Uutislistaukseen

Rukous:

Älä jää yksin - keskustelut papin kanssa ovat luottamuksellisia, eikä niistä tehdä kirjauksia mihinkään rekisteriin

27.10.2020 16.55

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistunut tietomurto ja siihen liittyvät kiristysuhkaukset koskettavat suoraan ja välillisesti suurta joukkoa ihmisiä, myös Lahdessa.

Suurinta taakkaa kantavat ne, joiden luottamusta ja yksityisyyttä on tietomurrossa ja kiristysuhkauksissa loukattu. Heille on syytä vakuuttaa: Et ole tehnyt mitään väärää, vaan olet joutunut rikoksen uhriksi. Älä jää yksin.  
 
Tilanteessa auttavat rikosuhripäivystys (https://www.riku.fi/Linkki avautuu uudessa välilehdessä) ja poliisi (https://www.poliisi.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä). Rikoksen uhreiksi joutuneiden ei tule suostua kiristysviestin vaatimuksiin, vaan tehdä rikosilmoitus. Poliisi ohjeistaa kirjaamaan rikosilmoitukseen tarkasti kaikki tiedot lähettäjästä ja viestin vastaanottamisen ajankohdasta, sekä tallentamaan ja säilyttämään rikokseen liittyvät sähköpostit, viestit ja muut mahdolliset todisteet. 
 
Rikosilmoituksen lisäksi uhrin on syytä aloittaa tietojensa suojaaminen. Neljä suurinta asiaa ovat luottokieltojen hakeminen, rekisteröintikiellon hakeminen, muuttosuojauksen pyytäminen ja tietojen luovutuksen kieltäminen. Peloissaan tai ahdistuneena olevia on rohkaistava puhumaan luotettavan läheisen ihmisen kanssa tai olemaan yhteydessä apua tarjoaviin viranomaisiin tai järjestöihin. 

Kirkon keskusteluapu (https://kirkonkeskusteluapua.fi/Linkki avautuu uudessa välilehdessä), kirkon auttava puhelin iltaisin kello 18–24 numerossa 0400 221 180 ja seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä.  

Seurakunnan työntekijöitä ja etenkin pappeja sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus. Papin kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä niistä tehdä kirjauksia mihinkään rekisteriin.  

Lahden seurakuntien päivystävä pappi on paikalla keskusteluja varten seurakuntien palvelupisteessä Vapaudenkatu 6:ssa, 2. kerros, ma–pe klo 13–15.

Noina aikoina voit myös soittaa päivystävälle papille, puh. 044 719 1475.

Muiden pappiemme yhteystiedot löytyvät verkkosivujen Yhteystiedot-osiosta.

"Kaikkivaltias Jumala, tuon sinulle pyyntöni, kiitokseni ja huoleni. Kuule rukoukseni. Aamen."

#jätänlukematta