Kun kohtaat surun, menetyksen tai onnettomuuden, seurakunta tukee

Kuka tahansa meistä voi joutua kohtaamaan läheisen ihmisen kuoleman tai jonkin muun raskaan menetyksen. Onnettomuus tai muu ikävä tapahtuma saattaa sysätä elämän kriisiin. Tuemme sinua kriisissäsi.

Kriisissä mielen täyttää monenlaiset, vaikeatkin ajatukset ja tunteet: järkytys, hämmennys, epätoivo tai syyllisyys ja pelko, viha, häpeä. Kriisin kulku ja surun kanssa eläminen on jokaiselle yksilöllistä ja henkilökohtaista. Elämän jatkumisen kannalta on tärkeää, että ajatuksistaan ja tunteistaan voi puhua jollekin turvalliselle ja luotettavalle ihmiselle, vaikka omalle läheiselleen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Tärkeää on, että ei jää yksin.

Diakoniatyöntekijät ja papit tarjoavat henkilökohtaista keskustelutukea surun keskellä.

Keskustelutukea on saatavissa myös sairaaloissa ja palveluasumisen yksiköissä. Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksiköissä saattohoidon päivystävän papin voi pyytää asukkaan ja läheisen tueksi henkilökunnan kautta. Sairaalasielunhoitajat toimivat Lahden sairaaloissa ja kahdessa palveluasumisen yksikössä potilaiden, läheisten ja henkilökunnan parissa. Ota rohkeasti yhteyttä seurakunnan työntekijöihin! 

Lahdessa järjestetään vuosittain useita sururyhmiä aikuisilla ja lapsille

Läheisen kuolema pysäyttää. Surun tunteita ja raskaita ajatuksia ei aina ole helppo jakaa edes omien läheisten kanssa. Kun surun jäätiköllä tunnet olevasi liian yksin, on oikea aika tulla sururyhmään. Löydät ryhmien esittelyt tältä sivulta.

Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Periaatteina ovat turvallisuus, luottamuksellisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen.

Sururyhmät tarjoavat paikan, jossa saat olla avoimesti läsnä omana itsenäsi, juuri sellaisena kuin olet. Voit jakaa ajatuksiasi ja kohdata toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Yhdessä jaetaan elettyä elämää ja etsitään voimia jatkaa kohti valoisampaa aikaa, kohti toivoa.

Aikuisten sururyhmät läheisensä menettäneille viisi kertaa vuodessa

 Kuvituskuva

Lahden seurakunnat järjestää vuosittain viisi sururyhmää läheisensä menettäneille. Järjestäjinä ovat vuorollaan eri paikallisseurakunnat. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki päijäthämäläiset.

Joutjärven sururyhmä seuraavan kerran syksyllä 2024.

Launeen syksyn 2023 ryhmä on alkanut, siihen ei voi enää ilmoittautua.

Keski-Lahden seuraava ryhmä alkaa tammikuun 2024 puolivälissä. Ryhmä on täynnä.

Nastolan seuraava ryhmä alkaa helmikuussa 2024:  tiedustelut diakoniapastori Virpi Vikman, p. 040 801 3610.

Salpausselän ryhmä vuonna 2024 huhti-toukokuussa: tiedustelut diakoniatyöntekijä Kirsi Simpanen puh. 044 719 1470.

Seurakunnan sururyhmiin tullaan yleensä henkilökohtaisen puhelinkeskustelun tai tapaamisen kautta. Ryhmät ovat pieniä, 68 henkilöä. Kaikkiin Lahden seurakuntien ryhmiin ovat tervetulleita surevat yli seurakuntarajojen koko Lahden ja ympäristökuntien alueelta.  Ryhmiin osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta.

Käpy - Lapsikuolemaperheet ry.
Vertaisryhmä Lahdessa, Päijänteenkatu 1, P-H Omaishoitajien tiloissa. Ryhmä on avoin, mukaan voi tulla milloin vain.  Kysy lisää: Leena Härmälä, [email protected] tai viestillä 040 574 4448, tai Katriina Hämäläinen, [email protected] tai viestillä 041 545 1904. Lisätietoja ryhmästäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lasten ja nuorten surutyössä toimitaan ikätason mukaisesti

Lasten ja nuorten sururyhmissä surua kohdataan yhdessä leikin, toiminnan ja taiteen keinoin, ikätason mukaisesti. Siellä et ole yksin murheinesi. Ryhmissä kaikuu usein myös nauru! Lahden ja Hollolan seurakunnat tekevät lasten ja nuorten surutoiminnassa yhteistyötä. Ryhmiin voi tulla yli seurakuntarajojen.

R.I.P. yli 13-vuotiaille nuorille

Tule juttelemaan kahden kesken kaikkeen suruun ja elämään liittyvästä. Yhteyshenkilöt: Tea Härkönen, [email protected] tai p. 044 71 91427, Merja Forstedt, [email protected], p. 044 719 1425 ja Tuomas Luoma, [email protected] tai  p. 044 719 1446

STARS, vertaistukea 6–12-vuotiaille lapsille, joiden läheinen on kuollut.

Lasten sururyhmä STARS Lahdessa syksyllä 2023, ilmoittautuminen on päättynyt.

Hollolan seurakunnassa alkaa lasten sururyhmä syksyllä 24, siitä lisätietoja antavat Hanna-Leena Penttilä, [email protected], p. 044 524 6213 ja Ville Särkkä, [email protected], p. 044 524 6205.
 

Traumaattisen surun vertaisryhmissä käsitellään esimerkiksi päihteisiin tai itsemurhan kautta kuolleiden tai  henkirikoksen uhrien läheisten surua 

Läheisen itsemurha järkyttää 

Sururyhmä läheisen itsemurhan kokeneille alkaa tammikuun puolivälissä ja kokoontuu tiistaisin klo 16.30–18.30 kahdeksan kertaa kevään aikana. Kokoonnumme Vapaudenkatu 6A, Lahden keskustassa. Ohjaajina Merja Seppälä-Mäkinen Lahden seurakunnilta ja Päivi Kirjavainen Päijät-Hämeen Mielenterveysomaiset Finfami ry.ltä. 

Jätä yhteydenottopyyntö mahdollisimman pian sähköpostilla, tekstarilla tai whatsappilla [email protected]Linkki avautuu uudessa välilehdessä, p. 044 719 1287 tai [email protected], p. 044 722 2903. Otamme sinuun yhteyttä ja jutellaan, onko ryhmä juuri sinua varten! 

Teemme yhteistyötä Surunauha ryLinkki avautuu uudessa välilehdessä:n kanssa.

Vaiettu suru vai jaettu suru? - Sururyhmä päihteisiin kuolleiden läheisille 

Päihdesuru on aina erityinen. Kun perheenjäsen, ystävä tai muu läheinen on kuollut huumeiden, alkoholin tai muiden päihteiden käytön seurauksena, siihen liittyy monenlaisia kipeitä ja vaikeita ajatuksia ja tunteita, häpeää ja salailuakin. Älä jää yksin. Tule juttelemaan ja etsimään voimavaroja yhdessä saman kokeneiden kanssa. Luottamuksellinen pienryhmä tarjoaa mahdollisuuden käsitellä ja jakaa omia ajatuksia ja kokemuksia turvallisesti sekä paikan löytää myötätuntoa ja toivoa elämään eteenpäin.  

Helmikuussa 24 on alkamassa vertaisryhmä päihteisiin kuolleiden läheisille yhteistyössä Hollolan seurakunnan kanssa. Jos olet kiinnostunut,  jätä yhteydenottopyyntö [email protected]Linkki avautuu uudessa välilehdessä tai soita minulle p. 044 7191 287, niin otan yhteyttä ja pohditaan yhdessä, olisiko ryhmästä sinulle apua ja tukea. 

Henkirikosuhrien omaisten vertaisryhmä

Teemme yhteistyötä Huoma ry:nLinkki avautuu uudessa välilehdessä kanssa. Lahdessa toimii vertaisryhmä heille, joiden suru on usein ääretön ja raskas.
Jos olet menettänyt läheisesi henkirikoksen uhrina, ja tapahtumasta on kulunut noin vuosi, ja harkitset ryhmään tuloa, mutta se arveluttaa, tule tutustumaan ryhmäämme, se ei sido sinua mihinkään.

Kysy lisää: [email protected], tai p. 044 719 1287. (email / soita / whatsapp / txt)

Surufokusoitu tukiryhmä psykiatrisesti sairastuneiden läheisille

Surun olemusta tutkiva ryhmä sinulle, jota kuolema ei ole kohdannut, mutta koet menettäneesi läheisesi psyykkiselle sairaudelle.

Ryhmä on 5 kerran kokonaisuus. Tapaamiset klo 17–19 torstaisin marras- joulukuussa, Lahden seurakuntien tiloissa, Vapaudenkatu 6A. Ryhmä on  maksuton, ja se toteutetaan seurakuntien mielenterveystyöntekijä Merja Seppälä-Mäkisen ja Finfami ry.n kanssa yhteistyössä.

Ilmoittautuminen viimeistään ke 25.10. Päivi Kirjavainen p. 044 722 2903  [email protected]    www.finfamipaijathame.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä 

Lahden seurakuntien surutoiminnan koordinaattori

Diakoniatyöntekijä
Lahden seurakuntayhtymä
Vapaudenkatu 6, PL 84
15111 Lahti

Pimeästä valoon -konsertin taltionti niille, joita suru, murhe tai mielenterveyden järkkyminen koskettaa