Kirkastusjuhlaa!

Eri puolilla Suomea vietetään kirkastusjuhlia. Jotkut näistä ovat hengellisiä kesäjuhlia, toiset pikemminkin viihteellisiä. Kuitenkin näillä juhlilla lienee sama tausta. Niitä on vietetty kirkastussunnuntain aikoihin.

Kirkastussunnuntai taas on saanut nimensä siitä, kun Jeesus lähimpien oppilaidensa kanssa nousi vuorelle rukoilemaan. He halusivat jättää hälinän ja kiireen ja olla hiljaisuudessa ja rukouksessa Jumalan edessä. Ei se olisi lainkaan huono asia tämän päivän kiireen keskellä kenellekään meistä. Mutta siellä heidän rukoillessaan Jeesuksen muoto muuttui. Hänen kasvonsa alkoivat sädehtiä ja vaatteensa hohtaa. Samalla opetuslapset näkivät ilmestyksen, jossa olivat Mooses ja Elia.

Tilanne oli samalla kertaa jännittävä ja kuitenkin hyvä. Siksi opetuslapset olisivat halunneet jäädä tähän kokemukseen ja tapahtumaan. Merkiksi siitä he olivat valmiita rakentamaan kolme majaa, Jeesukselle, Moosekselle ja Elialle. Paikka peittyi vielä pilveen, josta kuului ääni: ”Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!”

Tästä tapahtumasta, Kristuksen kirkastumisesta, on kirkastussunnuntai saanut nimensä, samoin em. kirkastusjuhlat. Ja onhan se juhlan aihe, kun Kristus kirkastaa itsensä meille. Taivaallinen Isä itse todisti, että hän, Jeesus Kristus on hänen poikansa. Siksi häntä on hyvä kuulla ja seurata.

Ehkä joskus Jumala voi meitä puhutella hyvinkin läheisesti. Sellaisia Jumala voi antaa meille rohkaisuksi ja uskomme vahvistukseksi. Näistä kokemuksista on kuitenkin palattava tavalliseen arkeen, kuten opetuslastenkin oli palattava työnsä pariin ja ihmisten keskelle. Siellä on kristityn kutsumus.

Heikki Pelkonen