Tuemme lahtelaisia työelämässä, työttömyydessä sekä raha- ja asuntoasioissa

Kunnossa olevat raha-asiat, katto pään päällä ja ruoka ovat ihmisen perustarpeita. Työelämästä saadaan aineellista ja henkistä hyvää. Tuemme sinua arjessa ja sen huolissa. Diakoniatyöntekijöiden kanssa voit keskustella elämän asioista, mielen murheista tai arjen haasteista joko sopimalla henkilökohtaisen tapaamisajan tai tulemalla avoimille vastaanotoille.

Työelämän huolissa

Liian suuret vaatimukset työelämässä voivat väsyttää ihmisen, pahimmillaan polttaa loppuun asti.  Jos

 • olet väsynyt työhösi
 • kamppailet työpaineittesi keskellä
 • työelämän muutokset ahdistavat
 • elät irtisanomisuhan alla tai olet irtisanottu
 • koet ihmisyytesi tai ihmisarvosi olevan uhattuna
 • koet työelämän epäoikeudenmukaisuuden
 • pohdit elämän tarkoitusta tai
 • pohdit työtä ja työelämää koskevia eettisiä kysymyksiä, 

ota yhteyttä vaitiolovelvolliseen pappiin tai diakoniatyöntekijään, joka kuuntelee ja keskustelee kanssasi mieltäsi painavista työelämään liittyvistä asioista.

Lisätiedot
Jos sinulla ei ole jo tiedossa tuttua ja luotettavaa kirkon työntekijää, voit ottaa yhteyttä Lahden seurakuntayhtymän yhteiskuntatyön pappiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä, Tomi Alasalmeen, 044 719 1288, tomi.alasalmi@evl.fi. Hänen tehtäviinsä kuuluu kirkon yhteyksien rakentaminen työelämään ja työn kysymykset.

 

Työttömyydessä

Apua ja tukea työttömyydessä saat papeilta ja diakonityöntekijöiltä. Heidän kanssaan voit jutella luottamuksellisesti sekä diakoniatyöntekilöiltä voit saada tilapäistä rahallista apua. Voit ottaa yhteyttä joko päivystävään pappiin, oman seurakuntasi pappiin tai yhteiskuntatyön pappiin ja jutella. Diakoniatyöntekijöiden ajanvaraukselliset ja avoimet vastaanottoajat näet täältä.

Monitoimikeskus Takatasku

Apua saa myös Lahden seurakuntayhtymän ja Lahden kaupungin ylläpitämässä Monitoimikeskus TakataskussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, jossa voit työskennellä ja saada edullisia palveluja.

Voit pyrkiä eteenpäin työllisyyspolullasi Takataskun kautta, jos

 • olet ollut työttömänä jo pidempään
 • sinulla ei ole ammatillista koulutusta
 • olet maahanmuuttaja
 • osatyökykyinen
 • nuori tai jo iäkkäämpi työnhakija.

Vaihtoehtomme ovat työkokeilu, palkkatukityö ja opiskeluun liittyvä harjoittelu tai työssä oppiminen.
Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä työvalmennuspäällikköömme.

Lisätiedot
Monitoimikeskus Takataskun verkkosivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Seurakuntayhtymän työntekijät Monitoimikeskus TakataskussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
"Monitoimikeskus Takatasku työllistää tekemään hyvää"Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Taloudelliset ongelmat

Lahden seurakunnat tarjoaa talousneuvontaa ja taloudellista tukea.

Lahen Tane – talousneuvontaa raha- ja velkasotkuissa

Joskus on hyvä saada tiukkaan taloustilanteeseen ulkopuolista näkökulmaa ja pohtia yhdessä, mitä voisi tehdä. Lahen Tanen vapaaehtoiset tarjoavat talousneuvontaa arjen raha-asioiden hoitamiseen vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoiset ovat talousalan ammattilaisia tai kokemusasiointuntijoita. Neuvonta on yksilöllistä ja määräaikaista keskusteluapua. Neuvontakertoja voi olla yhdestä viiteen.

Lisätiedot
Ajanvaraus diakoniatyöntekijän tai Lahen Tanen koordinaattorin kautta:
Diakoniakeskuksen ajanvaraus p. 044 719 1265
Lahen Taneen koordinaattorit Tomi Alasalmi p. 044 719 1288, Olavi ”Olli” Kopo p. 040 721 1440

Taloudellinen avustaminen

Kun rahat eivät riitä, sinulla on mahdollisuus hakea taloudellista apua diakoniatyöltä. Sen päämääränä on lähimmäisen auttaminen. Seurakunnan taloudellinen apu on pääsääntöisesti kertaluontoista.

Taloudellista tukea hakevalta edellytetään, että hän on selvittänyt mahdollisuuden saada yhteiskunnan lainmukainen sosiaaliturva. Taloudellisen avun muotoja ovat raha- ja ruoka-apu. Voit hakea apua ottamalla yhteyttä diakoniatyöntekijöihin tai tulemalla diakoniatyönvastaanotolle. Vähävaraisuuden toteamiseksi sinun tulee esittää samassa ruokataloudessa asuvien tulo- ja menotiedot.

Ennen diakonia-avustuksen myöntämistä selvitetään mahdollisuutesi yhteiskunnan tarjoamaan apuun. Kirkon taloudellinen avustaminen on luonteeltaan kertaluonteista kriisiapua. Taloudellista avustusta haettaessa on toimeentulotukihakemus oltava vireillä. Ota käyntiä varten mukaasi henkilöllisyystodistus sekä selvitykset taloudellisesta tilanteestasi, kuten viimeisin toimeentulotukipäätös, tositteet tuloista ja menoista ja mahdollinen velkajärjestelypäätös. Huomioithan, että takuuvuokran maksuun emme myönnä avustusta.

Lisätiedot
Diakoniakeskuksen ajanvarausLinkki avautuu uudessa välilehdessä p. 044 719 1265

Työttömien ja pienituloisten ruokailut ja ruoka-apu

Edulliset lounaat ja muuta toimintaa Launeella

Liipolan seurakuntakeskuksessaLinkki avautuu uudessa välilehdessä on tarjolla edullista lounasta keskiviikkoisin klo 12. Lounaan hinta on työttömiltä ja eläkeläisiltä 5 €, lapsilta 2 € ja muilta 6,50 €. Tarkista tapahtumakalenterista ajat.

Launeen kirkonLinkki avautuu uudessa välilehdessä ovet ovat auki arkisin klo 12 - 18. Alakerran Lämpiössä on tarjolla kahvia, teetä ja juttuseuraa. Perjantaisin on yhteinen maksuton aamupala klo 10.00. Aamupalan jälkeen hävikkiruokajako, ota oma kassi mukaan. Tarkista tapahtumakalenterista ajat. Toimintaa on myös monenlaisissa ryhmissä.

Lisätietoja: seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä, p. 03 7340862

Tervetuloa mukaan!

Ruokaperjantai Ahtialassa

klo 11.30, Ahtialan seurakuntakeskusLinkki avautuu uudessa välilehdessä, Alasenkatu 4

Ohjelmassa alkuhartaus ja ruokailu. Tarkista tapahtumakalenterista ajat.

Älä jää yksin, tule seurakuntakodille!
Ruokailutapahtuma on kaikille avoin tilaisuus, johon voi tulla yksin tai yhdessä kaverin kanssa nauttimaan hyvästä ruuasta ja jutustella yhdessä mieltä askarruttavista asioista.

Mikäli sinulla on taloudellisia vaikeuksia, voit anoa diakoniatyöntekijältä avustuksen ruokalippuun. Tiedustelut  puh. 044 719 1439

Yhteinen ruokailu Salpausselän kirkolla

Tiistaisin klo 11.30 Lounaan hinta työttömiltä ja eläkeläisiltä 5€, lapset 2€, muilta 6,50€. Ilmaiseen ruokailuun oikeuttavia lippuja voi anoa diakoniatyöntekijän vastaanotolta (tulo- ja menotiedot esitettävä). Tarkista tapahtumakalenterista ajat.

Torstaisin klo 9.30 maksuton Yhteinen aamupuuro Salpausselän kirkollaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Aamupalan jälkeen jaetaan hävikkiruokaa, ota oma kassi mukaan.

 

Asunnottomuus

Lahden seurakunnat vuokraavat diakonisin perustein tukiasuntoja, joita on yhteensä 27 kpl. Asuntoja vapautuu erittäin harvoin. Tukiasunnossa asuminen on määräaikaista ja vuokrasopimuksia jatketaan maksimissaan 3 vuoden ajan. Asunnot ovat yksiöitä, ja ne on tarkoitettu erityisesti yksinäisille ja asuntovaikeuksissa oleville.

Hakuedellytykset:

 • hakija on taloudellisten, sosiaalisten tai perhesyiden takia vailla asuntoa
 • hakijalla on riittävästi valmiuksia itsenäiseen asumiseen
 • mahdollisten päihde- tai mielenterveysongelmien osalta hoitojärjestelyt ovat kunnossa

Lisätietoja tukiasunnoista antaa
diakoni Katja Ruotoistenmäki-Pirttimaa, p. 044 719 1491

Vuokrarästit

Maksamattomille vuokrille kannattaa aina tehdä jotain. Jos sinulla on vuokrarästejä, neuvottele vuokranantajan kanssa, ota yhteyttä sosiaalityöntekijään tai kysy talous- ja velkaneuvontaa. Voit pyytää myös seurakunnan tarjoamaa tukea.

Lisätiedot
Diakoniakeskuksen ajanvarausLinkki avautuu uudessa välilehdessä p. 044 719 1265