Uutislistaukseen

Soili Leinonen ja Marja Salo rohkaisevat nastolalaisia tulemaan mukaan seurakunnan vapaaehtoistyöhön. Soili Leinonen ja Marja Salo rohkaisevat nastolalaisia tulemaan mukaan seurakunnan vapaaehtoistyöhön.

Seurakunnassa on mielekästä tekemistä vapaaehtoisille

30.7.2020 11.59

- Seurakunnan työntekijöillä on suuri ilo tehdä yhteistyötä vapaaehtoisten kanssa, jotka haluavat ja ovat valmiita antamaan aikaansa yhteiseen hyvään. On hienoa, kun on ihminen, jolta voi kysyä, pääseekö hän mukaan järjestämään tapahtumaa yhdessä kanssani tai löytyy luotettava henkilö hoitamaan annetun tehtävän, Nastolan seurakunnan diakoniatyöntekijä Marja Salo kertoo. 

Nastolan seurakunnassa vapaaehtoisena toiminut Soili Leinonen on juuri tällainen henkilö. Hän on toiminut erilaisissa vapaaehtoistehtävissä seurakunnassa vuodesta 2011 lähtien. Hän aloitti hoivasoittoringistä ja on toiminut lisäksi Bedan pirtillä emäntänä. 

- Viime syksynä kiinnostuin liikuntaystäväkoulutuksesta. Olin jo käynyt ulkoiluttamassa muutamia vanhuksia ja koin sen hyvin antoisaksi. Sitten hain ja pääsin Marian Kammarin liikuntaystäväkurssille, vaikka alkuun haastattelu pelotti ja mukaan lähteminen jännitti, Soili Leinonen kertoo. 

Hän jatkaa, että kurssilla oppi uusia asioita vapaaehtoisena toimisesta sekä ikäihmisten kohtaamisesta ja se oli innostavaa. Soilin mukaan kaikki napsahti kohdalleen. Hän huomasi, että tehtävästä selviää tavallisen ihmisen taidoilla. 

Liikuntaystävä saa itselleen diakoniatyön kautta oman vanhuksen, jonka kanssa ulkoillaan tai jumpataan kotona ja samalla vaihdetaan kuulumisia. Uuteen ihmiseen tutustuminen ja luottamuksen syntyminen ei tapahdu hetkessä, vaan ne rakentuvat pala palalta. 

Soilin vanhukselle on merkityksellistä päästä ulkoilemaan luontoon. Kerran viikossa voi unohtaa sairaudet ja yksinäisyyden. 

Leinonen kertoo, että liikuntaystävänä toimiessa omakin kunto kohenee. Nastolassa maasto asettaa omat haasteensa mm. pyörätuolilla liikuttaessa. Hän yllättyi siitä, miten hyvin Rakokivessä autoilijat huomioivat pyörätuolilla liikkuvat, ja siitä heille kiitokset. 

Vapaaehtoinen toimii tavallisen ihmisen tiedoilla ja taidoilla. Omat arkitaidot ja avara sydän riittävät. Vapaaehtoistoiminnan kurssilla sekä perehdytyksessä omaksutaan vapaaehtoistoiminnan periaatteet. Luottamuksellisuus ja vaitiolovelvollisuus ovat tärkeimpiä periaatteita. Työntekijät ovat vapaaehtoisten tukena ja käytettävissä.

Vapaaehtoisille järjestetään lisäksi erilaisia virkistys- ja vertaistapahtumia sekä lisäkoulutusta, jolloin on mahdollisuus tavata toisia vapaaehtoisia.

Marja Salon mukaan seurakuntaan tulee paljon kyselyjä liikuntaystävistä ja heistä onkin pulaa. Hän kertoo myös Marian Leijonista, miehistä, joita on saatu Nastolaan Marian Kammarin koulutuksen kautta.

- He ovat miesavustajia, jotka tekevät tilauksesta maksutta pieniä kodin miesten töitä. Jos olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena sinulle sopivassa tehtävässä, seurakunnan vapaaehtoiseksi pääsee käymällä kurssin, Salo selvittää.

Seuraava vapaaehtoistyön kurssi käynnistyy Lahdessa 26.9.2020 klo 10-15 Marian Kammarin tiloissa, Vapaudenkatu 6. Kurssille osallistujat haastatellaan syyskuussa. 

Ilmoittautuminen 27.8. mennessä (Katso erillinen ilmoitus toisaalla tässä lehdessä!). Halutessasi voit hakea matkakuluihin korvausta. Lisätietoja antaa diakoniatyön yhteyshenkilö Marja Salo puh. 050 412 7021, marja.t.salo(at)evl.fi