Aarre taivaassa

Matt 13:44 KR 92 ”Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän iloissaan myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon.”

Loppukeväänä olin istuttamassa isäni kanssa taimia hakkuuaukiolle. Istutimme kuusta ja koivua. Aukio oli karu paikka istuttaa. Maaperä vaihteli kuivista ja kovettuneista savimontuista kosteaan suoalueeseen. Työ kului hitaasti ja auringon väsymätön paahde uuvutti työmiehet. Samalla mieleen hiipi huoli: Tuleeko työstä mitään? Entä, jos taimet kituisivat ja kuolisivat?

Jeesuksen vertauksessa mies, joka osti pellon, oli varma, että se tuottaisi hänelle suuren voiton. Korttipelimaailmassa hän teki niin sanotun ”all in” peliliikkeen. Hän käytti kaiken työllään ansaitsemansa pääoman yhteen aarteeseen. Tällaiseen tilanteeseen liittyy aina riski. Mitä jos aarre onkin kelvoton? Mitä jos koko elämän aikana tehty työ valuu hukkaan? Mies ei epäröinyt, vaan osti aarteen, sillä hän oli nähnyt, kuinka mittaamattoman arvokas aarre oli.

Taimet, jotka istutimme loppukeväänä, kasvavat täyteen mittaansa noin viidenkymmenen vuoden kuluttua. Koivujen ja kuusten koko komeus odottaa näkijäänsä vasta silloin. En voi tietää työni tulosta ennen kuin aika on koittanut. Samoin taivasten valtakunta odottaa meitä myöhemmin. Vertauksessa Jeesus kehottaa meitä olemaan kärsivällisiä ja luottavaisia, sillä palkinto, joka odottaa, on suurempi kuin se kärsimys, työ ja uhraus, jota joudumme maan päällä kokemaan. Jos tietäisimme kokonaisuudessaan, millainen aarre meitä on vastassa taivaassa, olisimme niin kuin mies, joka laittoi kaikkensa peliin.

Kesäharjoittelija

Tommi Mäkeläinen