KYLMÄ LIESI

Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään… Martta, otti hänet vieraakseen... Maria asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni?... Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.”   Luuk. 10: 38-42

Mitähän olisit tuuminut Jeesus, jos Martta ei alun perinkään olisi ollut häärimässä keittiössä ja kaapimassa kesäkurpitsoita uunipannulle ja taputtelemassa jauhoisin käsin leipäsiä sinulle ja seuralaisillesi? Että keittiön liesi olisi ollut kylmä ja kanat tappamatta juoksennelleet pitkin pihaa.

Jeesus, minua on ehkä aina vähän loukannut nämä sinun sanasi Martalle. Ehkä myös siksi, että olen touhunnut pyhämekko paistinrasvassa ja otsa hiessä keittiössä, kun mieheni on pitänyt vieraille hauskaa seuraa tai puhunut syvällisiä heidän kanssaan olohuoneen puolella.

No niin, Jeesus. Kiitos, että otat ärtymykseni jälleen vastaan. Saan olla aito. Silti haluan myös kuunnella Martalle sanomaasi. Haluan istua välillä alas ja miettiä Marian esimerkkiä, kuunnella sinua, Jeesus.

Sanoit: Maria on valinnut hyvän osan… Voi siis valita hyvän osan. Voi valita sen, ettei touhua liikaa. Voi valita sen, että keskittyy sinuun. Jeesus.

Kirkkoisä Augustinuksen mukaan Martan teot olivat sinällään hyviä, ongelmana oli vain liiallinen huolehtiminen ilman iloa. Origeneksen mukaan molempia naisia tarvitaan kirkossa ja molemmilla on opittavaa toisiltaan. Jokaisessa meissä olevan Martan ja Marian on päästävä sisäiseen sopuun keskenään. Ja kumpaa puolta itsessämme tulisi vahvistaa?

Martta huolehti ja hätäili liikaa. Hän puuhasi muutakin kuin sitä, mikä on tarpeellista. Eikö tässä ole sanomaa meille aikamme naisille ja miehille, seitsemää sorttia töissä, eläkkeellä ja kotona. Ja kuvat kaikesta Facebookiin.  Jos elämän täyttää liialla, kohtuuttomalla ja katkeraksi tekevällä työllä tai muulla touhulla, onpa se sitten toisten palvelemistakin, tärkeimmälle, Jumalan kuultelemiselle, rauhassa hänen edessään lepäämiselle ei jää tilaa.

Levätessämme Jeesus vie meidät sen aarteen äärelle, että arvomme ei riipu jaksamisestamme tai töistämme. Joutilaisuudesta on lupa nauttia. Olemme Jumalalle jo täysin arvokkaita, olemme rakastettuja, vaikka vain istuisimme ja lepäisimme hänen läsnäolossaan. Jeesus on täyttänyt kaiken puolestamme.

Jeesus haluaa meidän palvelevan, tiedämme kyllä sen. Mutta tärkeintä olisi olla hänen lähellään, antaa sydämemme avautua, kuunnella rakkauden sanoja. Vain yksi on tarpeen, sinä Jeesus. Sitten muu.

Jaana Sahamies

Kappalainen
Nastolan seurakunta
Posti: PL 84, 15111 Lahti (Käyntiosoite Immiläntie 2, 15560 Nastola)