Mikä innostaa?

Olen ollut eristyksessä Koronaepidemian takia kaksi viikkoa. Kuulun riskiryhmään, koska sairastan vakavasti. Onneksi saan tehdä töitä etänä ja on nämä toosat, joilla voi pitää yhteyttä läheisiin ja ystäviin.

Olen pitkään ollut innostunut kiertämään kaikki Suomen kansallispuistot. Olen kulkenut suurimmassa osassa niistä. Olen ihmetellyt miten hienoja, kauniita, monipuolisia, erilaisia, ainutlaatuisia ja koskettavia kansallispuistot ovat. Saan elää kauniissa Suomessa ja nauttia luontomme monimuotoisuudesta ja kauneudesta.

Olen saanut kulkea pitkospuita pitkin, kivikkoisia ja juurakkoisia polkuja, tuntureiden ja kalliomäkien yli, katsella lampien, järvien, soiden, saaristomeren, tuntureiden ja metsien kauneutta. Olen saanut istua laavu- ja tulipaikkojen suojassa, katsella tulta, nauttia savun ja nokipannukahvin tuoksusta, syödä eväitä ja vain ihmetellä luonnon kauneutta.

Sammalpeitteiset metsät, kivet ja kaatuneet puut, ikiaikaiset mahtavat petäjät, kangasmaat, pystyyn kuolleet ainutlaatuisen kauniit kelopuut, käppyräiset tunturikoivut, metsiemme ja tuntureiden solisevat purot, jyhkeät kalliot jyrkänteineen, saaristomeren sileiden kallioiden pinta, meren tyyneys ja tyrskyt, pikkulintujen eloisa viserrys, pöllöjen ja muiden isompien lintujen ääntelyt, joutsen- ja kurkiparvien lennot ihastuttavat ja innoittavat minua.

Rakastan luontoa, metsää, tuntureita ja soita. Ihailen lintujen lentoa ja laulua, kosken pauhua, solisevaa puroa, kelopuun muotoa ja sen harmaata pintaa. Rakastan synkkää ja pelottavaa kuusimetsää, puuttoman tunturin avaraa maata, meren suuruutta ja voimaa. Rakastan kulkea metsässä, patikoida reppu selässä, kulkea polkuja ja sytyttää tulia.

Rakastan metsän ja suon tuoksua, puiden, tuntureiden ja maan hienoja värejä, puiden, kivien, sammalten muotoja ja pintoja. Rakastan leudon tuulen kosketusta ihollani, raikastavan veden kastetta kasvoillani. Rakastan auringonlaskua, taivaanrannan kajoa, metsän ja järvien yllä leijailevaa usvaa, myrskyävää merta ja tyyntä järven pintaa.

Luonto saa minut rauhoittumaan. Hengitän syvään ja rentoudun. Hymyilen. Nautin. Olen elossa. Sydämeni sykkii ilosta ja innostumisesta. Tämä on intohimoa.

Taidanpa lähteä retkelle.

”Iloitse, maa! Kohottakaa riemuhuuto Herralle! Palvelkaa häntä iloiten, tulkaa hänen eteensä riemuiten. Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Tulkaa hänen porteilleen kiittäen, hänen esipihoilleen ylistystä laulaen. Kiittäkää häntä, ylistäkää hänen nimeään.” Psalmi 100:1-4

”Hiljaa painan pääni ja vaikenen. Katson sinun kättesi töitä. Tunnen, kuinka pieni on ihminen. Katson sinun kättesi töitä. Seison rannalla ikuisuuden. Luojan suuruutta ihmettelen.”

”Sinä piirsit taivaan ja auringon. Katson sinun kättesi töitä. Sinun luomisvoimaasi kaikki on. Katson sinun kättesi töitä. Seison rannalla ikuisuuden. Luojan suuruutta ihmettelen.” Pekka Simojoen laulusta Katson sinun kättesi töitä.

Rukous

Rakas Herra,
anna minulle iloinen mieli,
että meillä olisi tosi hauskaa.

Sillä tämäkin kaikki on sinun lahjaasi,
joka ei tulisi itsestään,
ellet sinä sitä antaisi.

Siksi pyydän Kristuksen tähden,
anna minulle iloinen mieli,
anna puhdas ilo,
että olisin tänään ystävieni seurassa
hyvällä tuulella,
syntiä tekemättä.

(M. Luther)

Pohdintaa

Mistä sinä innostut? Mikä innostaa sinua nyt? Mistä voi kokea iloa nykyisten koronan rajoitusten aikana?