Kun kohtaat surun, menetyksen tai onnettomuuden, seurakunta tukee

Kuka tahansa meistä voi joutua kohtaamaan läheisen ihmisen kuoleman tai jonkin muun raskaan menetyksen. Onnettomuus tai muu ikävä tapahtuma saattaa sysätä elämän kriisiin. Älä jää yksin.

Kriisissä mielen täyttää monenlaiset, vaikeatkin ajatukset ja tunteet: järkytys, hämmennys, epätoivo tai syyllisyys ja pelko, viha, häpeä. Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on jokaiselle yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Seurakunta tarjoaa henkilökohtaista tukea ja sururyhmissä saat vertaistukea muilta samassa elämäntilanteessa olevilta.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskustelutukea surun keskellä.

Keskustelutukea on saatavissa myös sairaaloissa ja palveluasumisen yksiköissä. Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksiköissä saattohoidon päivystävän papin voi pyytää asukkaan ja läheisen tueksi henkilökunnan kautta. Sairaalasielunhoitajat toimivat Lahden sairaaloissa ja kahdessa palveluasumisen yksikössä potilaiden, läheisten ja henkilökunnan parissa. Ota rohkeasti yhteyttä seurakunnan työntekijöihin! 

Lahdessa järjestetään vuosittain sururyhmiä aikuisilla ja lapsille

Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään. Löydät ryhmien esittelyt tältä sivulta. Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Jos sinua on kohdannut traumaattinen suru ja olet menettänyt läheisen itsemurhan, päihteiden tai rikoksen kautta, ohjaamme sinua näille suruille tarkoitettuihin vertaisryhmiin, joita toteutetaan yleensä yhdessä surujärjestöjen kanssa. Näissä ryhmissä löydät parhaiten vertaistukea surun kanssa elämiseen. Ryhmistä lisää sivun alalaidassa.

Sururyhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Aikuisten sururyhmät läheisensä menettäneille viisi kertaa vuodessa

 Kuvituskuva

Lahden seurakunnat järjestää vuosittain viisi sururyhmää läheisensä menettäneille. Järjestäjinä ovat vuorollaan eri paikallisseurakunnat. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki päijäthämäläiset.

Joutjärven sururyhmä alkaa seuraavan kerran alkusyksystä 2024. Ryhmä on täynnä!  Kokoontumiset ovat Joutjärven kirkolla (Ilmarisentie 1) klo 14–15.30 torstaisin 12.9., 19.9., 26.9.., 3.10.,10.10., 17.10. ja 24.10. Ohjaajina toimivat Joutjärven seurakunnan vs. pastori Kia Sammalkorpi ja diakoniatyöntekijä Minna Turunen. Ryhmä kootaan puhelimitse käydyn keskustelun perusteella. Voit soittaa Minna Turuselle, p. 044 719 1499, tai lähettää sähköpostia minna.k.turunen@evl.fi.

Launeen ryhmä alkaa marraskuussa 2024. Se kokoontuu talven mittaan yhteensä seitsemän kertaa keskiviikkoisin klo 17.30–19.00 Launeen kirkolla. Ensimmäinen kerta on 20.11. Ryhmän ohjaajina ovat Johanna Suomala ja Riitta Särkiö. Ilmoittautumiset ja tiedustelut viimeistään 8.11.24 p. 044  719 1493, riitta.sarkio@evl.fi. 

Keski-Lahden seuraava ryhmä alkaa tammikuussa 2025. 

Nastolan ryhmä:  tiedustelut diakoniapastori Virpi Vikman, p. 040 801 3610.

Salpausselän ryhmä: tiedustelut Marika Leutola-Tarvonen puh. 044 719 1474.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun tai tapaamisen kautta. Ryhmät ovat pieniä, 68 henkilöä. Kaikkiin Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat yli seurakuntarajojen koko Lahden ja ympäristökuntien alueelta.  Ryhmiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.

Käpy - Lapsikuolemaperheet ry.
Vertaisryhmä Lahdessa, Päijänteenkatu 1, P-H Omaishoitajien tiloissa. Ryhmä on avoin, mukaan voi tulla milloin vain.  Kysy lisää: Leena Härmälä, leena.harmala@apteekit.net tai viestillä 040 574 4448, tai Katriina Hämäläinen, hamalainen.katriina@outlook.com tai viestillä 041 545 1904. Lisätietoja ryhmästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lasten ja nuorten surutyössä toimitaan ikätason mukaisesti

Lasten ja nuorten sururyhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi. Ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Lahden ja Hollolan seurakunnat tekevät lasten ja nuorten surutoiminnassa yhteistyötä. Ryhmiin voi tulla yli seurakuntarajojen.

R.I.P. yli 13-vuotiaille nuorille

Tule juttelemaan kahden kesken kaikkeen suruun ja elämään liittyvästä. Yhteyshenkilöt: Tea Härkönen, tea.harkonen@evl.fi tai p. 044 71 91427, Merja Forstedt, merja.forsted@evl.fi, p. 044 719 1425.

STARS, vertaistukea 6–12-vuotiaille lapsille, joiden läheinen on kuollut.

Hollolan seurakunnassa alkaa Lasten sururyhmä Stars syksyllä 24, siitä lisätietoja antavat Hanna-Leena Penttilä, hanna-leena.penttila@evl.fi, p. 044 524 6213 ja Ville Särkkä, ville.sarkka@evl.fi, p. 044 524 6205.
 

Traumaattisen surun vertaisryhmissä käsitellään esimerkiksi päihteisiin tai itsemurhan kautta kuolleiden tai  henkirikoksen uhrien läheisten surua tai tarkastellaan surua, joka syntyy läheisen sairastaessa psykiatrisesti.

Ryhmät ovat maksuttomia, ammattilaisten ohjaamia vertaisryhmiä, 5-8 kokoontumiskerran kokonaisuuksia. Tärkeimpiä arvojamme on ehdoton luottamus ja turvallisuus sekä myötätuntoinen ja hyväksyvä suhtautuminen erilaisiin ihmisiin, elämänkokemuksiin ja elämänkatsomuksiin.

 

Alla olevien tramaattisen surun vertaisryhmien yhteyshenkilö on:  mielenterveys- ja surutyöntekijä Merja Seppälä-Mäkinen, merja.seppala-makinen@evl.fi , p. 044 719 1287. Jätä yhteydenotto pyyntö, niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. (email / whatsapp / txt / soita.)    

Surufokusoitu tukiryhmä psykiatrisesti sairastuneiden läheisille

Surun olemusta tutkiva ryhmä sinulle, jota kuolema ei ole kohdannut, mutta koet menettäneesi läheisesi psyykkiselle sairaudelle. Tutkimme yhdessä niitä vaikeita tunteita, surua sekä tilanteita, joita läheisen sairastaminen aiheuttaa. Ryhmä on viiden kerran kokonaisuus, ja se toteutetaan seurakuntien mielenterveystyön ja Finfami ry.n kanssa yhteistyössä. Ryhmä alkaa 10.10.24, ja kokoontuu loka-marraskuussa torstaisin klo 16.30 - 18.30. Jos olet kiinnostunut, jätä yhteydenottopyyntö tai kysy lisää Merja Seppälä-Mäkiseltä.

Vaiettu suru vai jaettu suru? - Sururyhmä päihteisiin kuolleiden läheisille

Päihdesuru on aina erityinen. Kun perheenjäsen, ystävä tai muu läheinen on kuollut huumeiden, alkoholin tai muiden päihteiden käytön seurauksena, siihen liittyy monenlaisia kipeitä ja vaikeita ajatuksia ja tunteita, häpeää ja salailuakin. Luottamuksellinen pienryhmä tarjoaa mahdollisuuden käsitellä ja jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia turvallisesti sekä paikan löytää myötätuntoa ja toivoa elämään eteenpäin. Yhteensä yhdeksän kertaa keskiviikkoisin klo 16.30 - 18.30, joka toinen viikko kokoontuva ryhmämme alkaa 29.1.25. Ryhmä toteutetaan yhteistyössä Hollolan seurakunnan päihdetyön kanssa.

Voisiko tämä ryhmä tukea juuri sinua? Jätä yhteydenottopyyntö tai kysy lisää Merja Seppälä-Mäkiseltä.

Läheisen itsemurha järkyttää sisintä myöten - älä jää yksin. Vertaistuesta nousee voimaa!

Vuoden 2025 helmikuussa alkaa seuraava ryhmä, johon voi ilmoittautua syksyn 2024 aikana.  Ryhmä toteutetaan yhteistyössä P-H mielenterveysomaiset Finfami ryn kanssa. Jätä yhteydenottopyyntö tai kysy lisää Merja Seppälä-Mäkiseltä. Teemme yhteistyötä myös Surunauha ry.n kanssa.

Henkirikosuhrien omaisten vertaisryhmä

Lahdessa toimii vertaisryhmä heille, joiden suru on usein ääretön ja raskas.
Jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina, ja tapahtumasta on kulunut noin vuosi, on ryhmä sinulle tarkoitettu. Jos ryhmääntulo pohdituttaa, tule tutustumaan ryhmään, se ei sido sinua mihinkään. Kysy lisää Merja Seppala-Mäkiseltä tai Huoma ry:Linkki avautuu uudessa välilehdessästä, jonka kanssa teemme yhteistyötä.