Ristinkirkko

Keski-Lahden seurakunta

Ristinkirkko

Kirkkokatu 4, 15110 Lahti

050 577 2928 (suntio-vahtimestari)

Historia

Päätös vanhan kirkon purkamisesta ja uuden rakentamisesta sen paikalle sai aikaan kirkkokiistan, joka laajuudessaan ja kiihkeydessään oli ainutlaatuista Suomen kirkkorakentamisen historiassa.

Valitukset ja lausunnot erilaisille viranomaisille Aallon kirkkosuunnitelmista kestivät lähes seitsemän vuotta.

Aloittaessaan kirkon suunnittelun Alvar Aalto kävi tutustumassa tulevaan kirkon paikkaan. Puuston säilyttäminen, luonnonläheisyys ja kirkon avautuminen osaksi luontoa oli tärkeää Aallolle. Taustalla oli ajatus kirkosta Getsemanena, rauhan paikkana, jossa saattoi rukoilla ja hiljentyä keskellä aktiivista, nykyaikaista Lahtea. Ristinkirkon kolmiomainen muoto oli käytössä ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kirkon eteläpäädyssä on ristinmuotoinen 52 ikkunan muotoinen ikkunaryhmittymä. Alttariseinän yksinkertainen risti on työstetty Lahden vanhan kirkon tapulin tukihirrestä.

Ristinkirkon betoninen kellotapuli nousee neljänkymmenen metrin korkeuteen suoraan kirkon runkorakenteista. Se kätkee sisälleen samalla paikalla olleen Lahden vanhan puukirkon kolme kelloa, jotka ovat edelleen käytössä.

Lahden vanhan kirkon tapulin tukihirrestä on työstetty alttariseinän yksinkertainen risti ja kellotapulissa on 3 kelloa, jotka ovat edelleen käytössä.

• Vihittiin käyttöön adventtina 1978
  • Rakennusala 1228 m2, tilavuus 19250 m3

Ristinkirkon (1978) torni kohoaa korkeuteen arkkitehtonisesti vaikuttavana ja puhdaslinjaisena vanhalla kirkonpaikalla, Kolkanmäellä. Kaupunkikuvaan oleellisesti kuuluvan Alvar Aallon (1898-1976) suurteos peilaa tyylikkäästi toisen mestariarkkitehdin, Eliel Saarisen kaupungintaloa, joka on kauppatorin ylittävän akselin eteläisessä päässä.
Lahden pääkirkko Ristinkirkko on tunnettu jumalanpalvelusten, kirkollisten toimitusten sekä mittavien hengellisten tapahtumien pitopaikka. Seurakunta käyttää ahkerasti kirkon monipuolisia tiloja omissa tilaisuuksissaan.

Kirkkosalissa on 1150 istumapaikkaa.

Esteettömyys

Katutasosta pääsee kirkkosaliin pyörätuolilla, aulassa on inva WC ja hissillä pääsee parvelle ja alakerran kahvioonLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joka on vuokrattavissa. Induktiosilmukan kuuluvuusalueen kartta on kirkon ilmoitustaululla.

Yhteydenotot ja tilavaraukset seurakuntatoimistoon puh. 044 719 4629.

Kirkonmäellä on pysäköintialue n. 60 autolle, joista 2 on invapaikkaa.

Pelastussuunnitelma

Tästä pääset tutustumaan kiinteistön pelastussuunnitelmaan.

Linkki Ristinkirkon tilojen kuviin.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

TäältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä pääset virtuaaliesittelykierrokselle kirkon tiloihin.

Ristinkirkolle on ominaista myös kulttuurin vaaliminen. Kirkossa pidetään jatkuvasti konsertteja, näyttelyjä, juhlia ja muita tapahtumia, joista merkittävin on Lahden kansainvälinen urkuviikko. Maailman mestariurkurit ovat soittaneet Ristinkirkon 53-äänikertaisia, Urkurakentamo Veikko Virtasen urkuja. Hyvän akustiikkansa ansiosta kirkko on tärkeä konsertti- ja levytyspaikka.

Ovet ovat avoinna joka päivä klo 10 - 15 sekä tilaisuuksien yhteydessä

Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Jukka Immeli,

CREDO-raamattuluento. Kari Lehtovuori Taivas rajana, Auditorio

Raamattuluentoja ajankohtaisista aiheista. Maksuton! Tulkaa kaikki!

Lauri Westerlund, Katikeesia Hertsi, Lauri Töldsepp, Aurora Ikävalko

Heikki Kerätär, Anna-Maija Virtanen

Nelikätisesti -urkukonsertti, Katariina Kopsa, Anna-Maija Virtanen

Urkurit Katariina Kopsa ja Anna-Maija Virtanen soittavat yhdessä ja erikseen. Konsertissa on luvassa mm. tuttuja orkesteriklassikoita uruille sovitettuna. Vapaa pääsy. Ohjelma 10 €.

Messu - katso verkossa!

Heikki Kerätär, Helena Ylönen, Anna-Maija Virtanen, Aurora Ikävalko, Ristinkirkon kuoro

Kirkkokatu 4, 15110 Lahti

Tuomasmessu - osallistu verkossa!

Kansainvälinen tuomasmessu jossa mukana Lahti Gospel Big Band, puhe Pauli Rantanen, liturgia Seppo Vesala, juonto Maarika Laakso-Helle. Simultaanitulkkaus englanniksi. Messun jälkeen yhteinen iltapala kirkon alakerrassa. Messu striimataan Lahden seurakuntien YouTube-kanavalle

Maija Judén, Aurora Ikävalko