Luottamuksesta

”Aivan kuin sisälläni olisi koiratappelu,” eräs mies kuvasi sisäistä kamppailuaan pastorille. Toinen koirista on hyvä, toinen paha. Hyvä koira rohkaisee hyvään, paha koira pahaan. 

 ”Kumpi koirista on voitolla,” pastori kysyi. 

”Se, jota ruokin enemmän,” mies vastasi.

Minun paha koirani on huolitaipumus. Imin sen jo äidinmaidossa. Aivan kuin ilo ihmisen kasvoilla kertoisi pinnallisuudesta ja välinpitämättömyydestä, kun taas huolten kurtistama otsa olisi syvällisen ihmisen merkki. Ilo piti perustella. Huoli sen sijaan oli ihmisen perustila. 

Kristilliseen elämänkatsomukseen sovellettuna tämä huolestuneisuus saa valtavat mittasuhteet; huoli ei ole ainoastaan ajallista vaan koko ihmiskunnan iankaikkisuutta koskevaa, ihmisen koko käsityskyvyn ylittävää huolta. Haluatko ottaa sellaisen kannettavaksesi? Älä missään nimessä! 

Media myy huolella. Jos en ole hetkeen huomannut olla huolissani, alan seurata mediaa, niin olen. Mitä enemmän seuraan hetki hetkeltä päivittyviä synkkiä tiedotteita, sitä huolestuneempi olen. 

Ehkä se on tietoa. Mutta se on myös ikkuna, josta katson. En voi valita maailmaa, jossa elän, mutta voin valita ikkunan, josta sitä kaston. Aina, kun on varjopuoli, on myös valon puoli. 

Eniten pelkään tuntematonta. Pelottavinta ei ole se, minkä keskellä elämme vaan se, etten tiedä, milloin ja miten kaikki päättyy. Huolestuneisuuden kääntöpuoli on luottamus. Kun luottamukseni vahvistuu, huoleni vähenevät. 

”Älkää olko mistään huolissanne vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil. 4:6-7) 

”Anna tiesi Herran haltuun, turvaa Häneen. Hän pitää sinusta huolen!” (Ps. 37:5) 

- Elisabet Sollo

Rukous

Herra, nyt olen ahdistuksessa eikä sydämeni voi hyvin,
vaan tämä kärsimys vaivaa minua paljon.
Herra, pelasta minut, sillä mitä minä voisin ilman sinua?
Auta minua, Jumalani, niin en pelkää, vaikka kuormani tulisi kuinka raskaaksi tahansa.
Kunpa kestäisin kärsivällisesti kunnes myrsky menee ohi ja sää selkenee.

(Tuomas Kempiläinen 1400 -l)

Pohdintaa

Onko sinun helppo luottaa siihen, että asiat järjestyy? Mikä lisää elämässä luotamusta tulevaan?