Lahden seurakunnat osallistuu Lahden kaupungin ympäristöpääkaupunkivuoteen
Vihreä kirkko 2021 -ohjelmalla

Ohjelma päivittyy vuoden aikana, seuraa myös Lahden seurakuntien tapahtumakalenteria

Pyhiinvaellusvuosi 2021

Katso pyhiinvaellusvuoden esittelyvideo.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tammikuu la 23.1. klo 18 Ekumeeninen kirkkopyhiinvaellus. PERUTTU koronarajoitusten vuoksi. Ekumeenisen rukousviikon video Linkki avautuu uudessa välilehdessäon katsottavissa Lahden seurakuntien Youtube-kanavalla.

Helmikuu su 7.2. klo 14 Talvinen metsäpyhiinvaellusLinkki avautuu uudessa välilehdessä, Vanha ravirata, Vaskelaisenrinne 11. Lähtö raviksen rento-kävelyreitin lähtöpaikalta.

Maaliskuu la 27.3. Earth HourLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Valot sammuu Lahden kirkoissa. Kannustamme sammuttamaan myös kotivalot ja lähtemään omatoimipyhiinvaellukselle vaikkapa lähimetsään! (Koronatilanteen vuoksi yhteispyhiinvaellusta ei järjestetä.)

Huhtikuu su 25.4.2021 klo 19 Linturetki keskellä kaupunkiaLinkki avautuu uudessa välilehdessä Vanhalla hautausmaalla, yhteistyökumppanina BirdLife Suomi, lintuopas Markku Meriluoto.

Toukokuu su 23.5.2021 Lasten pyhiinvaellusLinkki avautuu uudessa välilehdessä Suomen lasten metsäretkipäivänä klo 14. ”Kesänavaus Pikku-Veskulla” klo 11 alkaen kesäteatterikatoksessa. Tilaisuudessa keittolounas ja pyhiinvaelluspisteitä. Lapsiperheille erilaista toimintaa. Tapahtuma päättyy konserttiin. Tapahtumaan odotetaan kaikenikäisiä. Erityisesti haastetaan rollaattoria käyttäviä ja lapsiperheitä mukaan.

Kesäkuu su 13.6. 2021 klo 14 Vesipyhiinvaellus Linkki avautuu uudessa välilehdessäKahvisaaresta Enonsaareen.  Kokoontuminen klo 14 Kahvisaaren melontakeskus, Kahvisaari (Kipparinkuja), 15240 Lahti.

Heinäkuu to 29.7. klo 14 Kesäinen pyhiinvaellusLinkki avautuu uudessa välilehdessä Pyhän Olavin päivänä, Lanupuisto, lähtö Jalkarannantie 19 parkkipaikalta. 

Elokuu 28.-29.8. klo 14 alkaen Nuku yö ulkona -pyhiinvaellus Mukkulan Tapahtumapuistossa 28.-29.8.2021.

Syyskuu 19.9. klo 14 syksyinen pyhiinvaellus Pesäkalliolla.

Lokakuu: 3.10.2021 klo 14 suopyhiinvaellus, tapaamispaikka Linnaisten suon parkkipaikka, os. Korvenrannantie 262, Lahti. 

Marraskuu 21.11.2021 klo 14 Ristinkirkon puistossa: Eläinten pyhiinvaellus rukoushetki eläinten ja koko luomakunnan puolesta. Voit tuoda oman kotieläimesi siunattavaksi.

Joulukuu 19.12. klo 14 Seimikierros. Lähtö Vapaudenkatu 6 edestä.Yhteistyökumppanina Lahti City ry.

Ympäristöaiheinen raamattuluento

Tammikuu Pastori Kai Henttonen luennoi aiheesta Rajallinen luonto ja rajaton
ihminen – Kuolema elämän viisautena? Luento striimataan ma 18.1. klo 18–19.30 Salpausselän kirkosta.
Musiikki Marjaana Turunen, juonto Hilda Kemppainen. llman paikalla olevaa yleisöä järjestettävä tilaisuus on seurattavissa suorana ja tallenteena Lahden seurakuntien YouTube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Puhetta pyhästä – ympäristöaiheiset luennot Lahden kaupunginkirjaston auditorio klo 18:00

Helmikuu 24.2.2021 Riikka Kaihovaara ja Mika K.T. PajunenLinkki avautuu uudessa välilehdessä keskustelevat pyhästä, henkisyydestä ja hengellisyydestä.

Huhtikuu 14.4. 2021 Panu PihkalanLinkki avautuu uudessa välilehdessä luento "Ympäristö ja tunteet: lahtelaista ympäristöylpeyttä?" Lahden kaupunginkirjaston Facebook-sivulla (ei vaadi kirjautumista).

Syyskausi Tarkentuu myöhemmin

Lähetys, liike-elämä ja ekologiset innovaatiot -symposium

Maaliskuu 17.3. klo 12-15 Mukkulankatu 19 kampuksella. Tapahtuma SIIRRETTY SYKSYYN koronaepidemian vuoksi. Yhteistyönä eri toimijoiden kanssa toteutettava ympäristöteeman lähetyssymposium. Mukana lahtelaisia yrittäjiä ja Suomen lähetysseura.

Konsertit

Konserttien tuotto Linnaisten suon luontoreitin kehittämiseen. 

Toukokuu 16.5.2021 Luontovirsikonsertti, Ristinkirkko. Kanttori Aurora Ikävalko.

Lokakuu 10.10.2021 klo 18 Concis musisoi luonnolle. Lahden konservatorion luontokonsertti Ristinkirkossa.

Vesijärvisäätiön ruokailutapahtuma satamassa

Kesäkuu Kalaruokatapahtuma yhteistyössä Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön ja Lahden seurakuntayhtymän kanssa.

Luomisen messut

Toukokuu
su 30.5. klo 10 Ristinkirkossa Kaarisillan opiskelijoiden taidetta. Taiteilijat Sinikka Murto (Lahden taideseura) ja Anne Rantanen. Messun teema on ilmasto.

su 30.5. klo 10 Nastolan kirkossa taidepainotteinen luomisen messu. Taidepolku. Toimintakeskus Tienhaara.

su 30.5. klo 13 Joutjärven kirkossa ympäristöaiheinen kansanlaulukirkko

Sadonkorjuutapahtumat

Syksyllä Launeen ja Salpausselän seurakunnat järjestävät sadonkorjuumessun ympäristöteemalla. 

Lisätietoja teemavuodesta 

Lahden seurakunnat osallistuu Lahden ympäristöpääkaupunkivuoteen 2021 useilla erilaisilla tapahtumilla. Lahden Vihreä kirkko 2021 -vuoden teemoja ovat luonnosta ja ympäristöstä saatava henkinen hyvinvointi, positiivisen luontokokemuksen tukeminen ja ympäristökasvatus sekä yhteistyö- ja osallistumismahdollisuuksien luominen eri toimijoille.

”Ympäristöpääkaupungin teemat sopivat hyvin seurakuntien toimintaan. Toivon mukaan tästä jää lahtelaisille positiivinen ajatus luonnosta ja ympäristöstä henkisenä, fyysisenä ja hengellisenä voimavarana sekä hyvinvoinnin lähteenä”, sanoo Lahden Vihreä kirkko 2021 -teemavuotta koordinoiva seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn pastori Tomi Alasalmi.

Seurakuntayhtymässä ympäristövuosi nähdään mahdollisuutena verkostoitua ja tehdä laaja-alaista ympäristöaiheista yhteistyötä, jota voi jatkaa myös teemavuoden jälkeen. ”Ajatuksemme on, että seurakunnat saisivat uusia ihmisiä mukaan toimintaan ja että ympäristöasiat kiinnostaisivat seurakuntalaisia entistä enemmän ja että tavoittaisimme eri ikäryhmät.”

Perinteisen seurakuntatoiminnan lisäksi tapahtumiin on haettu totuttuun nähden uutta näkökulmaa ja yhteistyötä. Tästä esimerkkinä on opiskelijoille ja nuorille aikuisille järjestettävä lähetyssymposium, jossa käsitellään vihreän teknologian työllistävää vaikutusta ja sitä, miten se on osa seurakuntien kehitysyhteistyöprojekteja. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun ja elinkeinoelämän kanssa.

Lahden kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä järjestettävään luentosarjaan on tulossa nimekkäitä henkilöitä puhumaan ympäristöstä eri näkökulmista. Esimerkiksi ympäristötutkija Panu Pihkala käsittelee ympäristöahdistuksen teemoja.

Yhteistyössä Lahden kaupungin ympäristökasvatuksen kanssa suunniteltiin puolestaan rippikouluihin ympäristöasioiden koulutuspaketti. ”Tarjolla on kokemuksellinen kokonaisuus, jossa tarjotaan positiivista luontokokemusta, omien tunteiden käsittelyä ja ympäristöasioiden työstämistä osana omaa maailmankuvaa”, kertoo Alasalmi.

Teemavuoden ajan on kaikilla mahdollisuus osallistua joka kuukausi luontoaiheiseen pyhiinvaellukseen jossain päin Lahtea. Lisäksi ohjelmassa on konserttisarja sekä luontoaiheisia messuja.

Tapahtumat tulevat Lahden seurakuntien tapahtumakalenterin lisäksi ympäristöpääkaupunki GreenLahden tapahtumakalenteriin.

Lisätiedot: Tomi Alasalmi, vs. yhteiskunnallisen työn pastori, 044 719 1288, tomi.alasalmi@evl.fi