Uutislistaukseen

Kuvassa on Lahden Ristinkirkon kirkkosali. 13.6. alkaen jumalanpalveluksiin pääsee aiempaa enemmän osallistujia, eikä ilmoittautumisia enää pyydetä ennakkoon. Kuva: Markku Lehtinen

Lahden seurakunnat avaa lisää jumalanpalveluksiaan – ilmoittautumisia ei enää pyydetä ennakkoon

7.6.2021 11.55

Koska koronaviruspandemia on pikkuhiljaa helpottamassa myös Lahden seudulla, Lahden seurakunnat on päättänyt avata lisää jumalanpalveluksiaan. 13.6. eli ensi sunnuntaista alkaen jumalanpalveluksiin pääsee aiempaa enemmän osallistujia, eikä ilmoittautumisia enää pyydetä ennakkoon. Jumalanpalveluksia voi seurata edelleen myös Lahden seurakuntien YouTube-kanavalla sekä paikallisseurakuntien sometileillä.

Jumalanpalveluksiin ja konfirmaatioihin voidaan ottaa 10 hengen osastoja niin paljon kuin kirkkotilaan riittävät turvavälit huomioiden mahtuu. Esimerkiksi Ristinkirkkoon voidaan ottaa 13.6. enimmillään 140 ihmistä eli noin kahdeksasosa kirkon normaalista kapasiteetista. Joutjärven kirkkosaliin voidaan ottaa 60 ja urkuparvelle 10 henkilöä, Nastolan kirkkoon sopii turvallisesti 40 ja urkuparvelle lisäksi 5 henkilöä ja niin edelleen. Paikallisseurakuntien kirkkoherrat ovat valmistelleet tilakohtaiset ohjeet yhteistyössä Lahden seurakuntien valmiusajan johtokeskuksen ja kiinteistötoimen kanssa. 

Jumalanpalveluksissa noudatetaan tarkasti terveysviranomaisten antamia ohjeita. Osallistujat käyttävät maskia. Osastojen sisällä noudatetaan turvavälejä eli kahden metrin etäisyyksiä. Perhekunnat voivat kuitenkin istua vierekkäin. Kahden osaston välillä pidetään niin sanottu suojavyöhyke eli noudatetaan vähintään 4 metrin turvavälejä. Jumalanpalveluksen osallistuja saa istumapaikkaa koskevia ohjeita kirkon ovella. Ehtoollisen viettoa koskevat ohjeet annetaan tilaisuuden aikana. Kirkkoväärtejä ja muita järjestelytehtäviin osallistuvia yksittäisiä vapaaehtoisia voidaan taas kutsua mukaan. 

Kirkoissa toimitettavissa kasteissa, vihkimisissä ja hautaan siunaamisissa toimitaan samalla tavalla kuin jumalanpalveluksissa. Lahden seurakuntien kappeleissa tilaa on kuitenkin vähemmän, joten osallistujamäärä on enintään 10 henkilöä. Luku ei sisällä seurakuntien työntekijöitä eikä alle 12-vuotiaita lapsia. Siunaava pappi voi inhimillisistä syistä antaa luvan 10 henkilön rajan ylittämiselle.

Lahden seurakunnista on 1.7.2021 alkaen mahdollisuus pyytää pappi kodeissa toimitettavaan kastetilaisuuteen tai kodin siunaamiseen. Pandemian aikana kasteita on toimitettu ainoastaan kirkon omissa tiloissa.

Lisätiedot:

Kari Eskelinen, valmiuspäällikkö, 044 719 1213, kari.eskelinen@evl.fi