Jeesus ja kanaanilainen nainen, Matteus 15:21–28

Toisen paastonajan sunnuntain Evankeliumi kertoo meille erikoisesta keskustelusta. Kanaanilainen nainen käy sinnikkäästi sanalliseen painiin Jumalan Pojan kanssa. Yllättäen Jeesus vaikuttaa suorastaan haluttomalta auttamaan tai edes keskustelemaan naisen kanssa.

Jeesuksen ja naisen kohtaamiseen tiivistyy tuhatvuotinen kahden kansan välinen jännite. Nainen oli nimittäin kanaanilainen. He olivat tunnettuja Baal -epäjumalanpalvonnastaan ja hedelmällisyyskultistaan, johon sekaantumisesta profeetat olivat Israelia vuosisatojen ajan varoittaneet.

Jeesus ja opetuslapset olivat puolestaan juutalaisia. Ei siis ihme, että opetuslapset kiiruhtivat neuvomaan Jeesusta, että tästä naisesta olisi päästävä nopeasti eroon. Erikoisella käyttäytymisellään Jeesus osoittaa kaikille, kuinka vahva tuon naisen usko oli. Ja kuinka periksi antamaton oli hänen rukouksensa!

Nainen oli varmasti tehnyt kaikkensa saadakseen apua tyttärelleen. Kuolemantuska sai hänet irrottautumaan totutusta perinteestä, eli avun etsimisestä epäjumalan temppelistä. Suurin hätä, mitä maailmassa voi olla, on yksittäisen ihmisen hätä. Nykyinen maailmamme pirstoutuu yli seitsemään miljardiin kipupisteeseen.

Jumala haluaa kohdata ihmisen henkilökohtaisesti Jeesuksessa Kristuksessa. Niinpä tämäkin nainen kuullut Israelin Jumalan lähettämästä Messiaasta, Daavidin Pojasta, joka paransi sairaat ja antoi syntejä anteeksi. Hän oli varmasti kuullut myös sen, että Jeesus ei kaihtanut saastaisina pidettyjen ja yhteiskunnan hylkäämien ihmisten seuraakaan.

Kertomus kanaanilaisesta naisesta osoittaa, että rukous on uskon kieli. Koetuksissa käy ilmi, mihin me asetamme turvamme ja toivomme. Koetus paljastaa, ketä me huudamme hädän hetkellä avuksemme. Tämä on arvokas tieto meille itsellemme – Jumala kyllä tietää kaiken. On myös lohdullista tietää, ettei meitä koetella yli voimiemme.

Näin oli tämänkin naisen kohdalla. Hän etsi Jumalaa ja sai levon sielulleen. Kun nainen löysi Hänet Jeesuksessa, hänen uskonsa oli niin vahva, että se on kertomuksen todellinen ihme. Kanaanilainen nainen rohkaisee meitä. Me voimme aina rukoilla ja pyytää, vaikka Herran vastaus saattaa joskus viipyä. Rukous ei ole suoritus, vaan se on uskoa ja keskustelua Jumalan kanssa.

Kari Eskelinen

Nastolan seurakunta