Kirkko kantaa vastuunsa ympäristönsuojelusta

Kirkon ympäristövastuu nousee kristillisen uskon ytimestä, uskosta Kolmiyhteiseen Jumalaan ja hänen Raamatussa antamistaan käskyistä. Jumala asetti ihmisen ”viljelemään ja varjelemaan” luomakuntaansa. Ympäristöongelmat eivät ole vain teknisiä kysymyksiä, vaan pohjimmiltaan on kyse ihmisen suhteesta Jumalaan ja luontoon. Kristillinen toivo ulottuu koko luomakuntaan, mikä tarjoaa kirkolle profeetallisen tehtävän.

Olemme sitoutuneet vähentämään luontoon kohdistuvia haittoja omassa toiminnassamme ja ohjaamaan seurakuntalaisia toimimaan samoin. Kirkon ympäristödiplomi eli virallinen ympäristösertifikaatti on hyvä apuväline tässä työssä. Ympäristödiplomilla on samat hengelliset ja teologiset lähtökohdat kuin Kirkon ilmasto -ohjelmalla: kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus. Ihmisen vastaus Jumalalle on kiitollisuus ja kiitollisuudesta nouseva rakkaus, halu toimia luonnon hyväksi. Kunnioitamme luontoa, koska luomakunta on osallinen Luojansa pyhyydestä. Meidän tulee kantaa vastuuta myös köyhistä, joiden elämää ilmastonmuutos uhkaa. Kristinusko on vastavoima kulutuskulttuurille.

Lahden seurakuntayhtymällä on tämä diplomi jo kolmatta kautta. Saimme sen ensimmäisen kerran jo vuonna 2001, jolloin järjestelmä otettiin käyttöön. Ennen tätä Lahdessa oli tehty uraauurtavaa työtä ja julkaistu kirkkomme ensimmäinen ympäristöohjelma jo vuonna 1990. Nykyinen diplomi on voimassa vuoden 2017 loppuun.

Tutustu

Ota yhteyttä:

Elina Lehdeskoski
Yhteiskuntatyön pappi
Mariankatu 16
15110 Lahti

Tykkää ja seuraa Lahden seurakuntayhtymän ympäristötyö -Facebook-sivua: