Päihteet ja riippuvuus

Henkilökohtainen keskustelu

Alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden runsas käyttö aiheuttaa kärsimyksiä sekä aineiden käyttäjälle että hänen läheisilleen. Seurakunnan päihdetyö lievittää päihteiden käytön synnyttämää hätää ja tukee pyrittäessä eroon päihdekierteestä.

Päihdetyön diakonit tarjoavat sielunhoitoa, keskusteluapua ja hoitoonohjausta.

Vastaanotolle Diakoniakeskukseen, Vapaudenkatu 6, Linkki avautuu uudessa välilehdessävoi tulla ajanvarauksella torstaisin klo 9–11.45. Huom! Varaa aika viimeistään keskiviikkoon klo 12 mennessä työntekijöiltä puh. 044 719 1269, 044 719 1268 tai toimistosta, puh. 044 719 1265.

Työntekijät tavattavissa

Matti Ahokas Päihde- ja kriminaalityön diakoni
matti.ahokas@evl.fi puh. 044 719 1269
Vapaudenkatu 6, PL 84, 15111 Lahti

Meri Kalanti päihde- ja asuntotyön diakonissa
meri.kalanti@evl.fi puh. 044 719 1268
Vapaudenkatu 6, 15110 Lahti

Laitos- ja vankilakäynnit

Päihdetyön diakonit vierailevat säännöllisesti päihdehuollon laitoksissa ja asumispalveluyksiköissä. Tapaamisissa keskustellaan, kerrotaan toiminnasta ja pidetään hartauksia.

Vankiloissa järjestetään kotipaikkaryhmiä ja sielunhoidollisia tapaamisia Lahden seudun vangeille. Säännöllisiä vierailuja tehdään Hämeenlinnan ja Mikkelin vankiloihin. Seurakuntayhtymä osallistuu myös jumalanpalvelusten toteuttamiseen lähialueiden vankiloissa. Vankeja kannustetaan etsimään tietä seurakuntaan, sen toimintaan ja palveluihin myös rangaistuksen suorittamisen jälkeen.

Vankeja pyritään tukemaan asunnon hankinnassa yhteistyökumppaneiden kanssa. Päihde- ja kriminaalityötä tehdään moniammatillisissa yhteistyöverkostoissa.

Retket ja leirit

Päihdetyö järjestää päihdekuntoutujille retkiä, leirejä ja kursseja. Pyrkimyksenä on tarjota virkistystä, lepoa ja seurakuntayhteyttä. Ne tukevat samalla päihteetöntä elämää.

Asunnottomuus

Lahden seurakunnat vuokraavat diakonisin perustein tukiasuntoja, joita on yhteensä 27 kpl. Asuntoja vapautuu erittäin harvoin. Tukiasunnossa asuminen on määräaikaista ja vuokrasopimuksia jatketaan maksimissaan 3 vuoden ajan. Asunnot ovat yksiöitä ja ne on tarkoitettu erityisesti yksinäisille ja asuntovaikeuksissa oleville.

Hakuedellytykset:

  • hakija on taloudellisten, sosiaalisten tai perhesyiden takia vailla asuntoa
  • hakijalla on riittävästi valmiuksia itsenäiseen asumiseen
  • mahdollisten päihde- tai mielenterveysongelmien osalta hoitojärjestelyt ovat kunnossa

Lisätietoja tukiasunnoista antavat:

Meri Kalanti (päihde- ja asuntotyön diakoni) puh. 044 719 1268,
Matti Ahokas (päihde- ja kriminaalityön diakoni) puh. 044 719 1269

Vuokrarästit

Maksamattomille vuokrille kannattaa aina tehdä jotain. Jos sinulla on vuokrarästejä, neuvottele vuokranantajan kanssa, ota yhteyttä sosiaalityöntekijään tai kysy talous- ja velkaneuvontaa.
Voit pyytää myös seurakunnan tarjoamaa tukea.