Uutislistaukseen

Huijarit häiritsivät Kauneimpien Joululaulujen Facebook-tapahtumia

11.12.2020 08.46

Seurakuntien ja Lähetysseuran järjestämät Kauneimmat Joululaulut -Facebook-tapahtumat ovat joutuneet huijausyritysten kohteeksi. Koronan takia verkkoon siirretyt joululaulutapahtumat ovat keränneet valtavasti huomiota, osallistujia ja näkyvyyttä, mutta samalla ne ovat houkutelleet huijarit paikalle. Rikolliset tehtailevat kymmeniä rinnakkaisia Kauneimmat Joululaulut -valetapahtumia, joiden tarkoituksena on saada varomaton käyttäjä esimerkiksi antamaan luottokorttitietonsa vääriin käsiin.

Huijausyrityksiä oli erityisen paljon 9.12. Tampereen seurakuntien järjestämän Kauneimpien Joululaulujen yhteydessä.

“Huijarit jakoivat tapahtuman sivulla ja seurakunnan Facebook-sivulla kommenteissa linkkejä ulkopuolisille sivustoille, joilla vaadittiin luottokorttitietoja, jotta suoratoisto voi alkaa. Ainakin muutama henkilö oli päätynyt luottokorttitietojen antamiseen. Tapauksesta kertonutta opastettiin tekemään rikosilmoitus ja sulkemaan kortti”, sanoo Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja Sami Kallioinen.

Merkkejä samankaltaisesta toiminnasta nähtiin myös Lahden seurakuntien Facebook-tilillä 29.11. Hoosianna-tuomasmessun alkamisajankohtana. "Facebook-tilillemme ilmestyi lyhyessä ajassa useita ulkopuolisille sivustoille viitanneita tapahtumalinkkejä. Huomasimme tämän, poistimme linkit ja estimme niiden lähettäjät", kertoo Lahden seurakuntien viestintäpäällikkö Markus Luukkonen. Luukkonen huomauttaa, että Lahdessa Kauneimmat Joululaulut toistetaan YouTube-kanavalla. Moni katsoja löytää lähetykset muualta kuin Facebook-linkin kautta, eikä tietoon ole tullut, että kukaan katsojista olisi ehtinyt käyttää huijaustarkoituksessa jaettua linkkiä.

Oikeat Kauneimmat Joululaulut -tapahtumat ovat aina ilmaisia, ja lahjoittaminen on vapaaehtoisia. Lähetysseura on tehnyt huijauksista poliisille rikosilmoituksen, ilmiantanut Facebookille huijausyrityksiä ja on ollut yhteydessä Facebookiin.

Verkossa tapahtuva tietojen kalastelu on kasvava ilmiö. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi keväällä, että samantapaisten huijausten kohteiksi ovat joutuneet muun muassa suomalaiset muusikot, kuten Elastinen, Maustetytöt ja Mikko Joensuu.

Vinkkejä valetapahtuman tunnistamiseen: 


• Järjestäjänä on jokin muu taho kuin seurakunta, Kauneimmat Joululaulut tai Suomen Lähetysseura. Järjestäjän Facebook-sivua tarkastelemalla voi arvioida, että kyse on esimerkiksi oikeasta seurakunnan sivusta. 
• Epäilyttäviä ovat esimerkiksi englanninkielinen teksti tai linkki, joka ohjaa kirjautumisen takana olevalle sivustolle. 
• Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet ovat aina ilmaisia ja lahjoittaminen vapaaehtoista. Lahjoittaa voi verkossa osoitteessa https://kauneimmatjoululaulut.fi/lahjoita. 
(Suomen Lähetysseuran keräysluvat: Manner-Suomi RA/2020/3, voimassa 3.1.2020–31.12.2020 myönnetty 3.1.2020, Poliisihallitus. Ahvenanmaa: ÅLR 2019/6111, voimassa 2020, myönnetty 13.8.2019 Ahvenanmaan maakuntahallitus. Kerätyt varat käytetään vuosien 2020–2022 aikana Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön.)