Kirkko kantaa vastuunsa ympäristönsuojelusta

Kirkon ympäristövastuu nousee kristillisen uskon ytimestä, uskosta Kolmiyhteiseen Jumalaan ja hänen Raamatussa antamistaan käskyistä. Jumala asetti ihmisen ”viljelemään ja varjelemaan” luomakuntaansa. Ympäristöongelmat eivät ole vain teknisiä kysymyksiä, vaan pohjimmiltaan on kyse ihmisen suhteesta Jumalaan ja luontoon. Kristillinen toivo ulottuu koko luomakuntaan, mikä tarjoaa kirkolle profeetallisen tehtävän.

Olemme sitoutuneet vähentämään luontoon kohdistuvia haittoja omassa toiminnassamme ja ohjaamaan seurakuntalaisia toimimaan samoin. Kirkon ympäristödiplomi eli virallinen ympäristösertifikaatti on hyvä apuväline tässä työssä. Ympäristödiplomilla on samat hengelliset ja teologiset lähtökohdat kuin Kirkon ilmasto -ohjelmalla: kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus. Ihmisen vastaus Jumalalle on kiitollisuus ja kiitollisuudesta nouseva rakkaus, halu toimia luonnon hyväksi. Kunnioitamme luontoa, koska luomakunta on osallinen Luojansa pyhyydestä. Meidän tulee kantaa vastuuta myös köyhistä, joiden elämää ilmastonmuutos uhkaa. Kristinusko on vastavoima kulutuskulttuurille.

Lahden seurakuntayhtymälle myönnetty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ympäristödiplomi on voimassa vuosina 2019-2023. Saimme diplomin ensimmäisen kerran jo vuonna 2001, jolloin järjestelmä otettiin käyttöön. Ennen tätä Lahdessa oli tehty uraauurtavaa työtä ja julkaistu kirkkomme ensimmäinen ympäristöohjelma jo vuonna 1990. Edellinen diplomi oli voimassa vuoden 2017 loppuun.

Tutustu

Ota yhteyttä: