Ristinmerkki, Lionel Messi ja minä

Katselen televisiosta suosikkijoukkueeni Barcelonan peliä. Pallo kulkee taitavasti mieheltä miehelle. Lionel Messi, kuudesti maailman parhaaksi valittu pelaaja viimeistelee maalin. Hän jatkaa juoksuaan ja siunaa itsensä ristinmerkillä. Hän kohottaa molemmat etusormensa ja katseensa ylös. Nuo eleet koskettavat minua. Niissä on minulle viesti. Ikään kuin Lionel kertoisi: Lahjani, terveyteni ja tämäkin maali ovat riippuvaisia Jumalan siunauksesta. Hänelle kuuluu kaikesta kunnia.

Kun lapsemme lähtivät aikanaan kouluun. Vaimollani oli tapana rientää heidän peräänsä ovelle ja siunata heidät pyhällä ristinmerkillä. Se herkisti minua. Teki mieli tehdä samoin, mutta ajattelin: Tuo on vaimon juttu.

Makaan vuoteella. Iltarukous jää kurkkuun. Ajatuksia ei nouse mieleen -ei edes suomalaisen miehen iltarukousta: ”Niinkus tiedät. Amen.” Hapuilen pimeässä huoneessa ristinmerkkiä. Vien käteni hitaasti otsalta ensin rinnalle, sitten vasemmalta olkapäältä oikealle. Olen rukoukseni pitänyt. Koko elämäni on jätetty Jumalani varaan. Nukahdan.

Ristinmerkin teko on luontevaa katolilaisille ja ortodokseille. Vieraampaa se on meille luterilaisille. Luther opettaa kirkkomme Katekismuksessa: Siunaa itsesi aamuin illoin pyhällä ristinmerkillä.

Rippikoululeirillä harjoittelemme iltahartaushetkissä ristinmerkin tekoa. Suljemme sitä tehdessä ajatuksemme, tunteemme ja koko fyysisen olemuksemme Taivaan Isän käsiin.

”Ristinmerkki on piirretty otsaani ja rintaani jo kasteeni hetkellä. Sen merkin turvin voin aloittaa aamuni ja sen suojaan voin sulkea yöni. Se kantaa minua läpi elämän, se kantaa myös läpi kuoleman. Viimein arkkuni kanteen piirretään hiekalla ristinmerkki. Ristinmerkki on elämän merkki. Kuolema on voitettu Golgatan ristillä.”

Sinäkin voit kanssani tapailla ristinmerkkiä silloin kun tarvitset suojelusta, rohkaisua, haluat siunata lapsesi, läheisesi tai ruokasi. Voit jättää itsesi ristimerkillä Jumalan haltuun tullessasi kirkkoon, polvistuessasi ehtoollispöytään tai noustessasi siitä tai kun kolmiyhteisen Jumalan nimi mainitaan.

Siunatkoon sinua kolmiyhteinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Kappalainen
Nastolan seurakunta
PL 84 (Käyntiosoite: Immiläntie 2, Nastola)
15111 Lahti

Olen työskennellyt Nastolan seurakunnan pastorina vuodesta 1987.