Kun kohtaat surun, menetyksen tai onnettomuuden, seurakunta tukee

Kuka tahansa meistä voi joutua kohtaamaan läheisen ihmisen kuoleman tai jonkin muun raskaan menetyksen. Onnettomuus tai muu ikävä tapahtuma saattaa sysätä elämän kriisiin. Tuemme sinua kriisissäsi.

Kriisissä mielen täyttää monenlaiset, vaikeatkin ajatukset ja tunteet: järkytys, hämmennys, epätoivo tai syyllisyys ja pelko, viha, häpeä. Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on jokaiselle yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Tärkeää on, että ei jää yksin.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskustelutukea surun keskellä.

Keskustelutukea on saatavissa myös sairaaloissa ja palveluasumisen yksiköissä. Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksiköissä saattohoidon päivystävän papin voi pyytää asukkaan ja läheisen tueksi henkilökunnan kautta. Sairaalasielunhoitajat toimivat Lahden sairaaloissa ja kahdessa palveluasumisen yksikössä potilaiden, läheisten ja henkilökunnan parissa. Ota rohkeasti yhteyttä seurakunnan työntekijöihin! 

Lahdessa järjestetään vuosittain useita sururyhmiä aikuisilla ja lapsille

Läheisen kuolema pysäyttää. Surun tunteita ja raskaita ajatuksia ei aina ole helppo jakaa edes omien läheisten kanssa. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään. Löydät ryhmien esittelyt tältä sivulta.

Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Sururyhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Aikuisten sururyhmät läheisensä menettäneille viisi kertaa vuodessa

 Kuvituskuva

Lahden seurakunnat järjestää vuosittain viisi sururyhmää läheisenä menettäneille. Järjestäjinä ovat vuorollaan eri paikallisseurakunnat. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki päijäthämäläiset.

Joutjärvellä seuraava ryhmä alkaa syyskuussa 2023

Launeella seuraava ryhmä alkaa marraskuussa 2023.  

Keski-Lahdessa seuraava ryhmä alkaa tammikuussa 2024.

Nastolassa seuraava ryhmä:  tiedustelut diakoniapastori Virpi Vikman, p. 040 801 3610.

Salpausselän ryhmä on alkanut 4.5 2023. Ryhmä on täynnä. Ryhmä kokoontuu torstaisin klo 16.30, Vapaudenkatu 6, Lahti. Tiedustelut diakoniapappi Päivi Airas puh. 044 719 1417 tai diakoniatyöntekijä Kirsi Simpanen puh. 044 719 1470.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun tai tapaamisen kautta. Ryhmät ovat pieniä, 68 henkilöä. Kaikkiin Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat yli seurakuntarajojen koko Lahden ja ympäristökuntien alueelta.  Ryhmiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.

Käpy - Lapsikuolemaperheet ry.
Vertaisryhmä Lahdessa, Päijänteenkatu 1, P-H Omaishoitajien tiloissa. Torstaisin 8.9., 3.11., 8.12. klo 18 - 19.30. Ryhmä on avoin, mukaan voi tulla milloin vain.  Kysy lisää: Leena Härmälä, leena.harmala@apteekit.net tai viestillä 040 574 4448, tai Katriina Hämäläinen, hamalainen.katriina@outlook.com tai viestillä 041 545 1904. Lisätietoja ryhmästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lasten ja nuorten surutyössä toimitaan ikätason mukaisesti

Lasten ja nuorten sururyhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi. Ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Lahden ja Hollolan seurakunnat tekevät lasten ja nuorten surutoiminnassa yhteistyötä. Ryhmiin voi tulla yli seurakuntarajojen.

R.I.P. yli 13-vuotiaille nuorille

Tule juttelemaan kahden kesken kaikkeen suruun ja elämään liittyvästä. Yhteyshenkilöt: Tea Härkönen, tea.harkonen@evl.fi tai p. 044 71 91427, Merja Forstedt, merja.forsted@evl.fi, p. 044 719 1425 ja Tuomas Luoma, tuomas.luoma@evl.fi tai  p. 044 719 1446

STARS, vertaistukea 6–12-vuotiaille lapsille, joiden läheinen on kuollut.

Lasten sururyhmä STARS Lahdessa syksyllä 23

Ryhmässä toimitaan lapsen ehdoilla, toiminnallisin keinoin turvallisten aikuisten kanssa. Ryhmä kokoontuu kolme kertaa 14.9., 28.9. ja 5.10. klo 17.30 - 19 Kirkkokatu 5:den kerhotilassa. Lisäksi on viikonloppuleiri Siikaniemen kurssikeskuksessa la-su 7.-8.10. 2023. Ensimmäisessä tapaamisessa ja viikonlopussa mukaan tulee lapsen tärkeä aikuinen. Täysihoito Siikaniemessä: 36€/aikuinen ja 18€/ lapsi. Maksuun voi anoa avustusta oman seurakunnan diakoniatyöstä. 

ILMOITTAUTUMINEN 27.8. mennessä tästä linkistä.  Sinuun ollaan yhteydessä kun ilmoittautumisaika on ohi. LISÄTIETOJA Mira Kähkönen, mira.kahkonen@evl.fi, p. 044 7191 485.

Hollolan seurakunnan lasten sururyhmästä syksyllä 24 lisätietoja antaa Hanna-Leena Penttilä, hanna-leena.penttila@evl.fi, p. 044 524 6213 ja Ville Särkkä, ville.sarkka@evl.fi, p. 044 524 6205.
 

Traumaattisen surun vertaisryhmissä käsitellään esimerkiksi päihteisiin tai henkirikoksen uhrina kuolleiden omaisten surua 

Vaiettu suru vai jaettu suru? - Sururyhmä päihteisiin kuolleiden läheisille 

Päihdesuru on aina erityinen. Kun perheenjäsen, ystävä tai muu läheinen on kuollut huumeiden, alkoholin tai muiden päihteiden käytön seurauksena, siihen liittyy monenlaisia kipeitä ja vaikeita ajatuksia ja tunteita, häpeää ja salailuakin. Älä jää yksin. Tule juttelemaan ja etsimään voimavaroja yhdessä saman kokeneiden kanssa. Luottamuksellinen pienryhmä tarjoaa mahdollisuuden käsitellä ja jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia turvallisesti sekä paikan löytää myötätuntoa ja toivoa elämään eteenpäin.  

Kevään 23 ryhmä on täynnä. Jos olet kiinnostunut seuraavasta ryhmästä, jätä yhteydenottopyyntö tai soita, merja.seppala-makinen@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä tai p. 044 7191 287, niin jutellaan hetki, onko ryhmä juuri sinua varten. 

Henkirikosuhrien omaisten sururyhmä

Ohjaamme Huoma ry:nLinkki avautuu uudessa välilehdessä vertaistukiohjaajan kanssa yhteistyössä ryhmää heille, joiden suru on usein ääretön ja raskas.
Jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina, ja tapahtumasta on kulunut noin vuosi, ja harkitset ryhmään tuloa, mutta se arveluttaa, tule tutustumaan ryhmäämme, se ei sido sinua mihinkään.

Seuraava kokoontuminen on tiistaina 11.4. klo 17.00 Kirkkokatu 5, Lahdessa. Ota yhteyttä viimeistään ryhmää edeltävällä viikolla: merja.seppala-makinen@evl.fi, tai p. 044 719 1287. (email / soita / whatsapp / txt)

Apua läheisen itsemurhan järkyttäneille

Läheisen itsemurha järkyttää aina sisintä. Teemme yhteistyötä Surunauha ryLinkki avautuu uudessa välilehdessä:n kanssa.

 

 

Lahden seurakuntien surutoiminnan koordinaattori

Diakoniatyöntekijä
Lahden seurakuntayhtymä
Vapaudenkatu 6, PL 84
15111 Lahti

Pimeästä valoon -konsertin taltionti niille, joita suru, murhe tai mielenterveyden järkkyminen koskettaa