Pidätkö elämänkumppaniasi itsestäänselvyytenä?

Moni parisuhteessa elävä tottuu helposti valitsevaan tilanteeseen. Kaikki on tavallaan hyvin. Kuitenkin huomaamatta parisuhde on käynyt etäiseksi ja jotenkin mauttomaksi. Se on kuin vanhan koiran suhde luuhun. Enää ei viitsi itse oikein koskea. Hieman väsyneesti haukahtaa, jos joku toinen yrittää kajota siihen.

Tällaiseen parisuhteen tilanteeseen liittyy oma riskinsä. Aletaan helposti kaivata lohtua parisuhteen ulkopuolelta. Jokainen meistä tarvitsee sitä, että tulisi päivittäin huomatuksi naisena tai miehenä. Jokainen meistä tarvitsee hellyyttä, huomavaisuuksia ja sen kuulumista, että minussa on vieläkin sitä jotakin. Jos palautetta ei saa omalta puolisolta, niin palaute, jota sitten saa työpaikalta, ravintolaillasta, ulkomaan matkalta virkistää kuin sade kuivaa keväistä luontoa. Ihastumisen tunne on mukava. Sitä on kiva kokea vuosien jälkeen. Se on usein helppo myös salata. Mutta silloin voidaan olla jo vaarallisessa tilanteessa.

Mitä olisi tehtävä? Ellet havahdu tekemään mitään, huomaat kohta allekirjoittavasi eropaperia ja riiteleväsi vaivalla hankitun kodin jaosta ja lasten tapaamisoikeuksista! Sen jälkeen jälkiviisaus on helppoa.  Kunpa olisimme tiedostaneet tunteiden puuttumisen ajoissa ja puhuneet siitä.

Avoimuus ja tilanteen huomaaminen ovat kaiken korjaamisen lähtökohta. Kerro puolisollesi, miten kaukana tunnet olevasi hänestä. Kerro hänelle ihastuksen tunteistasi toiseen heti. Avoimuus suojelee suhdetta. Kerro myös se, että kaikesta huolimatta haluaisit alkaa hoitaa omaa suhdettanne. Voitte hakea myös ulkopuolista apua oman seurakunnan työntekijöiltä, perheasiain neuvottelukeskuksesta Lahdesta (ajanvaraus 044 719 1535 ma, ke ja pe klo 8.00-11.00 tai jonkun järjestön avioliittoleireiltä (esim. https://parisuhdekeskus.fi tai https://www.kansanraamattuseura.fi)

Rakkautta ja romantiikkaa voi syntyä uudelleen väljähtyneeseen suhteeseenkin, jos vain yhdessä  teette töitä suhteenne eteen.

Kappalainen
Nastolan seurakunta
PL 84 (Käyntiosoite: Immiläntie 2, Nastola)
15111 Lahti

Olen työskennellyt Nastolan seurakunnan pastorina vuodesta 1987.