Rantamaisema illalla auringonlaskun jälkeen.

Retriitit

Retriitti tarkoittaa vetäytymistä. Retriitissä ihminen saa levähtää ja hengähtää sekä samalla saa matkaevästä. Retriittejä järjestetään pääosin Upilan leirikeskuksessa sekä joskus myös Luomaniemen leirikeskuksessa. Ohjaajat ovat kouluttautuneet Hiljaisuuden Ystävät r.y.:ssä.

Retriittejä järjestetään muutaman kerran vuodessa ja niihin voi ilmoittautua tapahtumakalenterissa, kun ilmoittautumislinkki on aktiivinen.

Syksyn 2019 retriitit:

• 13.-15.12. Jouluretriitti, ohjaajina Pauliina Hatakka ja Sonja Turunen

Lisäksi:

• Hiljaisuutta Launeen lähteellä 16.11 klo 12-18

Hiljaisuuden päivää Launeen kirkolla rytmittävät rukoushetket ja päivällinen ja se päättyy ehtoollishartauteen. Mahdollisuus kahdenkeskiseen keskusteluun ohjaajan kanssa. Mukana Kati Saukkonen ja Teija Kuuppo. Kahvit ja keittopäivällinen 5 €. Ilmoittautuminen 12.11. mennessä tapahtumakalenterin kautta.

Hiljaisuuden retriitti ja henkilökohtaisesti ohjattu retriitti

Hiljaisuuden retriitti on kaikille täysi-ikäisille avoin, useimmiten viikonlopun mittainen mahdollisuus sitoutua hiljaisuuteen ryhmässä. Retriitissä saat levätä, miettiä ja kuunnella omaa sisintäsi.

Yhteinen hiljaisuus luo yhteyden kokemuksen. Ei tarvitse ottaa roolia, suorittaa tai hakea kontaktia. Hiljaisuudessa elämän yksinkertaisuus ja pyhyyden kokemus saavat tilaa. Hiljaisuutta rytmittävät yhteiset rukoushetket, ehtoollisenvietot, virikepuheet, mietiskelyhetket ja ruokailut. Väljä päiväohjelma vapauttaa luonnollisen rytmin löytymistä.

Osallistujalla on oma huone, kirjallisuutta saatavilla ja mietiskelytiloja käytettävissä. Koulutetut ohjaajat antavat myös rajatun mahdollisuuden henkilökohtaiseen keskusteluun.

Hiljaisuuden retriitin lisäksi sinulla on mahdollisuus myös henkilökohtaisesti ohjattuun retriittiin, joka yhdistää hiljaisuuden ja hengellisen ohjauksen.

Lahden seurakuntayhtymässä lisätietoja retriiteistä saat pastori Anna-Mari Kopolta, anna-mari.kopo@evl.fi, p.044-7191 437.

Siunaa maapalloa

"Jumala, siunaa maapalloa,

kaikkia sen olentoja,

sen karheita kasvonpiirteitä.

kaupunkeja, maata,

metsiä, järviä, jokia ja meriä.

Siunaa maapalloa, tehtaita, toreja.

ilmakehää taivasta,

hoida sitä huolella.

varjele sen elämää,

ettemme turmele.

suo jokapäiväinen valo.

Siunaa maapalloa,

vain sinä Herra, suojaat sen."

Neuleretriitissä Upilassa syksyllä 2018