Ristiäiset Lahden ev.lut.seurakunnissa

Onneksi olkoon, olette saaneet ihmiselämän arvokkaimman lahjan - lapsen. Saatte iloita hänestä ja kaikesta siitä elämän rikkaudesta, jota hän levittää ympärilleen. Lapsi on myös kutsu vanhemmuuteen. Laspsi tarvitsee turvallisuutta, rakkautta, huolenpitoa ja hyväksyntää. Vanhempina te olette niiden tärkeitä välittäjiä.

Varaa kasteaika sähköisestiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Ilmoittautumisissa käytetään tietoturvan (GDPR) vuoksi Suomi.fi -tunnistautumispalvelua.

Ristiäisistä sopiaksesi ota yhteyttä seurakuntatoimistoon p. 044 719 4629.

Miksi lapsi kastetaan

Kaste on evankelisluterilaisen kirkon toinen sakramentti ja se perustuu Jeesuksen sanoihin:

"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." (Matteus 28:18–20)

Kasteen kautta lapsesta tulee Jumalan lapsi ja Jeesuksen opetuslapsi. Samalla hänestä tulee paikallisseurakunnan ja maailmanlaajuisen Kristuksen kirkon jäsen.

Kasteessa Jumala kutsuu ihmisen nimeltä omakseen ja lahjoittaa hänelle oman uskon. Nimi on ihmisen käyntikortti, ja siitä tulee osa hänen persoonallisuuttaan. Kristityille kastejuhlassa ei ole kuitenkaan koskaan kyse pelkästä nimenannosta, vaikka juhla tunnetaan myös nimellä ristiäiset.

Ristiäisten järjestämiseen liittyviä käytäntöjä

Sivun oikeassa laidassa on kolme artikkelia liittyen ristiäisten järjestämiseen. Niiden lisäksi olemme kirjanneet avuksenne muutamia tärkeitä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ristiäisiä järjestettäessä.

Tutustu kasteoppaaseen tästä linkistä (pdf -tiedosto)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kastevirret

Virsikirjasta löytyy monta hyvää kastevirttä, esimerkiksi Virsikirjan virret 214- 219, sekä virsikirjan uusimmasta jumalanpalvelusliitteestä numerot 808–810. Kirkon sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä löydät myös verkkovirsikirjan ja muita linkkejä netissä oleviin virsiaiheisiin sivustoihin.

Tutustu kastevirsiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

YouTube-video

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku