimiin päiväkerhoihin.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Päiväkerhot

Päiväkerho on kirkon varhaiskasvatusta alle kouluikäisille lapsille. Päiväkerhoryhmiin otetaan 2-5-vuotiaita lapsia. Päiväkerhossa toteutetaan lapsi- ja perhelähtöisiä työtapoja, opetellaan erilaisuuden hyväksymistä ja monipuolista vuorovaikutusta. Toisin kuin avoimissa päiväkerhoissa, päiväkerhoon tulee hakea etukäteen. Turvallisessa ilmapiirissä tuetaan ja vahvistetaan lapsen suhdetta omaan itseen, toisiin ihmisiin, Jumalaan ja luontoon. Osa päiväkerhotyötä on myös leikkitoiminta Päijät-Hämeen keskussairaalassa, josta kerrotaan alla. 
Lue lisää seurakuntien päiväkerhoistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Leikkitoimintaa Päijät-Hämeen keskussairaalassa

Osa päiväkerhotyötä on myös leikkitoiminta Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Tuemme lapsen kokonaishoitoa leikkitoiminnalla, jota ohjaavat koulutetut lastenohjaajat. Poliklinikalla lapsella on mahdollisuus kädentöihin, peleihin ja leikkeihin odottaessaan pääsyä vastaanotolle. Myös sisarukset saavat osallistua toimintaan. Osastoilla lastenohjaajat käyvät tarpeen mukaan lapsen luona potilashuoneessa tai leikkivät ja pelaavat lasten kanssa osaston leikkihuoneessa. Leikkitoiminta sairaalassa täyttää vuonna 2025 jo 40 vuotta.

Lapsille verkossa

LastenkirkkoLinkki avautuu uudessa välilehdessä

FisucraftLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Alakoululaiset

Koulutyö

Lahden seurakunnat tekevät yhteistyötä Lahden koulujen kanssa. Jokaisella koululla on oma koulupastorinsa. Koulupastorina toimii tehtävään koulutettu pappi, nuorisotyönohjaaja tai muu seurakunnan työntekijä.

Seurakunta ja koulupastori pitävät koululla päivänavauksia. Seurakunta ja koulupastori järjestävät yhdessä koulun kanssa kirkkovuoden juhla-aikoihin ja koulun juhliin liittyviä eri muotoisia jumalanpalveluksia. Koulupastori toimii yhteyshenkilönä seurakunnan ja koulun välillä sekä tiedottaa koululle, oppilaille ja oppilaiden vanhemmille seurakunnan toiminnasta, kuten esim. varhaisnuorten toiminnasta, iltapäiväkerhoista, ekaluokkalaisten retkistä, Yhteisvastuu – keräyksestä yms. Seurakunnalla ja koulupastorilla on myös valmius toimia koululla kriisitilanteissa ja surun kohdatessa sekä aikuisena luottohenkilönä myös pienemmissä pulmissa ja vaikeuksissa. Toimintaa koordinoi Kasvatuksen keskuksessa kasvatustyön sihteeri.

Säännöllinen toiminta kouluikäisille

Varhaisnuorisotyö tarjoaa harrastekerhotoimintaa alakouluikäisille (7-14-vuotiaat) lapsille. Kerhot kokoontuvat viikottain arki-iltoina ja niitä ohjaavat koulutetut kerhonohjaajat. Lahden paikallisseurakuntien oma kouluikäisten viikkotoiminta, kerhot ja leirit löytyvät seurakuntien omilta lasten/nuorten nettisivuilta.
Lue lisää kouluikäisten kerhotoiminnasta

Koululaisten iltapäivätoiminta

Lahden seurakuntayhtymän toteuttama iltapäivätoiminta on osa Lahden kaupungin järjestämää iltapäivätoimintaa, joka on tarkoitettu ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille koulupäivän jälkeen
Lue lisää koululaisten iltapäivätoiminnasta.

Ota yhteyttä

Johtava varhaiskasvatuksen esimies
Lahden seurakuntayhtymä
Vapaudenkatu 6
15110 Lahti
Varhaiskasvatuksen esimies
Joutjärven seurakunta Lahden seurakuntayhtymä Nastolan seurakunta
(03) 89 111
Kasvatus ja perheasiat, Vapaudenkatu 6
15110 Lahti
Varhaiskasvatuksen esimies
Keski-Lahden seurakunta Lahden seurakuntayhtymä Salpausselän seurakunta
Vapaudenkatu 6
15110 Lahti
Varhaiskasvatuksen esimies
Lahden seurakuntayhtymä Launeen seurakunta
Kasvatus- ja perheasiat, Vapaudenkatu 6A, 3.krs
15110 Lahti