Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä on selvitettävä, ettei aiotulle avioliitolle ole laissa säädettyjä esteitä. Ennen vihkimistä tulee siis suorittaa avioliiton esteiden tutkinta.

Avioliiton esteet voi tutkia seurakunta, jonka jäseniä kumpikin kihlakumppani tai toinen heistä on. Kihlakumppanien on yhdessä pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Esteiden tutkinta laitetaan vireille Lahden seurakuntayhtymän asiakaspalvelussa, Vapaudenkatu 6 katutaso. Tutkintatodistus on voimassa neljä kuukautta, joten sen voi pyytää hyvissä ajoin ennen vihkimistä.

Esteiden tutkintapyyntölomakkeen voi myös pyytää lähettämään kotiin. Voit palauttaa lomakkeen asiakaspalveluun tai lähettää sen postitse Lahden aluekeskusrekisteriin, Pl 84, 15111 Lahti.

Kihlaparin, joista toinen tai molemmat ovat ulkomaankansalaisia, avioliiton esteet tutkii Digi- ja väestötietovirasto, katso ohjeet www.dvv.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Todistuksen toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta lähetämme kihlaparille postitse kirjeenä. 
Emme lähetä todistuksia sähköpostitse.

Yhteystiedot:

Keskusrekisterissä avioliittoasioissa neuvotaan puhelinnumeroissa 044 719 4611 ja 044 719 1256.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus