Vapahtaja on rauhan tuoja                   

Alkuvuonna odotukset tälle vuodelle olivat valoisat. Koronapandemiasta johtuvat kokoontumisrajoitukset tulisivat poistumaan ja arki palautuisi takaisin tuttuihin uomiinsa. Toisin kuitenkin kävi. Helmikuussa alkoi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Sodan vaikutukset Euroopan talouteen ja inhimilliset kärsimykset ovat himmentäneet lähitulevaisuutemme näkymät. Tuleva talvi, energiakriisi ja sodan mahdollinen eskaloituminen synkistävät mielemme. Miten meille käy? Kuinka ukrainalaiset selviät sodasta ja tulevasta talvesta? Varmasti lähes jokaista mietityttää, onko näkyvissä mitään mahdollisuutta rauhaan. Onko meillä toivoa tulevaisuudesta?

Jouluevankeliumi Vapahtajasta on nyt ajankohtaisempi, kuin kertaakaan sitten Suomen sotavuosien. Betlehemin kedolla paimenille ilmestyi Herran enkeli ja taivaallinen sotajoukko, joka ilmoitti ihmiskunnalle Vapahtajan syntymästä ja ihmeellisestä pelastajasta. Hän armahtaa meidät synnin tuomalta tuholta. Paimenet saivat kuulla myös Jumalan suunnitelmista meitä kohtaan.

”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Jumala lähetti meille Vapahtaja, Jeesuksen, koska Hän rakastaa meitä. Hänellä on meitä kohtaan hyvä tahto. Vapahtajan tähden Jumalan ja meidän välillä on rauha, vaikka me olemme ihmiskuntana rikkoneet Hänen tahtoaan vuosituhansien ajan. Mitä me vastaamme Hänen hyvyyteensä? Olisiko ihmistenvälinen rauha ja keskinäinen rakkaus Jumalalle mieluinen vastaus?

Rauha ei synny itsestään, vaan sen eteen on ponnisteltava ja nähtävä vaivaa. Meistä katsottuna rauhan syntyminen näyttää mahdottomalta, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista. Vapahtajan syntymä, elämä, kuolema ja ylösnousemus muistuttavat meille Jumalan kaikkivaltiudesta. Joulun aika on toivon näkyvä merkki maailmassa. Se saa meidät uskomaan ja luottamaan Jumalaan, jolle kaikki on mahdollista. Joulun aika kutsuu meitä toimimaan lähimmäistemme hyväksi sekä uskomaan, että parempaa maailmaa kannattaa rakentaa.

Antakoon Vapahtaja meille tähän runsaasti uskoa, toivoa ja rakkautta.

Siunattua Joulua!

Kari Eskelinen

Ota yhteyttä

Kirkkoherra, Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja
Nastolan seurakunta Lahden seurakuntayhtymä
PL 84 (Käyntiosoite Immiläntie 2, Nastola)
15111 Lahti

Nastolan seurakunnan kirkkoherra