Kun kohtaat surun, menetyksen tai onnettomuuden, seurakunta tukee

Kuka tahansa meistä voi joutua kohtaamaan läheisen ihmisen kuoleman tai jonkin muun raskaan menetyksen. Onnettomuus tai muu ikävä tapahtuma saattaa sysätä elämän kriisiin. Tuemme sinua kriisissäsi.

Kriisissä mielen täyttää monenlaiset, vaikeatkin ajatukset ja tunteet: järkytys, hämmennys, epätoivo tai syyllisyys ja pelko, viha, häpeä. Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on jokaiselle yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Tärkeää on, että ei jää yksin.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskusteluapua surun keskellä.

Vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä voi pyytää paikalle saattohoitopäivystystä hoitavan papin palvelutalojen henkilökunnan kautta. Sairaalasielunhoitajat toimivat Lahden sairaaloissa ja kahdessa hoivayksikössä potilaiden, läheisten ja henkilökunnan parissa.

Lahdessa järjestetään vuosittain useita sururyhmiä aikuisilla ja lapsille

Läheisen kuolema pysäyttää. Surun tunteita ja raskaita ajatuksia ei aina ole helppo jakaa edes omien läheisten kanssa. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään. Löydät ryhmien esittelyt tältä sivulta.

Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Sururyhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Aikuisten sururyhmät läheisensä menettäneille viisi kertaa vuodessa

Kuvituskuva

Lahden seurakunnat järjestää vuosittain viisi sururyhmää läheisenä menettäneille. Järjestäjinä ovat vuorollaan eri paikallisseurakunnat. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki päijäthämäläiset.

Joutjärvellä seuraava ryhmä alkaa syyskuussa 2022:

Kokoontumisia on seitsemän kertaa Joutjärven kirkolla. Tapaamiset ovat klo 15–16.30 keskiviikkoisin 21.9, 28.9, 5.10, 26.10, 2.11, 9.11 ja 16.11. Ohjaajina toimivat Joutjärven seurakunnan pappi Kia Sammalkorpi ja diakonissa Liisa Malin.  Ryhmä kootaan puhelimitse käydyn keskustelun perusteella. Voit soittaa 22.8.–2.9. Kia Sammalkorvelle, p. 044 7191 209 tai Liisa Malinille, p. 044 7191 449.  Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla: kia.sammalkorpi@evl.fi tai liisa.malin@evl.fi.

Launeella seuraava ryhmä alkaa marraskuussa 2022. Ryhmää ohjaavat vs. sairaalapastori Ville Hakulinen ja diakonityöntekijä.

Keski-Lahdessa seuraava ryhmä järjestetään tammi–helmikuussa 2023.

Nastolassa seuraava ryhmä alkaa maaliskuussa 2023. Ryhmän ohjaajina ovat diakoniapastori Virpi Vikman ja diakoniatyöntekijä Riikkaliisa Joentausta.

Salpausselän seuraavan ryhmän alkamisajankohta ei ole vielä tiedossa.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun tai tapaamisen kautta. Ryhmät ovat pieniä, 68 henkilöä. Kaikkiin Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat yli seurakuntarajojen koko Lahden ja ympäristökuntien alueelta.  Ryhmiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.

Lasten ja nuorten surutyössä toimitaan ikätason mukaisesti

Lasten ja nuorten sururyhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi. Ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Lahden ja Hollolan seurakunnat tekevät lasten ja nuorten surutoiminnassa yhteistyötä. Ryhmiin voi tulla yli seurakuntarajojen.

R.I.P. yli 13-vuotiaille nuorille

Tule juttelemaan kahden kesken kaikkeen suruun ja elämään liittyvästä. Yhteyshenkilöt: Tea Härkönen, tea.harkonen@evl.fi tai p. 044 719 1427  ja Tuomas Luoma, tuomas.luoma@evl.fi tai  p. 044 7191 446

STARS 6–12-vuotiaille lapsille

Hollolassa on alkamassa STARS-ryhmä syksyllä 2022Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Kysy lisää Hanna-Leena Penttilältä, hanna-leena.penttila@evl.fi, p. 044 524 6213 ja Ville Särkältä, ville.sarkka@evl.fi, p. 044 524 6205.

Lahdessa alkaa STARS-ryhmä syksyllä 2023.

Traumaattisen surun vertaisryhmissä käsitellään esimerkiksi päihteisiin tai henkirikoksen uhrina kuolleiden omaisten surua

Päihteisiin kuolleiden läheisten sururyhmä

Seuraava päihteisiin kuolleiden läheisten sururyhmän ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Henkirikosuhrien omaisten sururyhmä

Kokoamme Huoma ry:nLinkki avautuu uudessa välilehdessä kanssa yhteistyössä vertaisryhmää heille, joiden suru on usein äänetön ja raskas.
Jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina, ja tapahtumasta on kulunut noin vuosi, ja harkitset ryhmään tuloa, mutta se arveluttaa, tule tutustumaan ryhmäämme, se ei sido sinua mihinkään. Seuraava tapaaminen, johon voit tulla mukaan, on keskiviikkona 25.5.2022 klo 17 Vapaudenkadulla, Lahdessa. Kysy tarkemmin: merja.seppala-makinen@evl.fi, tai p. 044 719 1287

Apua läheisen itsemurhan järkyttäneille

Läheisen itsemurha järkyttää sisintä. Teemme yhteistyötä Surunauha ryLinkki avautuu uudessa välilehdessä:n kanssa.

Lahden seurakuntien surutoiminnan koordinaattori

Lahden seurakuntayhtymä
Vapaudenkatu 6, PL 84
15111 Lahti

Pimeästä valoon -konsertin taltionti niille, joita suru, murhe tai mielenterveyden järkkyminen koskettaa

Samuli Putro esiintyi sunnuntaina 21.11.2021 Lahden seurakuntien ja mielenterveysjärjestöjen Pimeästä valoon -konsertissa. Katso taltionti. Pimeästä valoon kutsuu kaikkia, joiden elämää suru, murhe ja mielenterveyden järkkyminen koskettaa.