Lahden seurakunnat on matkalla hiilineutraaliksi

Ympäristövastuumme nousee kristillisen uskon ytimestä. Kristillinen toivo ulottuu koko luomakuntaan, jota Jumala asetti ihmisen myös varjelemaan. Tutustu ympäristötyöhömme ja työhömme ympäristössä.

Mies ja nainen iloitsevat ympäristöstä metsässä.
Yhteiskunnallisen työn pastori Tomi Alasalmi ja luontopastori Anna-Mari Kopo suunnittelevat Lahden seurakuntien ympäristötoimintaa.

Kiinteistöjemme päästövähennykset

Vähensimme yli 90 prosenttia kiinteistöjemme kaukolämmön ja sähkön hiilidioksidipäästöjä vuonna 2021. Päästöt vähenivät 706 tonnista noin 30 tonniin verrattuna vuoteen 2020. Vuoden 2021 alusta alkaen lämmitykseen käytetään Lahti Energian sertifioimaa päästötöntä kaukolämpöä. Lisäksi kiinteistöjen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta noin 3 200 megawattituntia katetaan uusiutuvalla energialla, mikä vastaa noin 90 prosenttia keskimääräisestä vuosikulutuksesta.

Päästöjemme kompensointi

Jätehuoltomme päästöjä kompensoidaan. Konkreettiset tavoitteet ovat onnistuneet yhteistyössä palveluntarjoajiemme kanssa.

Jätteiden lajittelua seurataan vuosittain

Jätemäärän kehitystä Lahden seurakunnissa ja sen yhteisissä työmuodoissa on seurattu tarkemmin vuositasolla vuodesta 2019 lähtien, jolloin sekajätettä syntyi 66 tonnia. Vuonna 2021 sekajätteen määrää saatiin pienennettyä 49 tonniin. Sekajäteindikaattori asetettiin ympäristöohjelmaan vuosille 2019–22. Sekajätteen määrää on pienentänyt lajittelun lisääminen, roska-astioiden tyhjennysvälin harventaminen ja astioden pienentäminen.

Luontokartoitukset

Lahden seurakuntien kaikilta hautausmailta teetettiin kesällä 2021 kaksi luontokartoitusta. Liito-orava-, pesimälinnusto- ja lepakkoselvitys on luettavissa täällä. Putkilokasvikartoitus on luettavissa täällä. Kuuntele Kirkonseudun podcast lepakkokartoitusretkeltä kesällä 2021:

Ympäristödiplomin uusiminen alkaa jälleen syksyllä 2022

Lahden seurakunnat on sitoutunut kirkon hiilineutraaliin tavoitteeseen vuoteen 2030 mennessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Ympäristötyömme kivijalka on kirkon ympäristödiplomijärjestelmä. Ympäristödiplomimme uusiminen alkaa jälleen syksyllä 2022. Olemme sitoutuneet vähentämään luontoon kohdistuvia haittoja omassa toiminnassamme ja ohjaamaan seurakuntalaisia toimimaan samoin.
Yhteiskunnallisen työn pastori Tomi Alasalmi

Lahden seurakuntayhtymälle myönnetty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ympäristödiplomi on voimassa vuosina 2019–2023. Edellinen diplomi oli voimassa vuoden 2017 loppuun. Saimme diplomin ensimmäisen kerran jo vuonna 2001, jolloin järjestelmä otettiin käyttöön.  Ennen tätä Lahdessa oli tehty uraauurtavaa työtä ja julkaistu kirkkomme ensimmäinen ympäristöohjelma jo vuonna 1990.

Tutustu toimintaamme luonnossa

Rippikoulujen opetuspaketti ympäristötunteista

Olemme laatineet yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa rippikouluille opetuspaketin ympäristötunteiden käsittelystä ja välineistä luonnon tarjoaman hyvinvoinnin kokemiseen. Pakettiin kuuluu myös turvallisen keskustelun huoneentaulu. Paketti on kaikkien Suomen seurakuntien käytettävissä.

Lataa Tunne luontosi -riparioppitunnin materiaaliLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lataa riparioppitunnin turvallisen keskustelun huoneentauluLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lue lisää projektia koskevasta tiedotteesta

Lähimetsä tarjoaa puitteet monipuolisille luontopyhiinvaelluksille

Ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen luontoon. Kotikaupungin luontopyhiinvaelluksilla kuljemme yhteistä reittiä metsässä, järven rannassa, puistossa, suolla ja vesillä. Vuodenajat, kirkkovuosi ja luonto tarjoavat erilaisia teemoja. Kuljemme kävellen, rollaattoreilla, pyörällä, kanootilla, sup-laudoilla tai vaikkapa kotieläimet seuranamme. Jutellaan. Kuunnellaan ja tunnistetaan kaupunkilintuja. Rukoillaan tai pidetään hartaus. Välillä ollaan vain hiljaa. Siihen meillä on myös pysyvä paikka Lahdessa Teivaanmäen metsässä, joka nousee Vesijärven rannasta kohti Salpausselän huippuja. Sen hiljaisuuden polun varrella voi pysähtyä puihin kiinnitettyjen tekstien äärelle – yksin tai yhdessä.
Luontopastori Anna-Mari Kopo

Metsärukous

Sanat: Anna-Mari Kopo

Metsä huokuu, niin kuin koko luomakunta rukoilisi, Sinä kuulet sen. Sinä olet elämä. Olet läsnä lepänkäävässä, korvasienessä ja lumikorennossa. Olet elämä ihmisessä, joka tulee maasta ja muuttuu maaksi. Olet olemassaolon lähde.
Kaikki saavat voimansa ja elämänsä sinulta, kuuset, männyt, pihlajat, katajat, vadelmapensaat, mustikanvarvut. Jokainen metsän asukas, pienistä mikrobeista suuriin kasveihin ja eläimiin, kaikki saavat voimansa sinulta. 
Auta minua kunnioittamaan pieneliöiden elämää, hyönteisten, ampiaisten, siirojen, kärpästen elämää, sienirihmaston, hitupihtisammaleen ja mikrosienten elämää. Opeta minua arvostamaan karhujen, susien, ahmojen, peurojen, oravien, metsähiirten elämää. Olen itsekin osa metsää, olen osa luomakuntaa. Sinä annat elämän. Anna meille rohkeutta suojella ja rakastaa luomakuntaasi.
 

Kysy lisää ympäristötoimistamme

Yhteiskunnallisen työn pastori
Lahden seurakuntayhtymä
Seurakuntatyön erityispalvelut
Vapaudenkatu 6
15110 Lahti

Konsertteja luontokohteen hyväksi

Minusta on tärkeää tarjota ihmisille mahdollisuus vaikuttaa konkreettisesti luonnonsuojelutyöhön. Monella lapsella ja nuorella on huoli luonnosta. Konserteissamme esimerkiksi Lahden konservatorion oppilaat pääsevät osallistumaan talkoisiin omalla osaamisellaan: soittamalla ja laulamalla. Konserttien tuotto syntyy yleisön vapaaehtoisista ohjelma- ja tukimaksuista. Tarkoitus on tukea paikallisia luontokohteita rahallisesti ja tehdä niitä tunnetuksi. Musiikkiesitysten välissä juontajat kertovat tukikohteen toiminnasta. Meidän kaikkien tehtävä on varjella luontoa. Tämä on meidän tapamme.
Aurora Ikävalko, Keski-Lahden seurakunnan kanttori
 

Miikka Kallion vinkit ulkona nukkumiseen 

Ulkoilu ja liikunta on iso osa elämääni. Siihen liittyy myös ulkona nukkuminen, mihin haluan kannustaa myös muita. Siksi toteutan välillä livelähetyksiä pimeästä metsästä Lahden seurakuntien some-kanavalla. Siinä on samaa hetkessä elämisen meininkiä, johon olen muusikkona tottunut. En aina suunnitele tarkkaa yöpymispaikkaa etukäteen, vaan kävelen metsään. Etsin suorassa lähetyksessä sopivan makuusijan. On mahtavaa, kun saan videopuhelun esimerkiksi perheeltä, joka on käymässä telttaan nukkumaan.
Miikka Kallio, tapahtumatuottaja, nuorisomuusikko, Suomen Ladun ulkoilulähettiläs

Tarvikevinkit onnistuneeseen yöpymiseen ulkona

•    Riippumatto tai teltta.
•    Riippumaton kanssa lisäksi katos eli tarppi. Kesällä hyttysverkko. Talvella riippumaton alle asetettava kylmyydeltä suojaava lämmöneriste eli underquilt.
•    Makuualusta tuomaan lämpöä
•    Eväät
•    Lämmintä vaatetta
•    Seikkailumieltä