Häät ja kirkollinen vihkiminen Lahden ev.lut.seurakunnissa

Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviilivihkimisellä. Kirkollisessa vihkimisessä avioliittoon vihittävät rukoilevat yhdessä seurakunnan kanssa Jumalan siunausta liitolle. Kirkollinen arvioliittoon vihkiminen on mahdollista rippikoulun käynneille kirkon jäsenille. Heidät voidaan vihkiä kirkollisesti, vaikka toinen kihlakumppaneista ei olisikaan kirkon jäsen, jos hän on kuitenkin jonkin muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen.

Kirkkohäät voivat olla pienet tai suuret. Vihkiminen voidaan toimittaa esimerkiksi kirkossa, kotona tai kappelissa. Vihkikirkko varataan hyvissä ajoin siitä seurakunnasta, jonka alueella kyseinen kirkko sijaitsee. Vihkitilaisuudessa tulee olla läsnä kaksi todistajaa.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen. Toimituksessa tulisi olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu (ks. virsikirjan osaa Lauluja kasuaalitoimituksiin).

Vihkipaikasta, -ajasta, -papista ja -kanttorista sopiaksesi ota yhteyttä  seurakuntatoimistoon p. 0447194629

Vihkiajan voi nyt varata myös seurakunnan asiointipalvelusta: Varaa vihkiaika sähköisesti

Ilmoittautumisissa käytetään tietoturvan (GDPR) vuoksi Suomi.fi -tunnistautumispalvelua.

Esite avioliittoon vihkiminen Esite Avioliittoon vihkiminen

Tutustu Lahden seurakuntien vihkioppaaseen:

Häävirret

• Virsikirjan osiosta Avioliitto (virret 238-241) ja virsikirjan uusimmasta jumalanpalveluliitteestä (816-824)
  • Kiitosvirret
  • Vuodenaikaan ja luomistyöhön liittyvät virret

Vihkitilaisuudessa voi olla myös muuta musiikkia, yksinlaulua, yhtyelaulua, kuorolaulua tai soitinmusiikkia.

Muusta musiikista on aina neuvoteltava kanttorin kanssa.

Tutustu häävirsiin

Suosituimmat häämarssit:

E. Melartin: Juhlamarssi (Prinsessa Ruususen häämarssi)

T. Kuula: Häämarssi

F. Mendelssohn: Häämarssi (Kesäyön unelma)

J.S. Bach: Preludi C-duuri

R. Wagner: Morsiuskuoro