TAIVAAN KANSALAISENA MAAILMASSA

Ranskalainen piispa Francois de Fénelon (1651-1715) opastaa kristittyjä elämään taivaan kansalaisena maailmassa rauhassa toisen kanssa. Hän kirjoittaa aiheesta eräässä kirjeessään tällä tavoin.

Meidän tulee tyytyä vähään ja kestää aika tavalla parhaimpienkin ihmisten kohdalla. Täydellisimmissäkin ihmisissä on paljon epätäydellisyyttä. Meissä itsessämmekin on yhtä suuria puutteita. Omat virheemme toisten virheiden kanssa saavat aikaan sen, että meidän on vaikea kestää toisiamme.

Voimme kuitenkin täyttää Kristuksen lain kantamalla toistemme taakkoja. Tarvitsemme molemminpuolista, rakastavaa kestävyyttä. Säilytämme rauha ja yhteyden melko hyvin, kun hiljennymme usein, rauhoitumme tavan takaa, rukoilemme ja suhtaudumme asioihin pyhän välipitämättömästi.

Meidän tulee myös lakata arvostelemasta. Laittakaamme syrjään kateellisen, pikkutarkan itsekeskeisyyden synnyttämät turhat kuvitelmat. Miten monta ongelmaa vältettäisikään, jos toimisimme näin yksinkertaisesti! Onnellinen se, joka ei kuuntele itseään eikä toisten turhaa puhetta.

Tyydy elämään yksinkertaista elämää siellä, minne Jumala on sinut asettanut. Ole kuuliainen, kanna pieniä päivittäisiä ristejäsi. Tarvitset niitä, ja Jumala antaa ne sinulle vain, koska Hän on armollinen sinua kohtaan.

(Fénelonin kirjeet: Päivä Osakeyhtiö, Gummerrus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2007)

Kari Eskelinen

Kirkkoherra, Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja
Lahden seurakuntayhtymä Nastolan seurakunta