Kristus-valo loistaa pimeyden keskellä

Ottakaa vastoinkäymisten kestämisessä ja kärsivällisyydessä esikuvaksenne profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä. Niitä, jotka kestävät loppuun asti, me ylistämme autuaiksi. Te olette kuulleet Jobin kestävyydestä ja tiedätte, mihin tulokseen Herra antoi sen johtaa. Herra on laupias ja anteeksiantava (Jaak.5:10–11).

Monesti kun elämässä on vaikeaa, ei näe ulospääsyä vaikeasta tilanteesta. Uskon liekki palaa himmeällä liekillä tai on jopa sammumaisillaan. Ikään kuin Kristus-valo ei toisi ollenkaan valoa elämään. On kuin olisi syvässä, pimeässä kuopassa, jonka seinämät estävät valon näkemisen.

Erään tarinan mukaan kaksi hiirtä putosivat syvään kerma-astiaan. Toinen hiiri luovutti, koska korkeita seinämiä pitkin ei pystynyt kiipeämään. Tilanteesta ei voinut selviytyä. Toinen hiiri puolestaan räpiköi ja taas räpiköi. Ja kun se oli aikansa räpiköinyt, kerma muuttui voiksi ja toi pelastuksen. Tuo räpiköivä hiiri ei luopunut toivosta, vaikka sillä itsellään ei ollut ratkaisua tilanteessa. Se halusi selvitä.

Kun meilläkin on tunne, että olemme vastoinkäymisten vuoksi ikään kuin kuopassa, emme luovu toivosta. Emme luovu toivosta, vaikka meillä itsellämme ei olisi ratkaisua tai ulospääsyä tilanteesta. Luotamme, että Jumala vie meitä eteenpäin.

Ajan mittaan pääsemme kuopasta pois. Näemme mielessämme, sydämemme sopukoissa, kaukaa loistavan himmeän valon. Syntyy halu mennä tuota valoa kohti, Kristus-valoa kohti. Kristus näyttää meille tien Jumalan luokse. Kun siis menemme tuota Kristus-valoa kohti, menemme kohti Jumalaa. Toisin sanoen avaamme sydämemme Jumalalle. Hän vahvistaa meitä, lisää uskoamme ja vie hänen lähelleen.

 

Virpi Vikman

Vs.diakoniapastori
Nastolan seurakunta
PL 84
15111 Lahti (Käyntiosoite Immiläntie 2, 15560 Nastola)