Uutislistaukseen

Valovoimainen Yona saapuu tähdittämään Pimeästä valoon -tapahtumaa

Kuvassa on artisti Yona.

Yona alias Johanna Rasmus on suomalaisen taidepopin tähti, joka on julkaissut 8 studioalbumia. Kuva: Nadi Hammouda

Pimeimpään vuodenaikaan järjestettävän ja vuosi vuodelta suosiotaan kasvattaneen Pimeästä valoon -tapahtuman vieraaksi saapuu tänä vuonna valovoimainen laulaja-lauluntekijä Yona. Yonan lisäksi lavalla nähdään vahvasti lahtelaisia voimia: tapahtuman taiteellinen tuottaja Miikka Kallio, Lumos-jousikvartetti sekä lahtelaislähtöinen basisti Jape Karjalainen. Loppuvuoden odotetuin konsertti järjestetään sunnuntaina 19.11. klo 18 Lahden Ristinkirkossa. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Yona alias Johanna Rasmus on suomalaisen taidepopin tähti. Kameleonttimainen artisti on julkaissut yhteensä 8 studioalbumia, joista uusimman Uni johon herään (2021) yhdessä Tapiola Sinfoniettan kanssa. Koko kansalle Yona tuli tunnetuksi eräänä syksyn 2022 Vain elämää -kauden yllätyksellisimmistä tähdistä. "Haluan kirjoittaa ja esittää lauluja, jotka koskettavat ja antavat kuulijoille voimia. Mielenterveystyö on äärimmäisen tärkeä aihe, ja musiikin avulla voimme käsitellä vaikeimpiakin tunteita", Yona kertoo.

Yonan musiikissa tyylit ja vuosikymmenet limittyvät ajattomalla tavalla. Hänen esiintymisissään heittäytyminen ja taidokkuus yhdistyvät suuriin tunteisiin ja mukaansatempaavaan draaman kaareen. Yonalle on myönnetty arvostettu Teosto-palkinto, kaksi Emmaa sekä Vuoden tapahtuma -palkinto loppuunmyydystä levynjulkaisukonsertistaan Helsingin Musiikkitalossa. 

Miikka Kallio tunnetaan monipuolisesta muusikkoudestaan sekä rajoja ylittävistä konserteistaan. Pianisti-urkuri-säveltäjä on toteuttanut viime vuosina useita laajaa suitsutusta saaneita konserttikokonaisuuksia Ristinkirkon yöstä Lahen Suvivirteen sekä joulu- ja pääsiäisajan konsertteihin. Konsertteja on toteutettu elävän yleisön edessä, verkkolähetyksinä sekä liveä ja striimiä yhdistävinä hybrideinä. Kallio on vaikuttanut vakiintuneesti myös Pimeästä valoon -konserttien tuottajana. ”Tämä konsertti on pienin kädenojennus, jonka muusikkoina voimme antaa mielenterveystyön edistämiseksi”, Kallio kertoo.

Pimeästä valoon -tapahtuman järjestävät päijäthämäläiset mielenterveysjärjestöt yhdessä Surunauha ry:n ja Lahden seurakuntien kanssa. Järjestöistä mukana ovat FinFami ry, Miete ry, MIELI Päijät-Hämeen Mielenterveys ry/Lahden seudun Kriisikeskus ja Mente.

Mielenterveysviikkoa vietetään viikolla 47 (20.-26.11.2023), mutta teemaviikko käynnistyy perinteisesti viikon 46 sunnuntaina kynttilätapahtumilla eri puolilla Suomea. Kynttilätapahtumissa kunnioitetaan itsemurhan kautta kuolleiden muistoa ja pyritään tuomaan lohtua läheisensä menettäneille. Mielenterveysviikon teemana on tänä vuonna tunteet. Teemaviikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, seminaareja ja tempauksia ympäri maata. 


Lisätiedot: Miikka Kallio, Pimeästä valoon -tapahtuman tuottaja, 040 704 9921, miikka.kallio@evl.fi

19.10.2023 09.00