Kun kohtaat surun, menetyksen tai onnettomuuden, seurakunta tukee

Kuka tahansa meistä voi joutua kohtaamaan läheisen ihmisen kuoleman tai jonkin muun raskaan menetyksen. Onnettomuus tai muu ikävä tapahtuma saattaa sysätä elämän kriisiin. Älä jää yksin.

Kriisissä mielen täyttää monenlaiset, vaikeatkin ajatukset ja tunteet: järkytys, hämmennys, epätoivo tai syyllisyys ja pelko, viha, häpeä. Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on jokaiselle yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Seurakunta tarjoaa henkilökohtaista tukea ja usruryhmissä saat vertaistukea muilta samassa elämäntilanteessa olevilta.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskustelutukea surun keskellä.

Keskustelutukea on saatavissa myös sairaaloissa ja palveluasumisen yksiköissä. Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksiköissä saattohoidon päivystävän papin voi pyytää asukkaan ja läheisen tueksi henkilökunnan kautta. Sairaalasielunhoitajat toimivat Lahden sairaaloissa ja kahdessa palveluasumisen yksikössä potilaiden, läheisten ja henkilökunnan parissa. Ota rohkeasti yhteyttä seurakunnan työntekijöihin! 

Lahdessa järjestetään vuosittain sururyhmiä aikuisilla ja lapsille

Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään. Löydät ryhmien esittelyt tältä sivulta. Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Jos sinua on kohdannut traumaattinen suru ja olet menettänyt läheisen itsemurhan, päihteiden tai rikoksen kautta, ohjaamme sinua näille suruille tarkoitettuihin vertaisryhmiin, joita toteutetaan yleensä yhdessä surujärjestöjen kanssa. Näissä ryhmissä löydät parhaiten vertaistukea surun kanssa elämiseen. Ryhmistä lisää sivun alalaidassa.

Sururyhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Aikuisten sururyhmät läheisensä menettäneille viisi kertaa vuodessa

 Kuvituskuva

Lahden seurakunnat järjestää vuosittain viisi sururyhmää läheisensä menettäneille. Järjestäjinä ovat vuorollaan eri paikallisseurakunnat. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki päijäthämäläiset.

Joutjärven sururyhmä seuraavan kerran syksyllä 2024.

Launeen ryhmä seuraavan kerran marraskuussa 2024. 

Keski-Lahden seuraava ryhmä alkaa tammikuun 2024 puolivälissä. Ryhmä on täynnä.

Nastolan seuraava ryhmä:  tiedustelut diakoniapastori Virpi Vikman, p. 040 801 3610.

Salpausselän ryhmä vuonna 2024 huhti-toukokuussa (ryhmä on täynnä) : tiedustelut diakoniapappi Kirsi Simpanen puh. 044 719 1470 tai diakoniatyöntekijä Marika Leutola-Tarvonen puh. 044 719 1474.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun tai tapaamisen kautta. Ryhmät ovat pieniä, 68 henkilöä. Kaikkiin Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat yli seurakuntarajojen koko Lahden ja ympäristökuntien alueelta.  Ryhmiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.

Käpy - Lapsikuolemaperheet ry.
Vertaisryhmä Lahdessa, Päijänteenkatu 1, P-H Omaishoitajien tiloissa. Ryhmä on avoin, mukaan voi tulla milloin vain.  Kysy lisää: Leena Härmälä, leena.harmala@apteekit.net tai viestillä 040 574 4448, tai Katriina Hämäläinen, hamalainen.katriina@outlook.com tai viestillä 041 545 1904. Lisätietoja ryhmästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lasten ja nuorten surutyössä toimitaan ikätason mukaisesti

Lasten ja nuorten sururyhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi. Ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Lahden ja Hollolan seurakunnat tekevät lasten ja nuorten surutoiminnassa yhteistyötä. Ryhmiin voi tulla yli seurakuntarajojen.

R.I.P. yli 13-vuotiaille nuorille

Tule juttelemaan kahden kesken kaikkeen suruun ja elämään liittyvästä. Yhteyshenkilöt: Tea Härkönen, tea.harkonen@evl.fi tai p. 044 71 91427, Merja Forstedt, merja.forsted@evl.fi, p. 044 719 1425 ja Tuomas Luoma, tuomas.luoma@evl.fi tai  p. 044 719 1446

STARS, vertaistukea 6–12-vuotiaille lapsille, joiden läheinen on kuollut.

Hollolan seurakunnassa alkaa Lasten sururyhmä Stars syksyllä 24, siitä lisätietoja antavat Hanna-Leena Penttilä, hanna-leena.penttila@evl.fi, p. 044 524 6213 ja Ville Särkkä, ville.sarkka@evl.fi, p. 044 524 6205.
 

Traumaattisen surun vertaisryhmissä käsitellään esimerkiksi päihteisiin tai itsemurhan kautta kuolleiden tai  henkirikoksen uhrien läheisten surua tai tarkastellaan surua, joka syntyy läheisen sairastaessa psykiatrisesti.

Vaiettu suru vai jaettu suru? - Sururyhmä päihteisiin kuolleiden läheisille

Päihdesuru on aina erityinen. Kun perheenjäsen, ystävä tai muu läheinen on kuollut huumeiden, alkoholin tai muiden päihteiden käytön seurauksena, siihen liittyy monenlaisia kipeitä ja vaikeita ajatuksia ja tunteita, häpeää ja salailuakin. Luottamuksellinen pienryhmä tarjoaa mahdollisuuden käsitellä ja jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia turvallisesti sekä paikan löytää myötätuntoa ja toivoa elämään eteenpäin.  

Kevään 2024 ryhmä on alkanut. Kysy seuraavasta ryhmästä: merja.seppala-makinen@evl.fi tai p. 044 7191 287  (email / soita / whatsapp / txt)

Henkirikosuhrien omaisten vertaisryhmä

Teemme yhteistyötä Huoma ry:nLinkki avautuu uudessa välilehdessä kanssa. Lahdessa toimii vertaisryhmä heille, joiden suru on usein ääretön ja raskas.
Jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina, ja tapahtumasta on kulunut noin vuosi, ja harkitset ryhmään tuloa, mutta se arveluttaa, tule tutustumaan ryhmäämme, se ei sido sinua mihinkään. Kysy: merja.seppala-makinen@evl.fi, tai p. 044 719 1287. (email / soita / whatsapp / txt)

Surufokusoitu tukiryhmä psykiatrisesti sairastuneiden läheisille

Surun olemusta tutkiva ryhmä sinulle, jota kuolema ei ole kohdannut, mutta koet menettäneesi läheisesi psyykkiselle sairaudelle.

Ryhmä on maksuton viiden kerran kokonaisuus, ja se toteutetaan seurakuntien mielenterveystyöntekijä Merja Seppälä-Mäkisen ja Finfami ry.n kanssa yhteistyössä.  Jos olet kiinnostunut, kysy lisää merja.seppala-makinen@evl.fi, p. 044 719 1287.

Läheisen itsemurha järkyttää - vertaisryhmästä voimia eteenpäin

Kevään 2024 suljettu ryhmä on käynnissä. Seuraavaa ryhmää ajatellen jätä yhteydenottopyyntö sähköpostilla, tekstarilla tai whatsappilla merja.seppala-makinen@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä, p. 044 719 1287.  Teemme yhteistyötä Surunauha ryLinkki avautuu uudessa välilehdessä:n kanssa.

Lahden seurakuntien surutoiminnan koordinaattori

Diakoniatyöntekijä
Lahden seurakuntayhtymä
Vapaudenkatu 6, PL 84
15111 Lahti